fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sally: ‘Mijn zusje denkt altijd dat anderen het beter hebben’

Het gras is groener bij de buren, dat is werkelijk het motto van Sally’s zusje Alice. Kijken naar wat ze zelf heeft doet ze niet, de focus ligt altijd op anderen. “Hoe ik ook op haar inpraat, ze luistert niet. Ik vind het zo jammer want ze doet zichzelf te kort.”

Twee jaar schelen Sally en haar zusje Alice. “Alice is echt een schat, maar soms word ik zo vreselijk moe van haar. Als ze bij me op de koffie komt, heeft ze het altijd over anderen. Waar ze het dan over heeft? O, over werkelijk alles. De mannen van haar vriendinnen zijn allemaal veel leuker dan die van haar. Terwijl Remco echt een superleuke man is die heel veel geduld heeft met mijn zusje. Hij houdt van haar, valt haar nooit af en zet haar nooit voor paal in gezelschap. Maar ook hij vindt het lastig dat ze zo’n gebrek aan zelfvertrouwen heeft.” Want dat is denkt Sally wat er aan de hand is: geen greintje zelfvertrouwen.”

Ik was altijd leuker

Sally moet toegeven dat haar ouders het ook niet altijd even handig aanpakten. Alice was een verlegen meisje dat het lastig vond contact te maken met anderen. “Ik had daar totaal geen problemen mee, ik was de spring-in-het-veld en maakte mensen aan het lachen. Alice heeft het daar moeilijk mee gehad maar ik betrok haar zoveel mogelijk overal bij. Nam haar onder mijn hoede.” Continu vergelijkt Alice zich met anderen. Haar kinderen zijn volgens haar lang niet zo intelligent als de kids van haar vriendinnen en haar collega’s zijn veel beter dan zij. “Dat ze compliment na compliment krijgt van haar baas, schijnt haar niets te doen. Nee, de complimenten die haar collega’s krijgen, die raken haar.”

Soms ben ik het zat

Om ervoor te zorgen dat haar zusje niet helemaal wegzakt, praat Sally veel met haar. Vertelt haar hoe leuk ze is en dat ze moet proberen wat meer zelfvertrouwen te krijgen. “Ik opperde dat een assertiviteitscursus misschien een goed idee was, maar ze verklaarde me voor gek. Dat ging ze echt niet doen he. Toch denk ik dat als Alice wat steviger in haar schoenen zou staan en zichzelf leuk vindt, ze een veel leuker mens zou zijn. Soms ben ik het gezeur ook echt een beetje zat. Ik vind het dan heel erg dat ik dat denk omdat ik zo met haar heb te doen. Ik zeg haar telkens weer dat ze zich niet zo naar beneden moet halen, maar ze blijft maar doorgaan.”

Haar rozen zijn mooier

Het lijkt steeds extremer te worden, die focus op de wereld en het leven van anderen. “Ik belde Alice op om even gezellig bij te kletsen maar voor ik het wist, had ze het over de buurvrouw. Of liever gezegd over de rozen van de buurvrouw. Die stonden veel mooier in bloei en hadden veel meer knoppen dan die van haar. Nou, ik kan je vertellen als iemand prachtig rozen in de tuin heeft staan, dan is het mijn zusje wel. Zij heeft enorm groene vingers en heeft een sprookjesachtige tuin. Als ik dat zeg, dan is dat niet waar. Moet ik niet zo overdrijven en maar eens bij haar buurvrouw gaan kijken.”

Een vrolijk leven

Sally merkt dat ze steeds minder zin heeft om met haar zusje af te spreken. “Ik pieker me suf hoe ik ervoor kan zorgen dat haar zelfvertrouwen groter wordt waardoor ze haar eigen leven meer gaat waarderen dan ze nu doet. Ik gun haar gewoon een onbekommerd en vrolijk bestaan. En dat het niet uitmaakt wat anderen doen of hebben, maar dat ze zich lekker moet focussen op haar eigenlijk geluk. Hoe maak ik haar dat duidelijk?”

Wat raad jij Sally aan? Hoe kan ze ervoor zorgen dat haar zusje Alice meer zelfvertrouwen krijgt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Cup of Couple via Pexels

1 reactie

Joris -

Er zijn altijd anderen die het beter hebben. Maar besef je ook dat er heel veel mensen zijn die het veel slechter hebben dan jijzelf. Succes.

Reageer ook