fb
Damespraatjes Damespraatjes

Amsterdam is toeristen zat: petitie leidt tot maatregelen om toerisme in te perken

Toen wij twee jaar geleden vertrokken uit Amsterdam was de stad overvol. Best gek vonden wij het, toen wij hier in Bussum ineens geen kip op straat zagen na negen uur ’s avonds. Maar ook lekker! Het gebruis ontbrak hier, maar ook hadden we geen last meer van dronken toeristen, ernstige parkeerproblemen, geluidsoverlast en uitpuilende winkels. Heerlijk die rust! Toen wij na een klein jaar gewend waren geraakt aan de rust, kreeg het coronavirus Nederland in zijn greep. Ineens was het overal stil op straat. En dat vond Amsterdam eigenlijk best wel prettig… 

De situatie met toeristen was eigenlijk al een aantal jaar onhoudbaar. Een deel van de Amsterdammers was de situatie zo zat, dat er een petitie werd gestart die in twee weken maar liefst 30.000 keer werd ondertekend. Dit zorgde ervoor dat de gemeenteraad de petitie moest behandelen. Hieruit is de verordening Toerisme in Balans voortgekomen.

Dagjesmensen

“Ons uitgangspunt was het aantal toeristenovernachtingen. Uiteindelijk zijn daar ook nog dagjesmensen bijgekomen. Daar moet ook op gemonitord worden, en ook op de leefbaarheid in verschillende wijken. Als die onder druk komt te staan moet er gehandeld worden”, zegt een van de initiatiefnemers van de petitie, Jasper, tegen AT5.

Kracht van de verordening

Ook Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, is blij. “Historisch dat het gelukt is om vanuit de Amsterdammers zo’n verordening aan te nemen. De kracht van deze verordening is dat we met elkaar hebben afgesproken hoeveel toeristen we eigenlijk goed vinden voor Amsterdam. Zowel het minimale niveau als het maximale niveau.”

Terugdringen overnachtingen

In de verordening staat dat er jaarlijks maximaal twintig miljoen toeristische overnachtingen mogen plaatsvinden. Als het er meer worden, moet de gemeente ingrijpen. Hoe er precies zal worden ingegrepen is nog niet duidelijk. Er wordt gesproken over het terugdringen van de overnachtingen via Airbnb en het verhogen van de toeristenbelasting.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de nieuwe maatregelen? Denk je dat het goed is voor Amsterdam of ben je bang dat de stad flinke inkomsten gaat mislopen zo? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook