fb
Damespraatjes Damespraatjes

Herfsttips van Sandra voor leuke uitjes met je vriendinnen: “Of je doet het lekker solo!”

Heerlijk vind ik het om zo nu en dan in mijn eentje op stap te gaan. Ik krijg dan weleens de vraag “voel je je dan niet eenzaam en hoe doe je dat dan met uiteten gaan?”  Soms vind ik alleen zijn juist fijn. Ik kan de tijd nemen om alles om mij heen goed te observeren, praatjes aan te gaan met totaal onbekenden en nieuwe ideeën op te doen. I love it! Ik maakte een paar solo uitjes deze herfst, maar die zijn toevallig ook heel leuk om met je vriendinnen, kinderen of partner te doen. Lees je lekker mee en laat je mij weten: alleen of met je leukste vriendinnen?

Japanmuseum SieboldHuis

Zondagochtend om 9 uur stapte ik alleen in de auto richting Leiden, parkeerde mijn auto op P1 Haagweg en wandelde in 8 minuutjes naar Japanmuseum SieboldHuis. Leuk om weer eens in Leiden te zijn, langs de studentenhuizen te wandelen, zoals die van Minerva.

Het museum is niet groot, maar heeft momenteel naast de permanente collectie de tentoonstelling ‘Kimono. Spiegel van moderniteit’, verzameld door mevrouw Manavello. In deze collectie zie je hoe Japan eind 19de en begin 20ste eeuw een tijdperk van vernieuwing omarmde. In 1872 werd bij keizerlijk decreet bepaald dat bij officiële gelegenheden westerse kleding moest worden gedragen. Dit gold voor de hoogste klasse, maar ook in de grote steden zag men steeds meer westers geklede Japanners. Toch bleef de Kimono populair in Japan, vooral onder vrouwen, die prints droegen van Westerse kunst, terwijl dat bij kinderen en mannen veel nationalistischer was. Super interessant om te zien. Ik kan deze expositie iedereen aanraden.

kimono japan museum

Prachtig deze kimono’s. Qua kleur vond ik dit wel een van de mooisten

Wat ik niet wist is dat je vroeger aan het ontwerp van de Kimono kon zien welke sociale status iemand had, bijvoorbeeld bij vrouwen of ze wel of niet getrouwd waren. Een vrijgezelle vriendin van me zei later toen ik haar dat vertelde: “wel handig voor mij geweest, kunnen ze meteen zien dat ik nog single ben…”

Meer weten over Japanmuseum SieboldHuis en de expositie ‘Kimono. Spiegel van moderniteit’, kijk dan hier.

Het vestingstadje Woerden

Hoe vaak ik al in Woerden ben geweest kan ik niet meer op de vingers van één hand tellen, maar ik was er nog nooit als toerist. Meestal pak ik een terrasje op een van mijn fietstochten en ga dan weer snel door. Zo doe ik dat meestal als ik fiets. Maar nu kreeg ik de tip om eens echt het centrum van Woerden in te duiken. Ook alleen deed ik dat op een zondag en met de auto (een aangename verrassing: ik kon er gratis parkeren op zondag).

stadshotel Rossum Woerden

Lekker even koffiedrinken bij Stadshotel Rossum. De foto is gemaakt door die aardige Italiaanse mensen

Mijn wandeling begon bij het van Rossum Stadshotel, ik had inmiddels ook flink trek in koffie en voordat ik naar binnen ging raakte ik in gesprek met een Italiaans stel dat in Maarssen woont en ik vroeg hen wat hen naar Woerden brengt. Via Google Maps hadden ze gezien dat Woerden de structuur heeft van een oude vestingstad en dat maakte ze nieuwsgierig. En ze hadden gehoord van de het mooie winkelgebied en de vele gezellige restaurantjes en terrasjes. Eerlijk gezegd was ik zelf ook verrast. Niet ver van het Stadshotel had je een plein met heel veel restaurantjes en cafeetjes in een historische setting, waaronder Winebar & Bites. Ik ga hier beslist nog een keer heen maar dan voor een weekend. Ik maak dan ook een stadswandeling met een gids, doe een rondvaart of ga wandelen op Landgoed Bredius. Alleen of met een leuk iemand ❤️ .

Wil je weten wat je nog allemaal in Woerden kunt doen; kijk dan hier.

park in Woerden

Wandelend door Woerden kwam ik dit monument tegen. Prachtig omlijst door deze rode herfstbomen

Kasteel de Haar

Alleen of met vriendinnen? Kasteel De Haar is altijd leuk. Dit kasteel heb ik inmiddels zo’n 4 keer bezocht en steeds met een andere insteek. Ik mocht het voor Damespraatjes een keer reviewen en kreeg toen een mooie rondleiding. Ook kun je er gewoon doorheen dwalen en je in de kamers verhalen laten vertellen door de gidsen (of zal ik zeggen verhalenvertellers) die daar zijn. Maar is het mooi herfstweer en wil je liever niet binnen zijn, dan kun je een prachtige wandeling maken over het landgoed bij het kasteel; het kasteelpark.

sandra kasteel de haar

Deze foto is gemaakt bij een van mijn eerdere bezoekjes aan Kasteel de Haar. Ik ga er snel weer een keer naar toe!

Zeker nu, met alle verschillende herfstkleuren, is dat prachtig. Als je opschiet kun je nog verdwalen in het Doolhof, voordat de blaadjes van de struiken gevallen zijn, en de prachtige dahlia’s bewonderen in de Romeinse tuin. Wandel nog even langs het Hertenkamp en strijk dan lekker neer in Restaurant Laverie aan het Stalplein van het kasteel. Hier kun je kiezen van een uitgebreide kaart met drankjes, versbereidde lunches en borrelhapjes. Ga je misschien voor een warme choco met slagroom? Of een Whiskey sour, het favoriete drankje van de baron die ooit het kasteel bewoonde?

Wil je meer weten over een bezoek aan Kasteel de Haar; kijk dan hier.

Praat met ons mee

Ik ben heel benieuwd wat je van deze herfsttips vindt en of je ook een van deze plekken gaat bezoeken. Doe je dat dan alleen zoals ik ook vaak doe of nodig je iemand uit? Laat je het mij weten? Vind ik leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook