fb
Damespraatjes Damespraatjes

Linda: “Na 10 jaar wil hij ineens weer contact”

Met een gebroken hart en een lege bankrekening keerde Linda tien jaar geleden, zwanger en alleen, terug naar Nederland. “Voor de liefde verhuisde ik naar Spanje. Op vakantie werd ik verliefd op de barman, zei mijn Nederlandse baan op en verhuisde naar Spanje. Alles had ik op de rit, en ik raakte zelfs zwanger. Zeer gewenst, althans door mij. Mijn grote liefde Carlos bleek er tóch nog niet klaar voor te zijn en verbrak de relatie. Alles had ik opgegeven om bij hem te zijn, en zonder pardon maakte hij er een einde aan…”

Moeilijke tijd

Met een steeds groter wordende buik ging Linda bij haar ouders wonen. “Ik was 31 jaar, had geen baan, geen relatie en geen huis. Het was een hele moeilijke tijd. Ga als zwangere vrouw maar eens een baan vinden. Toen ik destijds solliciteerde bij mijn huidige werkgever, was ik hem dankbaar dat hij het toch aandurfde en mij de baan gaf. Tien jaar later werk ik nog steeds voor hem. Dankzij hem kon ik al vóór de bevalling een eigen huis huren en weg bij mijn ouders.”

Goed samen

Linda weet niet beter dan dat ze het alleen moet doen. “Natuurlijk had ik het me allemaal anders voorgesteld. Aan de andere kant: omdat Carlos er nooit is geweest, weet ik niet beter. Mijn vriendinnen klagen allemaal steen en been over hun partner. Dan ben ik blij dat ik daar geen last van heb. Mijn zoon Pieter is inmiddels negen jaar oud, en we hebben het goed samen. Een man in mijn leven mis ik meestal niet.”

Mis het soms

Natuurlijk is het heus niet zo dat Linda helemaal nooit naar een partner verlangt. “Vooral tijdens de feestdagen of op vakantie mis ik het. Als ik alleen met Pieter op een camping ben en hij met vriendjes speelt, zit ik alleen voor de tent. Bij de tenten om ons heen zitten allemaal stellen die gezellig koffie drinken en praten over het boek dat ze lezen. Ik heb niemand om dat mee te delen.”

Voor de deur

Hoewel Linda het leven zonder partner prima vindt, schrok ze enorm toen Carlos laatst ineens bij haar voor de deur stond. “Hoe hij aan mijn adres is gekomen, weet ik niet, maar daar stond hij ineens. Een tikkeltje ouder, maar nog steeds de knappe man waarvoor ik dertien jaar geleden naar Spanje verhuisde. Pieter was aan het spelen bij een vriendje, dus ik nodigde Carlos uit om binnen te komen. En dat maakte het allemaal wel héél verwarrend.”

Spijt

Linda en Carlos namen plaats aan tafel. “We spraken kort over hoe het met ons gaat en waar we mee bezig zijn. Maar al snel kwam Carlos met de reden waarom hij ineens voor mijn deur stond; hij had spijt. Grote spijt. Over hoe hij mij op straat heeft gezet, hoe hij geen vader is geweest voor zijn zoon en dat hij jarenlang geen contact heeft gezocht. Ik wist niet wat ik moest zeggen…”

Wil me terug

Carlos zag dat Linda schrok en niet wist wat ze moest zeggen. “En toch deed hij er nog een schepje bovenop. Hij zei dat hij me terug wilde en zijn kind wilde leren kennen. Om zijn toewijding te tonen, had hij zelfs een appartement in de buurt gehuurd en zijn baan opgezegd. Ook was hij bezig met het leren van Nederlands en had cadeautjes voor Pieter meegenomen. ‘I would really like to meet him and apologize for my mistakes’, zei hij.”

Wat moet ik?

Linda wist niet wat ze moest doen en wees Carlos de deur. “In het eerste jaar na de geboorte hoopte ik hier nog op, maar het idee dat we ooit een gezin zouden zijn, had ik allang laten varen. Hoe weet ik dat hij het nu wel meent? En hoe zal Pieter zich hierbij voelen? Ja, hij heeft altijd een vader gewild. Maar ik ben zó bang dat Carlos ons weer verlaat. Ik gun mijn zoon zijn vader, maar tegen welke prijs? Ik weet gewoon écht niet wat ik moet doen.”

