fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anita: “Ik haat de herfst en de winter”

Beste Vera, ik ben een vrouw van 42 en heb een probleem. Elk jaar rond deze tijd, als de herfst begint, voel ik me neerslachtig. Ik heb dan nergens zin in, alles is me teveel. In de zomer ben ik actief, sport veel, geniet van het mooie weer, van buiten eten en van alles dat met mooi weer te maken heeft. Maar in de herfst heb ik moeite mijn bed uit te komen en ik voel me zo somber.

Ik snauw naar mijn kinderen terwijl dat helemaal niet nodig is en van ellende ga ik eten en prop me vol met ongezonde dingen. Van de maand december kan ik nog wel genieten, maar tijdens januari en februari houd ik het liefst een winterslaap. Zodra de lente in zicht is, verandert dat. Maar dat duurt nog zo lang. Ik vind het zo vervelend en vind mezelf onuitstaanbaar. Hoe kan ik mijn sombere stemming doorbreken? Ik hoop dat je me kunt helpen. Liefs, Anita.

Lieve Anita,

Ik ben ervan overtuigd dat veel lezeressen jouw probleem begrijpen. Jij hebt last van een najaarsdip ook wel herfstdepressie genoemd. Symptomen die daarbij horen zijn futloosheid, eetproblemen en veel minder productief zijn. Ook kun je last hebben van lusteloosheid, onrust en stemmingswisselingen. Het heeft te maken met een tekort aan zonlicht. In de zomer sta je op als het licht wordt en het tekort aan daglicht kan je uit balans brengen.

Wat kun je doen om het iets makkelijker te maken? Bagataliseer je klachten niet. Maak een afspraak met je huisarts. Misschien heb je een tekort aan vitamine D, dan kan je arts middels een simpel testje vaststellen. Daglicht, dus naar buiten gaan, is altijd goed. Haal diep adem, geniet van de frisse lucht. Kijk om je heen en verwonder je over de prachtige herfstkleuren.

Een dagje naar de sauna is ook een goed idee. De warmte en ontspanning zullen je goed doen. Laat koude gerechten als salades en ijs links liggen en maak een goedgevulde soep. Eet herfstgroentes als pompoen. Maak met vrienden een frisse wandeling door het bos en duik daarna een cafeetje in om warme chocomelk te drinken. Kortom: probeer te genieten. Schroom daarbij niet om hulp van vrienden te vragen. Zet m op! Groetjes, Vera.

Heb jij last van een najaarsdip? Wat doe jij er aan? Deel je tips, wij denken dat je veel lezeressen hiermee kan helpen. Schrijf ze op in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook