fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anale jeuk: waar komt het door en hoe kom je er vanaf?

anale jeuk

Anale jeuk. We know, het is helemaal geen sexy onderwerp. Toch is het iets wat veel voorkomt en is het dus goed om ook hier over te schrijven. Bij anale jeuk heb je last van jeuk of een branderig gevoel rond de anus. Hoewel het geen kwaad kan, is het wel heel erg vervelend. Vooral omdat krabben het vaak alleen maar erger maakt. Tijd om er iets aan te doen dus! 

Waar komt anale jeuk vandaan?

Jeuk aan en rond de anus kan door verschillende dingen veroorzaakt. Thuisarts schrijft hierover:

  • Er kan ontlasting op de anus of op de huid eromheen blijven zitten. Hierdoor kan de huid geïrriteerd raken en kunnen schimmels of bacteriën makkelijker groeien. Dit geeft jeuk en roodheid.
  • De omgeving van de anus kan te vochtig zijn. Dit kan komen door gebruik van vochtig toiletpapier, niet goed afdrogen, zweten of ondergoed dat niet genoeg ventileert.
  • Zeep kan de huid rondom de anus te droog maken. Ook een te droge huid kan jeuken.
  • Aambeien of anusscheurtjes kunnen (naast pijn) ook jeuk bij de anus geven.
  • Wormen, zoals aarsmaden, zijn een veelvoorkomende oorzaak van anale jeuk die vooral bij kinderen voorkomt.
  • Chemische middelen, zoals parfum in vochtig toiletpapier en bepaalde bestanddelen van crèmes of zalven, kunnen de anus en de huid eromheen irriteren.
  • Krabben kan jeuk bij de anus erger maken of langer laten duren.

Lees ook: Vaginale jeuk, dit zijn de mogelijke oorzaken

Hoe kom ik er vanaf?

Als je last van anale jeuk hebt, wil je maar één ding: er vanaf komen! Bij het voorkomen en bestrijden van anale jeuk, is een goede hygiëne erg belangrijk. Houd de anus goed schoon én zorg ervoor dat hij droog is. Gebruik geen vochtig toiletpapier met alcohol of parfum, was de anus niet met zeep, gebruik geen zalven of crèmes waarvan onduidelijk is of er irriterende stoffen inzitten en draag katoenen ondergoed en kleding die niet te strak zit. Wil je graag een crème of zalf gebruiken? Kies dan voor een zinkzalf of overleg met je huisarts.

Medicatie

Werken de bovenstaande tips niet voldoende? Dan kunnen medicijnen soms helpen. Denk hierbij aan situaties waarbij de jeuk wordt veroorzaakt door een bacterie of schimmel. De huisarts kan dan een antibioticacrème of antischimmelcrème voorschrijven. Bij ernstige huidirritatie en roodheid kan de huisarts een ontstekingsremmende crème voorschrijven. Ook bij aambeien, anusscheurtjes en wormen kan de huisarts medicatie uitschrijven.

Naar de huisarts

Werken de bovenstaande tips niet voldoende, twijfel je aan de informatie in dit artikel of vertrouw je de situatie gewoon niet? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Anale jeuk komt veel voor en is niks om je voor te schamen. Een bezoekje aan de huisarts zal ongetwijfeld enorm opluchten!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook