fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies Gevraagd: “Mijn man is alleen maar met zichzelf bezig en wil niet veranderen”

Hoewel het in een relatie niet draait om het geven en krijgen van cadeaus, zijn er veel stellen die het leuk vinden om elkaar soms toch wat te geven. Het hoeft niet groot te zijn; een kleinigheidje zoals een reep chocolade, mooie roos of een lekkere fles wijn kan al zorgen dat je je geliefd voelt. En hoe klein de moeite om iets te geven vaak ook is, lukt het sommige koppels niet om er iets mee te doen. Zo ook bij de anonieme vrouw die de onderstaande mail instuurde. 

Niet opgemerkt

“Om mij heen zie ik twee soorten stellen: stellen die moeite voor elkaar doen en stellen die dit niet (meer) doen. Mijn man en ik vallen duidelijk in de tweede categorie. Althans, mijn man dan. Ik probeer er absoluut nog wat van te maken, maar dat wordt eigenlijk niet opgemerkt.”

Verzorgd

“Elke ochtend zorg ik ervoor dat ik er verzorgd uitzie. Als ik een kop koffie zet, vraag ik of mijn man er ook een wil. Ga ik shoppen? Dan neem ik altijd een kleinigheidje voor hem mee. In de weekenden vraag ik of hij het leuk zou vinden om er samen op uit te gaan. Helaas is het andersom helemaal anders.”

Niet belangrijk

“Mijn man kleedt zich alsof hij elke dag ziek is. Zet hij koffie? Dan doet hij dat écht alleen voor zichzelf. En een kleinigheidje of zelfs een cadeautje op mijn verjaardag? Dat kan ik wel vergeten. Over samen iets gezelligs doen heb ik hem al jaren niet meer horen voorstellen. En waarom? Omdat híj het niet belangrijk vindt.”

Andere man zoeken

“Al meerdere keren heb ik mijn man verteld dat ik het fijn zou vinden als hij zich goed zou verzorgen, zich soms wat meer om mij zou bekommeren en mij op zijn minst op mijn verjaardag een cadeau zou geven. ‘Dan moet je maar een andere man zoeken’, zei hij toen ik er rustig met hem over wilde praten. Maar ik wíl helemaal geen andere man zoeken. Ik wil de man die ik tien jaar geleden had terug.”

Wat kan ik doen?

“Toen wij elkaar net kenden was mijn man attent, lief en gezellig. Waar het mis is gegaan weet ik niet, maar tegenwoordig is hij gewoon onverzorgd, chagrijnig en onattent. Alles wat ik vraag of voorstel is te veel, niet leuk of verspilling van zijn tijd. De sfeer in huis wordt er niet beter op en ik zou het zo graag weer gezellig hebben samen. Wat kan ik doen?”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Kim de Jongh -

Wat je ook kunt doen is hetzelfde als hem; achterover leunen en wachten tot hij iets zal gaan voorstellen. Niets meer doen.. je eigen plan trekken en verder zijn initiatief afwachten. Heb je er wel eens over gesproken tegen hem? Als: wat vind jij belangrijk in onze relatie samen?

KIM de Jongh -

Hi, zelf ben ik het niet eens met onderstaand verhaal. Het punt is de balans. Je voelt als vrouw dat alles voor lief wordt genomen en je wilt graag dat je beide vanuit je eigen wil iets voor elkaar over hebt. Niet gedwongen. Dat blijkt voor mij ook uit je verhaal. Maar wat is de reden dat je nog bij hem bent? Is er nog iets waardoor hij wel ook geeft aan jou? Ik snap heel goed dat je anders leegloopt en je niet vervuld voelt in je relatie..

Anouk -

In een relatie is het geven en nemen, jouw man neemt alleen maar. Ik persoonlijk vind dat je in een relatie elkaar niet als vanzelfsprekend moet vinden. Maar moeite voor elkaar moet blijven doen. Om het op langere termijn te laten werken.(das wel gouden sleutel) Helaas gebeurd dat uiteindelijk wel vaak. Ik herken mezelf wel in jou; ik ben ook heel zorgzaam, maar heb ook iemand nodig die voor mij zorgt. Maar wat hierboven al werd benoemd doe dingen die jouw gelukkig maken! En het is vanaf de zijlijn natuurlijk makkelijk om te oordelen. Maar hier word je uiteindelijk niet gelukkig van… maar die keuze maak je uiteindelijk zelf

