Vorige week hadden we een logee, Naomi. Naomi is een vriendin van mijn zusje. Omdat ze graag samen wilden leren voor hun toetsweek bleef ze een paar dagen slapen. Gezellig! Maar, toen ik hoorde dat Naomi geen gluten eet, sloeg de sfeer redelijk snel om. Ik besefte me dat er naast iemand met glutenallergie ook twee vegetariërs aan tafel zouden zitten die avond en moest echt even gaan liggen. Een kop thee, kleine massage en een hyperventileerzakje later heb ik me eroverheen gezet en ben begonnen met denken. Wat blijkt, glutenvrij koken valt 100 procent mee en is zelfs hartstikke leuk. Ik maakte een heerlijke gluten-vrije, vegetarische proeverij met carpaccio van courgette, humus met geroosterde paprika, glutenvrije quinoaburgers en een pesto van boerenkool. Het was smullen! Hier de recepten:
Carpaccio van courgette (4 personen)
2 courgettes
1 citroen
Pijnboompitten
Rode ui
Mozzarella
Peper en zout
50 ml olijfolie
4 planken om het op te dienen
Snijd de courgettes in lange, dunne plakken en grill ze al-dente in een grillpan of op een grillplaat. Leg opzij om te laten afkoelen.
Grill de pijnboompitten en zet ook deze opzij om af te laten koelen.
Doe de olijfolie in een bakje en knijp de citroenen uit in de olie.
Verdeel de courgette over 4 planken. Verdeel de citroendressing over de courgette. Scheur de mozzarella en leg op de courgette. Maak af met dunne plakjes rode ui, pijnboompitten en peper en zout.
Pesto van boerenkool
1 zak Cavolo Nero boerenkool
Zakje geraspte oude kaas
Bakje ongezouten pecan noten
Teentje knoflook
Olijfolie
Peper en zout
Kook de Cavolo Nero in zo’n 10 minuten gaar en bak de pecan noten tot ze licht beginnen te verkleuren.
Laat de Cavolo Nero goed uitlekken en knijp het overige water uit de boerenkool.
Stop de Cavolo Nero, de geraspte kaas, de pecan noten, knoflook en scheut olijfolie in de keukenmachine. Mix totdat het een mooie, iets kruimelige textuur heeft. Voeg naar smaak peper, zout en eventueel nog meer knoflook of kaas toe.
Humus met gegrilde paprika
Blik kikkererwten
Pot gegrilde paprika’s
Verse basilicum
Griekse yoghurt
Knoflook
Peper en zout
Olijfolie
Laat de kikkererwten uitlekken en doe samen met de gegrilde paprika’s, basilicum, knoflook en een scheut olijfolie in de keukenmachine. Mix tot een gladde massa.
Schep hier een flinke eetlepel griekse yoghurt doorheen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat ook dit weer mixen en serveer op de plank.
Gluten vrije quinoa burger
150 gram quinao
Maizena
2 eieren
Italiaanse kruidenmix
Peper en zout
Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Laat iets afkoelen.
Klop de eieren en schep door de quinoa. Doe hier een eetlepel maïzena bij en roer tot een geheel. Voeg tot slot wat Italiaanse kruidenmix en peper en zout toe.
Laat een pan goed heet worden en bak de burgers in boter of olijfolie. Bak ongeveer 3 minuten aan allebei de kanten, tot de burger gaar is.
Serveer alle gerechten op de plank. Leg hier een paar stukjes (glutenvrij) brood bij. Lekker om met de humus en boerenkoolpesto te eten.