Verantwoordelijkheid nemen

De beste vriendin van Linda vindt dat ze Carlos en Pieter aan elkaar moet voorstellen. “Je moet je eigen woede en verdriet opzijzetten. Pieter heeft het recht zijn vader te leren kennen, ook als dat betekent dat hij jullie misschien wel weer laat vallen. Dat doet hem verdriet, maar hij heeft dan ook duidelijkheid. En wie weet: misschien meent Carlos het en wil hij nu écht verantwoordelijkheid nemen. Hij is ook tien jaar ouder en hopelijk ook wijzer. Ik weet dat het eng is, maar je moet je hiervoor openstellen,” zegt zij. “Ik weet het gewoon niet… Wat is het juiste om te doen?”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

22 reacties

Norah -

Vader en zoon hebben het recht elkaar te leren kennen. Dat is een leuk aspect. Maar! Na 10 jaar wil vader ineens in 1 klap alles. Ondoordacht en respectloos naar jou. Het klinkt in mijn oren alsof hij net een relatie en/of een nare periode achter de rug heeft en daarom nu ineens op de stoep staat. Hij dringt zich op. Laat hem 1 dagdeel per week met zijn zoon zijn. Met jou erbij. Leg het juridisch vast .

m martinali -

niet meer doen

Jansen -

Niet aan beginnen. Je zal hier heel ongelukkig van worden ( en arm!)
Als jouw zoon nergens om vraagt, houd het maar zo.

Joke -

Ik zou alles checken wat hij zegt. Maar dat zegt ook iets over mij. Als ik ernstige twijfels heb ga ik detective spelen. Bel naar Spanje. Vraag of hij zelf ontslag heeft genomen of dat hij zijn baan kwijt is geraakt. Vraag hem naar zijn huurcontract te overleggen en bewijs waar hij Nederlandse lessen volgt evenals een afschrift van zijn bankrekening. Als er daar iets hapert dan weet je al hoe laat het is. Alles in het belang van je zoon en van jou.

M -

Hij zal het even heel mooi en fijn maken,maar je bankrekening wordt leeg gezogen en als je niet op past neemt hij je zoon straks mee naar Spanje. Zo veel mogelijk buiten de deur houden. En ga ergens heen waar het druk is. Hij zal wel iets van plan zijn ,maar ????

Fiene -

Tja je kan afspraken met hem maken en zeggen je krijgt 1 kans! En vraag ook eens waarom en waardoor hij deze keus gemaakt heeft. En houd eerst een beetje afstand. Bespreek het ook met jouw zoon.

Joris -

Je hoeft geen relatie met hem te hebben, maar je kunt je zoon toch aan hem voorstellen als hij daar zin in heeft? En vraag hem eens hoe hij aan je adres komt…

Isa -

Ik zou het niet doen. De vader van mijn dochter had opeens na 16 jaar spijt. In de zwangerschap was hij er ook niet klaar voor. En zo stom dat ik hem omgang met mijn dochter heb gegeven. Hij heeft 3 jaar later het contact weer verbroken om vervolgens weer contact te willen. Mijn dochter heeft hem weer in haar leven laten komen en sinds kort heeft hij weer het contact verbroken, de l*l. Elke keer weer de teleurstelling bij mijn dochter. Hij had beter weg moeten blijven! En nu hopelijk voorgoed!

Gekkuhuis -

Lees bij meerdere berichten
Niet intrappen
Hij heeft je toendertijd ook laten zitten
Maar goed iedereen heeft er een meinig over ..
Maar luister naar je gevoel.
Ook al word je overspoelt door gemixed emoties en je geen raadt weet ..
Maar ik vin het wel super stoer van hem dat ie na zo lange tijd toch actie heeft genomen ..
Er zijn genoeg mannen die met de zelfde gedachtes rond lopen maar dat niet durven
Ik zeg ….Geeft het een kans
Kijk het een tijdje aan
Maar wees duidelijk naar vaders en ook naar je ventje

Hopelijk. Vinden jullie snel de juisten antwoorden

Al is alleen maar voor je ventje
Dat ie

Lisa -

Bekend verhaal, niet intrappen; je wordt weer teleur gesteld.

Els -

Ik zou het niet doen
Hij heeft al die jaren de kans gehad om contact te zoeken met zijn zoon
En ook dat hij jou terug wil
Niet intrappen hij heeft zijn kans verspeeld
Succes en veel geluk
Gr. Els

Sanderien van Mul -

Na tien jaar kom je niet opeens meer terug om je verantwoordelijkheid te nemen, maar om te kijken of er nog iets te halen valt. Hij is helemaal niet geïnteresseerd in het kind, maar in een free meal ticket. Zodra je hem toelaat, zul je zien dat hij zijn lesjes Nederlands snel laat zitten, zijn huur niet meer kan betalen en totaal geen werk kan vinden (er staat in dit stukje ook niet of hij nu al een baan in NL heeft). Kortom, hij gaat jou helemaal leegzuigen en het kind neemt hij maar voor lief. Daar heeft hij totaal geen interesse voor, hij wil alleen maar dat jij zijn rekeningen betaalt. Wegwezen met zo’n klaploper!

