fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aletta: “Maak me zorgen over het carpoolen, maar heb geen andere optie”

De kinderen van Aletta zitten op een basisschool aan de andere kant van de stad. “Niet heel praktisch natuurlijk, maar het is een school die qua onderwijs en overtuigingen goed op ons aansluit. Wij eten geen vlees en op deze school doen de meeste kinderen dat niet. Ook ligt de focus niet alleen op het stampen van rijtjes en het vergaren van kennis, maar ook op het stimuleren van empathie en creativiteit. Deze school past bij ons en we vinden het daarom helemaal niet zo erg om hiervoor naar de andere kant van de stad te rijden. En ook fijn: er zijn nog twee gezinnen die elke dag vanuit onze wijk die kant op moeten. Alleen maak ik me de laatste tijd erg veel zorgen over dit carpoolen…” 

Verre school

Het carpoolen naar school doet Aletta samen met Merel en Esther. “Ze wonen allebei bij ons in de wijk en hebben om dezelfde redenen voor toch best wel een verre school gekozen. Dat schept direct een band, ook al moet ik zeggen dat het niet echt vriendinnen zijn. Onze kinderen spelen graag samen, maar daar blijft het ook wel bij. Ik denk niet dat ik ooit met Merel en Esther wat zou afspreken buiten de kinderen om. Helemaal prima. Zij denken hier volgens mij hetzelfde over.”

Scheelt veel tijd

Hoewel Aletta, Merel en Esther geen beste vriendinnen zijn, waarderen ze het carpoolsysteem wél enorm. “Vanuit onze wijk is het ruim 20 minuten rijden naar school. Per breng- of haalmoment ben je dus 40 tot 50 minuten verder. Zeker als er file staat of wanneer er weinig parkeerplekken rond de school zijn, ben je echt een tijd op pad. Door om de beurt alle kinderen te brengen en te halen, scheelt dat veel tijd. Ook is het beter voor het milieu als je met één, in plaats van drie auto’s de weg op gaat.”

Yogales

Het leven van Aletta is inmiddels helemaal ingericht op het carpoolen en de tijd die ze hier mee overhoudt voor andere dingen. “Op maandagochtend kan ik hierdoor om 8:30 uur bij de yogales zijn en hoef ik op donderdagmiddag niet eerder weg uit mijn werk. Ook scheelt het over al die jaren flink in de benzinekosten. Al met al ben ik best afhankelijk van het systeem inmiddels.”

Best streng

Toch is er iets waar Aletta zich steeds meer zorgen over maakt. “Als ik de kinderen rijd, dan zorg ik ervoor dat ik uitgerust ben en dat we op tijd van huis vertrekken. Ik controleer of alle kinderen een gordel om hebben en rijd voorzichtig. Met de kinderen van een ander draag je een grote verantwoordelijkheid en die neem ik heel serieus. Ik duld geen gedoe op de achterbank en ben best streng. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en op tijd op school komt. Ik baal er alleen van dat Merel heel anders met haar verantwoordelijkheid omgaat…”

Maak me zorgen

Merel is een moeder van vier kinderen, waarvan alleen de jongste nog op de basisschool zit. “Haar andere kinderen zijn een stuk ouder en rijden niet mee. Merel is een schat en een heel gevoelig en flink chaotisch type. Ze is zo’n moeder waar alle kinderen van school graag bij zijn omdat ze lief en een tikkeltje gestoord is. Ze heeft een warme uitstraling en ik vind het dan ook heel moeilijk om lelijk over haar te spreken. Maar ik maak me best vaak zorgen over de manier waarop zij met het carpoolen omgaat.”

Te laat

Door Merel haar vrij chaotische persoonlijkheid, heeft ze dingen niet altijd goed op orde. “Zo was laatst haar APK ruim en breed verlopen en mocht ze ineens de weg niet meer op. Ze appte mij om 8 uur of ik haar carpool-shift wilde overnemen. Ook is ze heel vaak nét te laat, waardoor ze enorm moet haasten om iedereen op tijd in de klas te hebben. Van de kinderen hoor ik dat ze harde muziek luisteren onderweg en dat Merel daardoor ook niet altijd goed oplet. Laatst hadden ze hierdoor zelfs een botsing. Het was een kleine aanrijding en gelukkig bleef iedereen ongedeerd. Maar toch: het zit mij niet lekker.”

Te makkelijk

Aletta heeft al een paar keer aan Merel gevraagd of ze de kinderen op tijd kan ophalen. “Ach joh, als ik een beetje opschiet op de weg, dan zijn ze meestal net op tijd op school”, antwoordde ze dan. “Ze denkt er heel makkelijk over. Enerzijds maakt dat de ritjes met Merel voor de kinderen heel leuk, maar anderzijds ben ik ook altijd bang dat er iets gebeurt. Haar lakse en onverantwoordelijke houding staan me steeds meer tegen.”

Niet opgeven

Hoewel Aletta dus niet te spreken is over het gedrag van Merel, heeft ze op dit moment ook weinig andere opties. “Het is voor mij niet te doen om extra te gaan rijden. Ik moet dan nieuwe afspraken maken met mijn werkgever en de laatste onderhandelingen verliepen al stroef. Ook wil ik mijn yoga op de maandagochtend niet opgeven. Dit is het enige moment voor mezelf en hier kijk ik elke week naar uit.”

Zo gaat dat soms

Aletta heeft geprobeerd dit onderwerp bij Esther aan te kaarten. “Maar zij zit er niet zo mee. Ze zegt dat er niks ergs kan gebeuren en dat ik me niet druk moet maken over die paar minuten die de kinderen soms te laat op school zijn. Zo gaat dat soms. So what. Tja, daar is wat voor te zeggen. Maar het laat mij op dit moment gewoon niet los. Hoe denken andere ouders hierover?”

Bovenstaande afbeelding: Unsplash+

Emma: “Mijn moeder is het niet eens met mijn opvoedstijl en wil niet meer oppassen”

Twee kinderen heeft Emma (31) nu, en daaraan heeft ze haar handen vol. Fay van een half jaar en Bobbie van drie. Haar moeder past een vaste dag in de week op, maar dreigt daarmee te stoppen als Emma niet strenger gaat opvoeden. “Ik wil geen corrigerende tik geven. Dat weiger ik… LEES VERDER!

1 reactie

Joris -

Tja, je hebt geen keuze dut het is accepteren.

Reageer ook