fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nadia: “Niet leuk als mensen benoemen dat ik zo veranderd ben”

veranderd mensen benoemen het

Na haar zwangerschappen zag Nadia er heel anders uit dan daarvoor. “Dat is logisch. Er zijn maar weinig vrouwen die meteen weer hun oude lijf terug hebben. Sommigen krijgen het zelfs nooit meer terug! En dat is ook niet erg. Je hebt er immers iets prachtigs voor teruggekregen. En bovendien: je hebt wel iets anders aan je hoofd dan een strak lijf. Maar toen ik op de tiende verjaardag van onze jongste nog steeds op het gewicht van vlak na de bevalling zat, wist ik dat het roer om moest.”

Heel subtiel

Wanneer Nadia bij de huisarts is omdat ze veel last heeft van rugpijn, benoemt de arts dat hij denkt dat sporten en gezonde voeding wel eens een oplossing zouden kunnen zijn. “Dat zei hij heel subtiel en dat vond ik prettig. Ik wist natuurlijk dat ik best iets gezonder zou kunnen worden, en nu ik zelfs rugpijn kreeg, was dit het moment. Hij verwees me naar een fysiotherapeut en een diëtist. En het resultaat mag er wezen!”

Mandarijnen en rijstwafels

In een jaar tijd maakt Nadia grote veranderingen door. “Waar ik ’s avonds altijd moe op de bank plofte en dan een reep chocolade soldaat maakte, ging ik nu een rondje wandelen of stapte ik op de hometrainer. De chips en chocolade liet ik doordeweeks links liggen – in het weekend mag je daar best van genieten – en koos nu voor een paar mandarijnen of een rijstwafel met hummus. In plaats van frisdrank schenk ik nu spa rood of thee in, en als we borrelen houd ik me in met de wijn.”

Geen last meer

Een jaar na het bezoek aan de huisarts, herken je Nadia bijna niet meer terug. “Ik heb mijn oude lichaam weer terug en heb ook geen last meer van mijn rug. Daar ben ik zo blij mee en ik wil nooit meer terug naar hoe het eerst was. Op deze manier ben ik gelukkiger. En toch vind ik het heel vervelend als mensen het steeds blijven benoemen dat ik zo veranderd ben…”

Onbeschoft

Overal waar Nadia komt, vragen mensen hoe ze het heeft geflikt. “Natuurlijk bedoelen ze het positief, maar ik vind het best onbeschoft om op het schoolplein of in de supermarkt recht op de man af te vragen hoe iemand zoveel is afgevallen. Met mijn beste vriendinnen of familie vind ik het helemaal niet erg om dit te bespreken, maar met vage kennissen of mensen die ik jaren niet heb gezien, wel. Ik vraag toch ook niet aan zo iemand waarom ‘hij er zo moe uitziet’ of ‘waarom je altijd zo nors kijkt’? Ik vind opmerkingen en vragen over iemands uiterlijk en gezondheid heel intiem.”

Liever over andere dingen

Niet iedereen is het met Nadia eens. “Mijn oudste zus heeft met mij meegedaan en geniet er juist enorm van als mensen haar vragen naar haar nieuwe lijf. Ze kan in geuren en kleuren vertellen over de gerechten die ze klaarmaakt, hoe ze omgaat met moeilijke momenten en welke sportschema’s ze volgt. Omdat zij er zo open over is, verwachten mensen dat ook van mij. Tegenwoordig zeg ik gewoon dat ik liever over andere dingen praat. Mijn lijf mag dan wel zijn veranderd, ik ben nog steeds dezelfde persoon. Het is jammer dat mensen me nu heel anders benaderen.”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Wat een gezegend leven heb je als je je hier druk om kunt maken. Fijn voor je. Geniet ervan.

Reageer ook