Tatiana -

Leef voor jezelf! Niet voor je man, niet voor je herinneringen hoe gezellig en leuk het was en hoe graag je het terug zou willen. Doe iets waarvan JIJ, en alleen maar JIJ fijn van voelt! Zet een lekker kopje thee (voor jezelf) pak een spannende boek en heerlijk een middag doorlezen, spreek met een vriendin welke jou begrijpt en om je geeft, ga op bezoek bij iemand die je graag ziet. Doe het niet om een ander plezier te doen, maar omdat JIJ ervan geniet. Dan hoef je ook niet de dankbaarheid van een ander te hebben, want jij bent al beloond voor je gedrag, met fijn gevoel welk je krijgt.. en de dankbaarheid is een leuke extra))
Zo is het ook een kopje thee voor je man.. jij zet er een voor hem, zodat hij hetzelfde voor jou doet, jij wacht dus op een profijt van je daad.. wat eigenlijk best wel egoïstisch is.. jij doet iets in afwachting op een beloning.. en niet vanuit de liefde.. liefde voor jezelf.. die zo groot is dat je ermee wilt delen met een ander.. in een vorm van een kopje thee, kadotje of een compliment. Maar als die ander er gewoon geen fut voor heeft om wat voor jou terug te doen.. omdat hij aan het overleven is en alle klein beetje energie wat hij nog heeft moet bewaren… Denk zelf: als je je niet lekker voelt, dan heb je ook niet veel zin om voor een ander te zorgen.. Als jouw mand leeg is, heb je niets om uit te delen. En het is ook erg vermoeiend als er de hele tijd iemand is die van alles voor je doet en in ruil ervoor iets terug verwacht.. daar zit hij er echt niet op te wachten.. Hij heeft jou er ook niet om gevraagd. Alles wat je voor hem doet, doe jij om iets van hem te krijgen… Verwachtingen.. Wacht niet.. geef zelf aan jezelf dat wat je nodig hebt. Jij kent jezelf het beste, en je hebt niemand nodig om het te krijgen.

In het begin van jullie relatie was hij anders, schrijf je.. je wil die persoon die hij was terug.. maar het is onmogelijk.. mensen veranderen.. elke dag, elk uur.. jullie allebei veranderen.. Het hoort bij het leven, kijk om je heen, alles verandert, niets en niemand blijft hetzelfde. Jullie hebben gewoon veranderd in verschillende richtingen. Kijk niet naar het verleden, kijk wat je nu wil en kan veranderen. Jij kan niet terug naar gisteren.. het is al geweest.. Maar het is aan jou wat je vandaag gaat doen om je morgen weer fijn en aangenaam te maken. Hij zegt het zelf duidelijk tegen jou: “als je mij zoals ik nu ben niet leuk vindt, zoek een ander!” Hoe duidelijker wil je het nog horen!
Begrip mij niet verkeerd, ik zeg niet dat je bij hem weg moet, of juist moet blijven. De enige die het weet, ben jij dat. Maar om erachter te komen wat je moet doen, moet je stoppen met omkijken hoe het was en de schuldige zoeken waroom hij zo veranderd is.. Hij kan ook niet beïnvloeden hoe hij zich voelt, het is eenmal een gegeven feit. Hij zou ongetwijfeld ook liever een vrolijke en zorgzame man voor je willen zijn, maar dat kan noch jij noch hij niet afdwingen.. het loopt zoals het loopt en het is aan ons op te bepalen hoe wij ernaar kijken en hoe wij ermee omgaan. Blijven zeuren over wat er niet goed is of kijken en zoeken waar het WEL goed is.. Er moet zeker een plek, een bezigheid, een mens in je omgeving zijn die je plezier en fijn gevoel geven. Kijk liever daar… Bespaar je energie, laad jezelf door de positiviteit op, wie weet, verandert je man dan ook mee.. omdat je dan niets van hem verwacht maar gewoon hem begrijpt in zijn lijden. Want houden van iemand is begrijpen! Je hoef niet uit de medelijden met hem samen op de bank rot te gaan zitten voelen, je helpt hem er geen moment mee. Als hij in de put zit, en jij er ook naartoe zakt, dan zitten jullie er gezellig samen rot te voelen. Jij kan hem maximaal vanaf de kant proberen eruit te trekken met je positieve kracht, maar alleen als jij zelf stabiel in je schoenen staat, anders val je er gewoon ook in, want de destructieve kracht van negativiteit is enorm trekkend en helemaal als het van onze naasten afgaat. Zorg voor jezelf! Allen dan kan je iemand anders mee helpen! Maar eerst jezelf!

Reageer ook