fb
Damespraatjes Damespraatjes

Andrea heeft schizofrenie: “Mensen denken dat ik meerdere persoonlijkheden heb”

Andrea is 29 jaar en woont samen met haar vriend Tom in Deventer.  Hier werkt ze als verkoopster in een boekenwinkel. Andrea is dol op lezen, sporten en maakt samen met Tom veel lange wandelingen. Als je dit zo leest, zou je denken dat Andrea de ‘normaalste’ vrouw van de wereld is. Toch is dat niet zo, Andrea heeft namelijk tien jaar geleden de diagnose schizofrenie gekregen.

Meerdere persoonlijkheden

Wanneer Andrea mensen vertelt dat ze schizofrenie heeft, merkt ze dat het een ziekte is waar maar weinig mensen van weten wat het inhoudt. “Ik ben heel open over mijn schizofrenie, ik wil graag dat mensen beter weten wat de ziekte is en hoe je er mee om kunt gaan. Wanneer ik mensen vertel dat ik schizofrenie heb, denken ze vaak dat ik meerdere persoonlijkheden heb. Dit is één van de grootste misvattingen over de ziekte” vertelt Andrea. “Niet alleen denken ze dat ik meerdere persoonlijkheden heb, ze vinden het vaak ook een beetje eng.”

Stemmen horen

Toen Andrea een half jaar oud was, kwam ze naar Nederland. “Ik ben in India geboren, maar afgestaan voor adoptie. Mijn Nederlandse ouders hebben mij geadopteerd en altijd heel goed verzorgd. Ik heb nooit verlangd naar India, simpelweg omdat ik niet beter wist dan hier in Nederland te zijn.” Het ging altijd goed met Andrea, maar toen ze zestien was, veranderde dat. “Ik begon stemmen te horen, dacht dat mensen me kwamen vermoorden en kon steeds minder goed meekomen op school.” De klachten van Andrea werden steeds erger. Zo erg dat ze na een paar maanden niet meer naar school ging en alleen nog maar thuiszat.

De diagnose

“Mijn ouders en mentor dachten dat ik niet lekker in mijn vel zat en dat het wel over zou gaan. Maar toen ik niet meer naar school kon, besloten ze met me naar de huisarts te gaan. Hier kwam ik in de medische molen en uiteindelijk werd en schizofrenie vastgesteld. Ze zijn er bij mij in een vroeg stadium achtergekomen.” Andrea en haar ouders schrikken hier enorm van, ook zij wisten niet wat het inhield. “Gelukkig werden we heel goed begeleid.”

Goed onder controle

Momenteel gaat het heel goed met Andrea. “Toen ik de diagnose kreeg, ben ik gestart met medicatie. Naast deze medicatie volg ik ook psychotherapie. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik de ziekte goed onder controle heb en een prettig leven leiden. In het begin hebben ook mijn ouders veel hulp en informatie over de ziekte gekregen. Ook zij weten precies hoe ze er mee om kunnen gaan en doen dit dan ook heel goed. Schizofrenie is niks om bang voor te zijn. Met de juiste behandeling kan je er heel goed mee leven. Het is absoluut niet zo dat ik een gespleten persoonlijkheid heb, zoals veel mensen denken. Schizofrenie betekent inderdaad ‘gespleten brein’, maar dit houdt in dat mijn brein gespleten is van de werkelijkheid. Niet dat ik meerdere persoonlijkheden heb.”

Ben of ken jij iemand met schizofrenie? Kan jij je herkennen in het verhaal van Andrea? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook