fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marianne: ‘Ik sta doodsangsten uit om mijn moeder die een e-bike wil kopen’

Een e-bike, mijn moeder wil een e-bike kopen. Marianne zucht diep. “Mama is bijna 80 en heeft altijd veel gefietst. Ze wordt nu wat strammer en overweegt een e-bike te kopen. Ik sta doodsangsten uit, mijn moeder is super onhandig. Ik wil eigenlijk niet dat ze zo’n fiets koopt.”

Steeds vaker zie je ouderen moeiteloos tegen de wind in fietsen. IJzersterke conditie? Misschien ook, maar het de trapondersteuning op hun nagelnieuwe fietsen zorgt voor het fietsgemak. “Mijn moeder heeft altijd veel gefietst. Vroeger altijd met mijn vader. Die twee gingen zelfs op fietsvakantie, ook nog op latere leeftijd. Toen papa overleed, is mijn moeder gelukkig wel blijven fietsen, ondanks dat ze mijn vader enorm miste.”

’t Gaat wat moeilijker allemaal

Hoewel haar moeder nog super fit is, beginnen de jaren te tellen. “Eind dit jaar wordt ze tachtig en ze ziet er nog heel goed uit. Dat heeft ze echt te danken aan haar sportieve en gezonde levensstijl. Ze verzorgt zich goed, gaat regelmatig naar de kapper en is altijd opgewekt.” Draaide ze vroeger haar hand niet om voor tochtjes van vijftig tot zeventig kilometer, tegenwoordig gaat het wat minder makkelijk. En daar baalt Mariannes moeder stevig van.

Ze is hartstikke onhandig

“Ze wil gewoon de ritjes maken die ze altijd maakte. Moeiteloos. Maar steeds vaker krijgt ze last van haar rug en willen haar benen niet meer. Op internet was ze gaan zoeken naar e-bikes, een bevriend stel had er twee gekocht en waren laaiend enthousiast. Nou, dat zag mijn moeder ook wel zitten. Ik schrok me rot toen ze het me vertelde want ik moet er niet aan denken dat ze op een e-bike stapt. Mijn moeder is harstikke onhandig en vergeet dan vast dat haar fiets ook een oplader heeft die gevuld moet worden of ze vergeet ‘m op slot te zetten. De kans dat ‘ie dan wordt gejat is groot, want die dingen zijn hartstikke gewild.”

Vrieskou: vergeet dit dan niet met je e-bike te doen

Weer een senior omgevallen

Niet alleen de onhandigheid van haar moeder baart Marianne zorgen, maar ook de veiligheid. “Mama was vroeger een sterke vrouw, maar naarmate ze ouder wordt, is dat een stuk minder. Dat is helemaal niet erg, maar de kracht is ook uit haar lijf verdwenen. Regelmatig lees ik in de krant dat er ergens weer een senior een ongeluk heeft gehad met een elektrische fiets. De moeder van een vriendin was laatst onder haar e-bike gekomen toen ze weg wilde fietsen. Ze kon ‘m niet houden en de fiets viel boven op haar. Heup gebroken. Ze moest gelijk worden geopereerd en heeft weken gerevalideerd.”

Mam werd spinnijdig

Mariannes moeder is niet erg onder de indruk van dat verhaal. Kan de beste overkomen, toch? “Nee, denk ik dan, het gaat jou straks overkomen. Zo is mama al een aantal keer gevallen met haar fiets omdat ze vergaat haar schoenen van haar pedalen los te klikken. Bam, lag ze weer in het gras. Gelukkig nooit iets ernstigs, maar toch.” Marianne probeert haar moeder van het idee af te helpen zo’n fiets te kopen. “Mam werd spinnijdig. Ze wil niet dat ik me er mee bemoei. Als zij zo’n fiets wil, dan koopt zij die, punt. Ik heb getracht uit te leggen dat ik me zorgen maak. Maar is ze is super eigenwijs en heeft al een afspraak met een fietsenwinkel gemaakt om een proefrit te maken.”

Wat wil ze bewijzen?

Hoe zorgt ze ervoor dat haar moeder geen elektrische fiets koopt? “Wat is er mis met wat kortere rondjes fietsen? Ze is tenslotte tachtig, geen twintig meer. Wat wil ze bewijzen? Waarom luistert ze niet gewoon naar me? Ik heb geen zin om maanden te mantelzorgen omdat ze van haar fiets is gevallen, daar pas ik voor.”

Wat vind jij? Vind jij het onverstandig dat Mariannes moeder op haar leeftijd nog een e-bike koopt? Of vind je dat Marianne niet zo paniekerig moet doen en haar moeder lekker laten. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Anna Alexes via Pexels

5 reacties

Isa -

Zo triest als oude mensen ineens als kleine kinderen worden behandeld. Met 80 is ze oud & wijs genoeg om zelf beslissingen te maken. Wellicht zitten er gevaren aan, maar dat is haar eigen keuze.

Rieneke -

Gewoon de fiets goed verzekeren. Als cadeau fietshelm kopen en zeggen “mam als je gaat fietsen mobiel mee” Zo kan ze bellen als er wat is.
Laat haar er lekker van genieten.

Will Langenberg -

Nog iets, heeft jouw moeder haar schoenen moeten losklikken van de pedalen.
Op wat voor fiets zat je moeder??? Een racefiets!!
Ik heb ook altijd gefietst en heb nu een electrische fiets met ondersteuning.
Maar ik heb nog nooit gemerkt dat ik mijn schoenen moest vastklikken op de pedalen.
Belachelijk!!!!
Mantelzorgen………….Kijk maar uit, straks moet jouw moeder bij jou mantelzorgen.

Will Langenberg -

Weer een 80 jarige die niet zelf beslissingen mag nemen.
Dochter waar bemoei je je mee!
Heeft je moeder haar verstand niet meer ????
Hoeveel jonge mensen op electrische fietsen veroorzaken ongelukken. en krijgen ongelukken.
Dochter , laat je moeder zelf beslissen.!!!!!!!!
Trouwens, moet een oplader gevuld worden?
Een oplader vult de accu, hoop dat je dat nu begrijpt!! Laat je moeder in haar eigenwaarde.

Joris -

Wie is er nu precies onhandig als je denkt dat een oplader gevuld moet worden?

Reageer ook