fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka wil een dakkapel

We zijn aan het verbouwen. Na al die jaren dat we in ons huis wonen, pakken we nu de zolder eens goed aan. Dat moet de ouderslaapkamer worden, en dan kan de jongste bij de oudste van de kamer, naar onze oude slaapkamer. Het is het wat heen en weer geschuif, maar levert ons straks als het klaar is veel ruimte en rust op. Omdat we een dakkapel willen laten plaatsen, ben ik druk informatie aan het verzamelen.

Want waarom kiezen we voor een dakkapel en niet voor een groot dakraam? Een raam zorgt ook voor een bak daglicht en is een stuk goedkoper. Maar bij een dakkapel creëer je extra stahoogte en dat is ook wel weer fijn. Bovendien zorgt een dakkapel voor extra licht en dat is op onze zolder best nodig.

Dakkapel kosten

Voor een dakkapel moet je wel even sparen: voor een houten van 3 meter betaal je tussen de 3700,00 en 4400,00 euro. Een kunststofdakkapel van 3 meter tussen de 3800,00 en 4500,00 euro en wil je er eentje van polyester op je dak, reken dan op een bedrag tussen de 4700,00 en 5400,00 euro. Je kunt ook kiezen voor een dakraam; die wordt voor zo’n 500,00 euro geplaatst. Dat is een goede oplossing als je wat meer licht op zolder wilt en minder hebt te besteden. Toch gaan we voor het dakkapel, ik denk dat we daar meer profijt van hebben dan van een enkel raam. Bovendien is het een meerwaarde voor ons huis en we hebben een extra vluchtroute als er onverhoopt brand uitbreekt. Het spreekt voor zich dat een dakkapel van 2 meter goedkoper is. Dakkapellen van 3 meter breed worden het meest verkocht. Het aantal ramen en het materiaal waarvan de ramen zijn gemaakt, bepalen ook de kosten.

Afwerking

Oke. Als je besloten hebt welke dakkapel het wordt, moet je rekening houden met de kosten van de afwerking ervan. De buitenkant kan worden afgewerkt met hout, kunststof of zink. Het is voordeliger om af te werken met multiplex en meranti. Ook de binnenkant moet worden afgewerkt. Je kan er voor kiezen om de binnenkant niet af te werken. Daardoor zijn de balken, isolatiemateriaal en folies nog steeds zichtbaar. Maar misschien ben je handig en werk je het zelf af en betaal je alleen voor de materialen als gipsplaten.

Kosten dakdekker

Waar moet je op letten als je een dakkapel wilt laten plaatsen? Ten eerste aan de kosten van de dakdekker. Vraag offertes aan en vergelijk deze. Ga ervan uit dat een dakdekker gemiddeld 35,00 euro per uur rekent, exclusief materiaal. Bedenk ook waar je voorkeur naar uitgaat. Wil je een onderhoudsarme dakkapel, dus kies je voor kunststof, of wil je een dakkapel van hout? Hout heeft een authentieke uitstraling en is zeer geschikt voor maatwerk. Een ander bijkomend voordeel is dat je het hout in de kleur kunt schilderen die je wenst. Het voordeel van een kunststof dakkapel is dat je er amper onderhoud aan hebt en dat de gemiddelde levensduur 50 jaar is.

Vergunning

Als we besluiten om een dakkapel te laten plaatsen, moeten we niet vergeten een vergunning te regelen bij de gemeente. Het bouwwerk moet namelijk wel bij de omgeving en het huis passen. Maar omdat een aantal buren ook hebben uitgebouwd aan de achterzijde van de zolder, denk ik dat de vergunning geen probleem is. Over niet al te lange tijd slapen wij op zolder.

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook