fb
Damespraatjes Damespraatjes

‘Afwisseling is nodig om gefocust te blijven.’

nico_goois.jpg‘Goois Fruit’ is de titel van een boek waarin zestien markante kunstenaars worden geportretteerd door de schrijver Petra Pijnacker en de fotograaf Tom de Groot. In deze reeks kun je kennismaken met hun leven en werk. Bij het boek hoort een fotoexpositie die op het moment is te zien in theater ‘het Spant’ in Bussum. In het boek, dat verkrijgbaar is bij de boekhandel, is uiteraard nog veel meer te lezen en zien!

Nico Bierlaagh voelt zich het prettigst op de plek waar iets gemaakt word waarbij de concentratie in de handen ligt. Dat kan zijn in een fabriekshal waar de lucht van metaalplaten hangt. Ook is hij graag in zijn eigen atelier in het dorp Laren en buiten in de polders van Eemnes waar hij zijn foto’s maakt. “Als ik wel eens een kantoor binnenloop en mensen naar computerschermen zie staren denk ik: Waar zijn die de hele dag mee bezig?” En nadat hij dit gezegd heeft heeft hij zijn handen al een paar keer tegen elkaar geklapt. Door deze bewegingen leer je de kunstenaar direct kennen.

Nico Bierlaagh is geboren in 1957 Hij groeit op in ons kunstenaarsdorp Laren. Na de lerarenopleiding gevolgd te hebben, werkt hij aanvankelijk als docent tekenen en handvaardigheid in het beroepsonderwijs. Op een gegeven moment kwam ik continue tijd te kort om mijn creativiteit te uiten en dat brak me op.” Hij stopt met zijn baan en direct bij zijn eerste expositie in kasteel Groeneveld in Baarn wordt al zijn werk verkocht. Daardoor aangemoedigd besluit hij voor de vrijheid van het kunstenaarschap te kiezen in combinatie met een parttime baan in een Hilversums atelier waar kunstenaars met een verstandelijke beperking werken.

Nico Bierlaagh is op drie creative terreinen tegelijk bezig en dat is frappant. Hij heeft die afwisseling naar eigen zeggen nodig om gefocust te blijven. Elementen van zijn natuurfoto’s zijn vaak terug te vinden in zijn schilderijen of beelden.
In zijn atelier is de buitenwereld ver weg. Langs de muren staan schilderijen klaar voor een nieuwe expositie. In het midden van de ruimte staat een ezel en een tafel vol met schildersbenodigdheden. Veel van de tubes, penselen en gereedschappen zijn in gebruik. Een sterke verfgeur hangt in de lucht. Hij vindt het fijn om in zijn atelier te filosoferen over kunst en laverend tussen de beperkingen waar iedere kunstenaar tegen aan loopt, zijn eigen weg te zoeken. “ De verrassing die je kan overvallen als kunst ontstaat ligt om de hoek en dat kan meer dan spannend zijn! “

Meer over Nico Bierlaagh in het boek Goois Fruit (www.uitgeverijvanwijland.nl )

De fotograaf Tom de Groot maakt portretten en reportages van reizen, opvallende kunst, en architectuur. Zijn oog is constant op zoek naar mooie lichtinval en het spel van lijnen waarin hij zijn grenzen creatief kan verleggen [email protected] Petra Pijnacker schrijft romans, kinderboeken en artikelen voor kranten en tijdschriften. (www.petrapijnacker.nl )

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook