Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Ik wil thuisblijven bij de kinderen maar mijn man wil dat ik blijf werken”

“Als ik terugdenk aan mijn kindertijd, herinner ik mij dat onze moeder er altijd was. Ze was er voor ons als we uit school kwamen en ze was er voor ons als één van ons zich niet lekker voelde. Dit kon ze allemaal doen omdat ze niet werkte en fulltime voor ons en het huishouden zorgde. Voordat ik zelf kinderen kreeg wilde ik dit absoluut niet zo doen. Ik stelde me voor als moeder die ‘gewoon’ 40 uur per week bleef werken en de kinderen naar de crèche en de buitenschoolse opvang zou laten gaan.”

“Nu ik zelf moeder ben van drie kinderen, zie ik dat heel anders. Ik vind het vreselijk dat ik elke dag naar mijn werk moet, wetende dat de kinderen op de crèche, school en de buitenschoolse opvang zitten. Ze zijn maar zo kort klein en worden zo snel groot, dat ik de twee jongste het liefste lekker thuis zou hebben en mijn oudste na school zelf uit school wil halen.”

“Ik zie de dagen met de kinderen al helemaal voor me. Op ons gemakje opstaan en samen ontbijten. Gezellig met elkaar de oudste naar school brengen. Boodschapjes doen, samen knutselen en wat huishoudelijk werk. En tussen de middag lekker spelen met de drie kids en eventuele vriendjes en vriendinnetjes. Ik zou het liefste stoppen met werken zodat ik thuis bij de kinderen kan blijven. Wanneer ze op de middelbare school zitten en wat zelfstandiger zijn, kan ik het altijd weer oppakken.”

“Een fijne bijkomstigheid is dat we mijn inkomen niet persé nodig hebben. Mijn man verdient meer dan genoeg en alles wat ik binnenbreng is lekker extra en gebruiken we voor dagjes weg, luxe dineetjes en dure kleding. Ik zie deze luxe-uitgaven als totaal onbelangrijk en ik zou dan ook liever meer tijd met mijn kinderen hebben.”

“Helaas is mijn man het niet met mij eens… Hij hecht enorm aan de dingen die we van mijn inkomen doen en is daarnaast bang dat ik een soort ‘horror-moeder’ word die alleen nog maar over de kinderen kan praten. Ook is hij bang dat als ik eenmaal stop met werken, ik over een paar jaar moeite zal hebben bij het vinden van een baan. Ik ben het hier helemaal niet mee eens, maar hij wil niet naar mij luisteren.”

“De beslissing om te stoppen met werken is naar mijn idee een gezamenlijke en ik zeg dan ook niet mijn baan op voordat we het er samen over eens zijn dat het een goede keuze is. Toch vind ik aan de andere kant dat ik ook mijn eigen gevoel moet volgen en doen wat mij gelukkig maakt: veel tijd met de kinderen.”

“Ik ben naarstig op zoek naar de meningen en adviezen van andere moeders. Heeft iemand ooit iets vergelijkbaars meegemaakt? En hoe ging je hier toen mee om? Alvast heel erg bedankt.”

Liefs,
Joyce

Deze lezeres op respectvolle wijze van advies voorzien? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 


4 reacties

Heidie -

De oplossing is toch makkelijk, parttime gaan werken. Ik kan ook wel begrijpen dat je als man liever niet hebt, dat je vrouw de hele week thuis zit.
En als je man niet wil dat jij minder gaat werken, zou ik zeggen dat jullie allebei dan maar een dag minder gaan werken. Kinderen zijn zo snel groot. Als je dit voelt en je doet er niets mee krijg je er gegarandeerd spijt van. Dus direct in gesprek gaan met je man.

B dewijs -Coenen (86 j ) -

Je werkt om de opvang te betalen… Dus blijf thuis en geniet.

Suzanne -

Is het geen optie om parttime te werken? Toen mijn dochter op de lagere school zat werkte ik onder schooltijd. Haar vader bracht haar naar school (want dan was ik al op werk), maar ik haalde haar op en was elke middag dus thuis. Zo werkte ik 28 uur en was ik toch alle dagen thuis. Het was wel stressvol soms, maar ben blij dat het zo kon.

Louisa -

Stel hem eens voor dat HIJ minder gaat werken. De kinderen zien hem en hij de kinderen ook maar heel weinig. Dat hij 2 of drie dagen met de kinderen en de zorg voor het huishouden heeft en jij de andere twee weekdagen. Eens kijken hoe hij daarop reageert.

In ieder geval succes met de besprekingen.
Zorg dat je met goede argumenten komt en probeer niet te emotioneel te worden.
Oefen maar voor de spiegel, of met een van je familieleden. Broer of zus, vader of moeder.
Die moeten dan wel zo goed mogelijk de rol van je man spelen.
En je kunt het ook eens omdraaien: dat JIJ de rol van je man speelt in het gesprek .

Reageer ook