fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nina is al 10 jaar niet bij de tandarts geweest: “Ik heb ontzettend veel pijn, maar ik durf gewoon niet!”

Als kind vond ik het altijd leuk om naar de tandarts te gaan. Ik had over het algemeen niks en het was voor mij gewoon een gezellig uitje. Inmiddels heb ik al een paar jaar een relatie met een tandarts (en doe ik zelfs marketing voor tandartspraktijken)  en uit zijn verhalen blijkt maar wat vaak dat niet iedereen met zo veel plezier in de stoel gaat liggen. Sommige mensen zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet meer gaan of onder narcose behandeld willen worden. Mijn man Ward voert dit soort narcose-behandelingen uit en merkt dat dit goed werkt voor bange patiënten. Maar wat als je zelfs dan niet durft?

Weinig aandacht voor persoonlijke hygiëne

Ik sprak de 29-jarige Nina, die al jaren doodsbang is voor de tandarts. “Ik kom uit een gezin waar vroeger weinig aandacht aan persoonlijke hygiëne werd besteed. Mijn vader en moeder hadden allebei een kunstgebit en bij ons werd maar weinig aandacht aan het poetsen van onze tanden besteed. Ook het bezoeken van de tandarts, was niet iets wat elk half jaar bij ons op de agenda stond. Pas toen er op het consultatiebureau tegen mijn moeder werd gezegd dat ze met ons naar de tandarts moest, gingen we ook daadwerkelijk.”

Nare man

Op vierjarige leeftijd bezocht Nina voor het eerst een tandarts. “Dit was een nare man, waarvan ik me kan herinneren dat hij niet aardig tegen ons deed. Ik had veel gaatjes en hij zei tegen mijn moeder dat hij het onvoorstelbaar vond hoe zij het gebit van mijn zusje en van mij zo heeft verwaarloosd.” In de weken daarna plant de tandarts verschillende momenten in waarop Nina moet terugkomen. “Drie keer lag ik bij hem in de stoel. Ik kreeg meerdere vullingen en er werden twee kiezen getrokken. Mijn moeder en de assistente moesten mij hardhandig in de stoel vasthouden, zo bang was ik.”

Nooit meer naar de tandarts

In de jaren daarna blijft Nina problemen met haar gebit houden. “Ik ging wel beter poetsen en mijn moeder nam ons nu wel mee naar tandarts, maar ik bleef last houden van gaatjes.” Zo lang Nina bij haar ouders woonde, bleef ze naar de tandarts gaan. Tegen haar zin, maar ze ging wel. “Toen ik 19 jaar was, ben ik voor het laatst bij de tandarts geweest. Hij zei toen nog dat ik een afspraak bij de kaakchirurg moest maken om mijn verstandskiezen te laten verwijderen, maar ik ben nooit gegaan. Ook naar mijn tandarts ben ik nooit meer terug gegaan.”

Telefoontje van de assistente

Nina negeert alle oproepen die ze van haar tandarts krijgt. “Toen ik drie jaar niet was geweest werd ik door de assistente gebeld met de vraag of ik soms een andere tandarts had. Ik heb maar gezegd dat dit het geval was. Daarna stopten de oproepen.” Nina vond het een enorme opluchting dat ze geen oproepen meer kreeg. “Zo werd ik er ook niet constant mee geconfronteerd dat ik eigenlijk naar de tandarts zou moeten.”

Veel pijn

Om de schade zo veel mogelijk binnen de perken te houden, besluit Nina haar gebit thuis zo goed mogelijk schoon te houden. “Ik poets netjes twee keer per dag en spoel zo nu en dan met mondspoeling. Toch heb ik veel pijn in mijn mond. Ik heb een rottende kies die de tandarts waarschijnlijk zou willen trekken. Ook heb ik heel veel last van mijn tandvlees, het bloedt enorm bij het poetsen en het doet gewoon veel pijn. Mijn vriend zegt vaak dat ik uit mijn mond stink en dat ik toch echt eens naar de tandarts zou moeten.”

Hoge drempel

De drempel om naar de tandarts te gaan, wordt steeds hoger voor Nina. “Hoe langer ik niet ga, hoe meer last ik krijg en hoe banger ik word dat er veel moet gebeuren. Ik weet heus wel dat ik moet gaan, maar ik stel het constant uit.

Wij nodigen iedereen van harte uit om (op respectvolle wijze!) op het verhaal van Nina te reageren. 

