fb
Damespraatjes Damespraatjes

Afrikaanse instrumenten onder de loep!

Afrikaanse instrumenten onder de loep

Waar de man des huizes graag naar 70’s en 80’s muziek luistert, ben ik een groot fan van muziek met een beetje ritme erin. Mijn voorliefde voor Afrikaanse muziek begon toen ik ooit eens een djembe workshop op locatie had met mijn collega’s toentertijd. Dit was niet alleen gezellig, maar juist omdat ik zo gek ben op muziek, heb ik er extra van genoten! Afrika heeft een rijke muzikale traditie en er zijn verschillende traditionele instrumenten die uniek zijn voor dit continent. Afrikaanse instrumenten onder de loep!

Afrikaanse instrumenten onder de loep

Foto Nothing Ahead – Pexels

Kalimba

De Kalimba, ook wel bekend als de duimpiano bestaat uit een reeks metalen of houten tongen die op een klankkast zijn gemonteerd. Het verschil met de mbira (dit is ook een duimpiano) is dat de kalimba vaak kleiner is en wordt vastgehouden met beide handen. Het wordt bespeeld door de duimen over de tongen te plukken.

Balafon

De Balafon is een soort xylofoon die veel voorkomt in West-Afrikaanse landen zoals Mali, Burkina Faso en Ivoorkust. Het bestaat uit houten balken van verschillende lengtes die zijn gerangschikt over resonators. De Balafon wordt bespeeld met mallets en produceert een warm en resonant geluid.

Kora

De Kora is een snaarinstrument dat afkomstig is uit West-Afrika. Je komt hem met name tegen in Gambia, Senegal en Mali. Het bestaat uit een grote kalebasresonator die als klankkast fungeert, met een lange nek waarover 21 snaren zijn gespannen. De snaren worden met de vingers of duimen bespeeld en de Kora wordt vaak gebruikt om traditionele epische verhalen te begeleiden. Mooi voor tijdens een kampvuur dus.

Afrikaanse instrumenten onder de loep

Foto Thirdman – Pexels

Djembé

De djembé is een trommel die zijn oorsprong vindt in West-Afrikaanse landen zoals Guinee, Mali en Ivoorkust. Het heeft de vorm van een grote kom en is gemaakt van een uitgeholde boomstam met een geitenvel dat over de bovenkant is gespannen. De Djembé wordt meestal met de handen bespeeld en produceert een breed scala aan ritmische tonen. Dit is vaak ook het meest bekende Afrikaanse instrument om te leren spelen.

Talking drum

De talking drum, ook wel bekend als de “sprekende trommel”, is te vinden in verschillende delen van West-Afrika, zoals Nigeria en Ghana. Het instrument heeft een zandlopervorm en wordt verticaal gehouden terwijl het wordt bespeeld. Door de spanning van de touwen aan te passen en met de handen op het vel te slaan, kan de speler verschillende tonen produceren die lijken op menselijke spraak.

Shekere

De Shekere is een mooi percussie-instrument dat veel voorkomt in West-Afrikaanse en Caraïbische muziek. Het bestaat uit een kalebas die bedekt is met een netwerk van kralen, schelpen of zaden. Door de Shekere te schudden, te draaien of te tikken, produceert het instrument een rinkelend geluid. Men gebruikt de Shekere om ritmes en accenten toe te voegen aan muzikale optredens.

Heb jij wel eens overwogen om een Afrikaans instrument te leren spelen? We lezen het graag in de comments!

Uitgelichte afbeelding: Greta Hoffman – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook