Van jongeren wordt gezegd dat ze veel te veel op hun telefoon zitten. Dat klopt. Maar Martin, de man van Anja kan er ook wat van. “Hij zit soms uren op zijn telefoon en van mijn vriendinnen hoor ik hetzelfde over hun man. Wat zitten ze nou toch allemaal te doen op dat schermpje?”
Druk met z’n mobiel
Vroeger ging Martin lekker sporten of nam de kinderen mee naar het zwembad of bos, maar tegenwoordig komt hij nauwelijks het huis uit. “Het is echt iets van de laatste maanden dat hij geen actie meer onderneemt, maar steeds maar met zijn telefoon bezig is. Iedereen maar zeggen dat jongeren zonder dat toestel niet meer kunnen leven, nou ik denk eerder dat het een probleem is bij mannen die de 50 zijn gepasseerd. Want van mijn vriendinnen hoor ik hetzelfde verhaal; ook hun partners zijn opeens verdacht veel bezig met hun mobiel.”
Mist hij de kids?
Nu Anja er zo over nadenkt: het is begonnen toen de kinderen uit huis gingen. “We hadden er allebei behoorlijk last van. Opeens was het zo stil. Ik miste de reuring en energie die je kinderen met zich meebrengen. Natuurlijk is het goed dat ze hun vleugels uitslaan, maar voor mij hoeft het niet.” Anja had gedacht dat Martin het heerlijk zou vinden de rust in huis, maar het tegendeel is waar. Misschien heeft Martin het nog wel moeilijker mee dan Anja. “Zeker de eerste maand dat de jongens weg waren, was Martin lusteloos en zelfs een beetje chagrijnig. Als ik erover wilde praten, of vroeg wat er aan de hand was, klapte hij dicht en pakte zijn telefoon. Dat deed hij voorheen eigenlijk nooit.”
Hij weet alles
Martin maakt een Facebookpagina aan en zit zelfs op TikTok. “Toen ik zag dat hij aan het Facebooken was vroeg ik waarom. Hij antwoordde dat hij zo een beetje op de hoogte bleef van alles. Nou, dat snap ik. Maar hij blijft niet een beetje op de hoogte, hij weet werkelijk alles. Nog voordat ik een nieuwtje van mijn moeder hoor, heeft Martin het me al verteld. Ook is hij lid geworden van allerlei Facebookgroepen en discussieert er lustig op los. Hij is behoorlijk fel en soms wordt hij echt wel uitgelachen in de commentaren maar dat schijnt hem niets uit te maken.”
Jij doet het ook
Soms lijkt het wel of zijn telefoon aan zijn hand zit vastgeschroefd. “Als ik er iets van zeg, wordt hij boos en antwoordt hij dat ik ook heel vaak op mijn telefoon zit. Maar dat is helemaal niet zo en als ik dan eens een berichtje van een van mijn kinderen krijg die ik even beantwoord, zegt hij heel kinderachtig: ‘zie je wel, jij bent ook vergroeid met je telefoon’. Zo flauw want het valt echt in het niet met wat hij doet.”
Wat doe je pap?
Zelfs als de kinderen langs komen, vindt Martin het moeilijk om zijn telefoon weg te leggen en er even een tijdje niet op te kijken. “Onze oudste maakt er regelmatig een opmerking over, hij heeft zelf ook een mobiel maar gebruikt hem alleen maar functioneel, maar die opmerking komt bij Martin niet binnen. Het lijkt wel of hij het niet hoort en hij scrolt maar door en hopt van de ene site naar de andere. Ook appt hij met veel mensen en sinds kort plaatst hij ook posts onder nieuwsberichten en belandt dan ook weer in hevige discussies. Het lijkt wel een verslaving, ik vind het niet gezond hoor.”
De mijne doet het ook
Met haar vriendinnen praat Anja erover en zij zeggen dat het bij hun mannen net zo is. “Louise herkende alles wat ik zei en zij verdenkt haar man ervan veel contact met vrouwen te hebben. Niet dat ze hem erop heeft betrapt, maar het is een gevoel dat ze heeft en dat gaat maar niet weg. Persoonlijk denk ik dat Martin niet per se met andere dames appt daarvoor hij is hij veel te initiatiefloos. Maar de opmerking van Louise zette me wel aan het denken.”
Je overdrijft
Anja denkt ook dat de pijn in zijn nek en schouders echt met de telefoon hebben te maken. “Martin zit steeds een beetje ongemakkelijk voorovergebogen. De laatste tijd klaagt hij ook veel over hoofdpijn. Ook dat heeft volgens mij alles te maken met zijn telefoongedrag.” Wat ze ook probeert, Anja krijgt een gesprek hierover niet op gang. “Als ik al begin kapt hij het gesprek gelijk af door te zeggen dat ik overdrijf en dat het allemaal wel meevalt. Nou niet dus.”
Ik wil aandacht
Moet ze genoegen nemen met die opmerking? “Moet ik het allemaal maar zo accepteren? Nee, ik vind van niet. Ik wil meer aandacht, ik wil dat Martin me weer ziet en naar me luistert. Dat we samen naar een serietje kijken, gezellig tegen elkaar aan op de bank. Die rot telefoon is zo’n splijtzwam, dat ik me super eenzaam voel. Wat moet ik doen?”
Wat kan Anja volgens mij het beste doen? De telefoon van haar man uit het raam gooien? Of moet ze er niet zo’n punt van maken? Laat die man toch lekker op zijn telefoon pielen, wat maakt dat nou uit? Hoe zou jij dit aanpakken? Praat mee in de comments onder dit artikel.
Anna -
Hij hobbelt gewoon mee met het gros van de mensen die dag en nacht aan hun telefoon zitten vastgeplakt. Vandaag de dag heel normaal.