fb

Wat kan ik doen als mijn kind niets lust?

Kinderen die niets lusten, drijven sommige ouders tot wanhoop. Ik begrijp dat wel. Want krijgt een kind dat alleen maar zijn doperwten op zijn bord van de ene naar de andere kant schuift, wel genoeg voedingsstoffen binnen?

Mijn oudste is een alleseter en hij is bereid alles te proeven. Mijn jongste roept bij voorbaat: ‘vind ik niet lekker’. Hoe gaan wij daar mee om? Ik vind het belangrijk om het gezellig aan tafel te hebben, zodat we de dag kunnen doornemen. Mijn oudste eet daarbij smakelijk zijn bord leeg en zegt soms: ‘Ik eet dit wel, maar vind het niet heel lekker.’ Daar kan ik wat mee.

Mijn jongste zit met zijn hand onder zijn kin boos naar zijn bord te kijken. Hij wil niet. Lust het niet. Vindt het niet lekker. Ik heb altijd net iets meer opgeschept bij hem. Zo kan ik dealen. Als er twee broccoliroosjes op zijn bord liggen, hoeft hij er van mij maar een op te eten. Dat had ik tijdens het opscheppen al bedacht. Hij heeft geen idee. Dus zeg ik: “Als je dit broccolietje en dit aardappeltje opeet en een stukje vlees, is het oke.” Vol goede moed doet hij dat. Iedereen blij. Ik heb ook nooit gedreigd met een toetje. Je bord niet leeg, ook geen toetje vind ik onzinnig. Daar wil ik niet over onderhandelen. Eet hij niet? Dan zal hij het wel niet nodig hebben. Ik heb gemerkt dat als je je er niet druk om maakt, het een stuk makkelijker gaat en in mijn geval, eet mijn jongste stiekem toch omdat niemand aandacht aan hem besteedt.

Vijf tips

Natuurlijk zijn er trucjes om kinderen te laten eten. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet.

1. Laat je kind helpen met koken. Laat hem komkommer snijden, in de pannen roeren, een eitje pellen. Doordat hij erbij wordt betrokken, is het eten ervan een stuk feestelijker

2. Negeer vervelend gedrag. Wil je kind niet eten? Laat hem maar. Eet zelf door. Waarschijnlijk pakt je kind toch zijn bordje om wat te eten

3. Schep niet teveel eten op zijn bord. En vol bord nodigt voor een kind niet echt uit om te eten. Vergeet niet dat je kind niet net zo veel als jijzelf eet.

4. Als iedereen klaar is, maar je kind heeft nog een vol bordje, ruim gewoon de tafel af. Je kind heeft de kans gekregen om te eten en deze niet benut. Eindeloos lang aan tafel zitten heeft geen zin.

5. Geef je kind niet te vaak een tussendoortje. Laat hem lekker buitenspelen en zorg dat hij gezonde trek heeft. Een kind dat vlak voor het eten een bak chips en een groot glas limonade op heeft, heeft geen behoefte meer aan een bord zuurkool.

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook