fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alles over vanillestokjes: hoe kies je voor kwaliteit?

Als je bij ons thuis komt eten, mag je er vanuit gaan dat je een avondvullend (en maagvullend, haha) programma tegemoet gaat. Mijn man en ik zijn échte bourgondiërs en wij vinden het heerlijk om onze gasten uitgebreid te verwennen als ze komen eten. Meestal starten we met een mooi glas bubbels en een kleine amuse. Hierna rollen we rustig het vijfgangenmenu met bijpassende wijnen in. Ter afsluiting serveren we koffie en chocolade van de locale chocolatier. Het is elke keer weer een feestje en dat gewoon lekker thuis. Bij het bereiden van deze diners kiezen we uitsluitend voor de beste producten en maken alles zelf. Van het brood tot het vanille-ijs: het is een feestje om dit zelf te kunnen maken. Over die vanille wil ik het in dit artikel graag hebben. Want hoe kom je nou aan écht goede vanille? Alles over vanillestokjes: hoe kies je voor kwaliteit?

Wat is een vanillestokje?

Wist je dat een vanillestokje eigenlijk een boon is? Hij is afkomstig van de in tropische landen voorkomende orchidee. Na het plukken worden de bonen in water verhit en vervolgens gedroogd in de zon. Tijdens het drogen wordt de boon gefermenteerd en krijgt het merg zijn herkenbare en intense smaak.

Vanillestokjes zijn een prachtig natuurproduct. Zo ken je misschien wel de bekende ‘Bourbon’ vanille uit Madagaskar of Tahitensis stokjes uit Indonesië. Elk hebben ze net een andere smaak en dat maakt het heel leuk om meer met vanille te koken.

Wist je dat alle vanillestokjes afkomstig zijn van één van twee soorten orchideeën? Vanille afkomstig van planifolia vanillebonen heeft een krachtige en typische vanillesmaak. Vanille afkomstig van tahitensis bonen heeft een mildere en meer bloemige smaak.

Waar koop je de beste vanillestokjes?

De beste vanille is niet zomaar overal verkrijgbaar. Ik koop het graag online, bijvoorbeeld bij Delicious Vanilla. Voor mij is het belangrijk dat ik uit verschillende soorten vanille kan kiezen, simpelweg omdat ik bij diverse gerechten diverse soorten vanille wil gebruiken. Mijn favoriet is absoluut de Madagaskar Premium Bourbon. Deze kun je voor verschillende bereidingen gebruiken en heeft een intense smaak. Het Tahiti Tahitensis Cru Raiatea vanillestokje gebruik ik het liefst bij het maken van vanille ijs. De smaak is fruitig en het stokje heeft een zoete geur. Het is grappig dat iedereen die mijn zelfgemaakte vanille ijs proeft, daadwerkelijk opmerkt dat het ijs beter is dan in menig ijssalon. Thanks to the vanille natuurlijk!

Waarom liever niet bij de supermarkt kopen?

De vanille stokjes bij de supermarkt zijn vaak duurder dan bovengenoemde stokjes én de kwaliteit is ook vele malen minder. Als je dan toch met vanille gaat koken, doe het dan gewoon goed. Online heb je vaak mooie aanbiedingen voor goede kwaliteit vanille. Ga daarnaar opzoek. Koop ook niet te veel of vacumeer de stokjes die je over hebt.

Praat mee

Ik krijg direct zin om uitgebreid de keuken in te duiken. Dit weekend komen er weer vrienden eten en mag ik dus weer helemaal los. Kook jij ook graag uitgebreid en met goede ingrediënten? Wist jij dat vanille eigenlijk een boon is? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: Jocelyn Morales via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

1 reactie

Joris -

Nooit geweten dat het een boon is, nee.

Reageer ook