Gynaecologen onthullen de 3 meest irritante gewoonten van hun patiënten

grootste irritaties gynaecoloog

Vind jij naar de gynaecoloog gaan ook soms een beetje spannend? Het is natuurlijk niet niks als een vreemde ineens met zijn/haar hoofd tussen je benen zit. Maar, het bezoeken van een gynaecoloog kan heel belangrijk zijn. Nervositeit moet je dan ook nooit weerhouden van het maken van bijvoorbeeld een uitstrijkje. Hoe je je dan het beste kunt gedragen? Gewoon normaal. Alsof er niemand tussen je benen zit zeg maar… Distractify stelde een lijst op met de 11 grootste ergernissen van gynaecologen. Wij hebben hier een kleine greep uit het artikel. Drie x de meeste irritante gewoonten van patiënten bij de gynaecoloog…. Lees verder

8 reacties

Rieneke -

Wat vervelend dat je dit hebt. Je voor de angst laten behandelen is het beste. Angsten zijn goed te behandelen denk aan vliegtuigangst. Ik ken iemand die ook angst had voor de tandarts. Die is naar iemand die hypnose geeft bij mensen die een angst voor iets hebben of willen stoppen met roken of van een verslaving af willen en dit gebruiken als hulpmiddel. Hij is maar 1 keer onder hypnose geweest en de angst voor de tandarts was helemaal weg. Zoek eens op het internet.

Jiska -

Heel herkenbaar.Ook ik had een grote tandartsangst door slechte ervaringen,en was jarenlang niet naar de tandarts geweest.Ook schaamte hield mij tegen.Op een gegeven moment moest ik wel en ik trof een tandarts die daar begrip voor had en waar ik me goed bij voel.Ik heb nu 2 behandelingen gehad,en ik durf te zeggen dat ik mijn angst kwijt ben.Mijn hobby is het niet,maar bij wie wel?..Google op “angsttandarts” en zoek naar iemand die je begrijpt en met wie je een klik voelt.

Evelien -

Vandaag was ik ook een beetje bang.
Ik heb een nieuwe Tandarts Dame.
Maar ze heeft zich nooit zelf voorgesteld.
Dus de eerste 2x heb ik mijn Zus meegenomen. En de 3e keer ging ik alleen.
Nu moest ze een gaatje vullen en deed ze het zonder verdoving. Ik heb hun 3x laten stoppen. Ze vonden het niet erg. Alles is zonder verdoving goed gegaan. Toen ik buiten bij mn fiets was, kwam ik tot rust. Heb water gedronken en ben op mn gemakje weg gegaan. Dit was haar 2e keer dat ze wat deed, maar de eerste keer wel alleen er naar toe gegaan. Bij mij moet het duidelijk uitgelegd zijn wat ze gaat doen!

Sandra -

Iknwas ook altijd bang en ben vele jaren niet naar de tandarts gegaan. Wat niet slim was want ook mijn gebit was van nature al niet best. Het resultaat was rottende tanden. En tanden die letterlijk uit mijn mond vielen. Uiteindelijk heb ik gesproken met de tandarts van m’n kinderen. Bleek een ontzettend Fijne tandarts te zijn. Maar ik was veel te laat. En moest een kunstgebit. Toch erg blij dat ik die stap gemaakt heb. Eten gaat veel beter en ik durf weer te lachen. Ga op zoek naar een tandarts die gespecialiseerd is patiënten die bang zijn…en neem iemand mee je je kan steunen.

Sonja -

Vraag eerst in je vrienden/kennissenkring waar zij naar de tandarts gaan en hoe het daar gaat.
De tandartsen worden nu heel anders opgeleid dan vroeger.
Maak een afspraak om kennis te maken en vertel eerlijk dat je bang bent, een goede tandarts kan je echt helpen en legt alles uit voor ze gaan behandelen, is het een grote praktijk vraag dan altijd om dezelfde tandarts , dat schept vertrouwen.
Ga nooit onder narcose, dit helpt niet om van de angst af te komen en je kunt niet iedere keer onder narcose en begint het weer opnieuw, je ga niet meer.
Sterkte, het komt goed!!

Caroline -

Herkenbaar … wat mij heeft geholpen: voordat ik naar de tandarts ging een paar afspraken bij een mondhygiëniste. Kijk eens op website delievemondhygienist.nl.

Esther -

Ik was ook zo bang en heb het zo lang laten lopen dat alles er uit moest en ik nu boven een kunstgebit heb. De angstkliniek in Kerkrade heeft mij onder volledige narcose behandeld. Ze zijn daar zo lief, omdat ze weten dat patienten bang zijn. En nu durf ik weer te glimlachen.

Birgit -

Wat ontzettend vervelend om te horen…. Angst is echt heel vervelend als je naar de tandarts moet. Is er een manier voor Nina om er vanaf te komen?

Reageer ook