Bernhardine Engqvist -

Hallo . Also ich würde mein Sohn seinem Vater nicht vorenthalten, er sollte sein Vater kennen lernen darauf hat er ein Recht. Ihm würde ich keine Chance mehr geben, du warst zwanger und er hat dich trotzdem vor der Tür gestellt,dass zeigt doch seinen Charakter. Bedenke Jäger lassen das jagen nicht. Er ist jetzt 10 Jahre älter geworden und nicht mehr der tolle Hecht worauf Frauen abfahren. Ich hoffe du nimmst die richtige Entscheidung. Groetjes bernhardine.

Jeanette -

Niet perse toelaten als jouw man, wel als de vader van je kind. Verder zie je vanzelf hoe het loopt

George -

Sorry ik vertrouwd het niet 10 jaar totaal geen contact. En je zoon ik zou nog ff wachten hij kom vanzelf over z.n vader mooiste zal zijn als hij een jaar of 18 is kunnen ze hersenen het ook beter verwerken nu krijg hij een klap en z.n leventje ontregeld totaal in de war met alle gevolgen school ect. Sorry zo denk ik er over grt. GEORGE

Marian -

Vragen aan je zoon of hij kennis wil maken maar begin er ñiks mee bankrekening zal wel leeg zijn

Frank -

Hard weg lopen je heb als op de rit en na zoveel teleurstelling gehad te hebben
Niet aan beginnen liefde maakt blind
En wat is ze werkelijke reden om nu ineens voor je neus te staan

Dus niet aan beginnen

Suus -

Ik ben van mening dat je verplicht bent aan je zoon hem een kans te geven om zijn vader te leren kennen. Je kan ook bij Carlos aangeven dat mocht hij weer ineens afhaken er geen tweede kans meer komt in de jaren dat je nog verantwoordelijk bent voor de opvoeding en jouw zoons emotioneel welbevinden. Dan moet je zoon daar uiteindelijk later maar weer een beslissing over nemen mocht het nu spaak lopen.
Maar voor nu lijkt het me prima hem een kans te geven.

Verder is het wel een beetje opdringerig aan de ene kant, dat hij zomaar ineens in de buurt woont, maar ik begrijp aan de andere kant dat hij wil laten zien dat het hem gemeend is, dat hij het contact graag weer wil opbouwen.

Qua jouw eigen contact met Carlos; je bent hem niks verplicht. Ik zou mijn zoon begeleiden, en wieweet groeit er van daar uit wel een prettig contact en kan er heling ontstaan. Dat lijkt me sowieso erg gewenst.
Voor eventuele gevoelens en een relatie is er lijkt me nu nog geen ruimte, wieweet wat er wel of niet ontstaat. Jammer dan voor Carlos maar dat is wat er gebeurd als je iets zo kapot hebt gemaakt. Hij heeft geen enkel recht op enige romantische verwachtingen. Hij moet eerst maar eens kijken of hij er als een vader kan zijn.

Succes!!! Ik ben blij voor je zoon dat zijn vader zich over zijn schaamte heeft heen kunnen zetten en toch nog is gekomen om een onderdeel van zijn leven te willen zijn.

Wendy -

Het is sowieso een moeilijke situatie om in te zitten, dus fijn dat je dit deelt en uitreikt.
Stel jezelf de volgende vraag: stel dat over 10 jaar jouw zoon vraagt of zijn vader wel eens naar hem heeft uitgereikt, wat wil je dat jouw antwoord is?

Jij bent degene die hierover een keuze maakt voor jouw zoon, en welke je ook maakt, zorg dat het een bewuste keuze is die niet uit pijn gemaakt is. Maar een weloverwogen keuze.

Gabriele -

Nooit meer in JOU leven toelaten……voor jou zoon is het een ander verhaal,die heeft het recht,zijn vader te ontmoeten en hem te kennen……maar er is een oud spreekwoord……een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken ! Sterkte

Betty Banis -

Je kunt je zoon voorstellen aan je zoon. Hij heeft een eigen appartement en jij hebt je eigen woonruimte. Vanuit deze situatie kun je kijken hoe de relatie tussen jullie verder tussen jullie drie ontwikkelt. En misschien dat gesprekjes tussen jou en Carlos de boel opklaren.

Merel -

Ik ben het ermee eens dat het goed is om je zoon aan zijn vader voor te stellen. Ik vind het wel heftig dat hij van alles regelt zonder dit eerst met jou te bespreken / jij zit er ook niet op te wachten dat je ex ineens bij je om de hoek woont en zijn enige doel is om weer in je leven te zijn. Een rustige opbouw was veel netter geweest. Ik zou dat stuk bij hem leggen / hij heeft de keus gemaakt zijn baan op te zeggen , en het is aan jou om het tempo te bepalen waarmee je hem evt in jouw zoons leven wil toelaten. Succes!

Reageer ook