Risotto maken is moeilijk? Nee, het enige wat je nodig hebt is de juiste ingrediënten en een portie geduld. De eerste paar jaar dat ik op mijzelf woonde, ondanks dat ik het heerlijk vind, vermeed ik het maken van risotto. Altijd met de gedachte, dat is moeilijk. Een tijd geleden waagde ik mezelf er dan toch aan en het was heerlijk! Sindsdien ben ik niet meer te stoppen, ik maak nu regelmatig risotto, natuurlijk iedere keer weer anders.
De Italiaanse keuken is favoriet bij mij thuis, de simpele ingrediënten van goede kwaliteit die uiteindelijk tot iets geweldigs leiden. Zo dus ook met risotto, belangrijk is een goede risotto rijst, bijvoorbeeld Arborio. Daarnaast heb je wijn nodig, een lekkere (Italiaanse) witte wijn en natuurlijk bouillon. Hierna kun je gaan experimenteren met je favoriete groente, vlees en vis. Ik maakte laatst risotto met zoete puntpaprika en spekjes. Ik had de ingrediënten nog in huis, dus dacht waarom niet combineren? Het bleek heerlijk te zijn! We hadden het geluk dat het nog lekker weer was toen. Op het dakterras in de zon genoten we van een heerlijk bord risotto met een lekker glas wijn. We aten er ook nog een lekkere salade bij, een salade caprese maar dan net even weer anders.
Benodigdheden voor 2 personen:
- 200 gram risottorijst (Arborio)
- 1 zoete puntpaprika in stukjes
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 bakje spekjes
- bosje verse peterselie
- Parmezaanse kaas, circa 30 gram geraspt
- 750 ml gekookt water met een half groentebouillonblokje erdoor
- scheutje witte wijn
- peper en zout
Voor de salade:
- 1/3 komkommer, geschild en horizontaal in plakken
- 1 bol buffelmozzarella
- 10 blaadjes verse basilicum
- peper
- zout
- goede olijfolie
Bak de ui een aantal minuten glazig. Voeg daarna de paprika toe en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg dan de knoflook en een snufje peper en zout toen. Bak dit 1 minuut en voeg daarna de rijst toe. Bak deze zo’n 2 minuten mee totdat de rijst glanst. Blus af met een scheut witte wijn en draai het vuur zacht. Laat de rijst de wijn opnemen en begin daarna met het bouillon proces. Voeg telkens een soeplepel bouillon toe en laat de rijst dit opnemen. Ga hier mee door totdat de bouillon op is, of de rijst gaar. Dit duurt ongeveer een half uur tot 40 minuten. Tijdens het bouillon proces kun je de spekjes apart in een pan bakken. Bak ze uit en laat ze daarna uitlekken op een stuk keukenpapier.
Maak ondertussen ook de salade door de komkommer, buffelmozzarella (in plakken) en de basilicum afgewisseld op een bord te leggen. Strooi er wat zwarte peper en zout over en besprenkel met goede olijfolie.
Als de risotto gaar is, voeg dan de verse peterselie en spekjes toe, laat dit even opwarmen. Voeg op het laatste nog de Parmezaanse kaas toe en meng goed. Proef of alles op smaak is, zo niet voeg dan nog een snufje zout en peper toe. Serveer de risotto met de salade en natuurlijk een lekker glas witte wijn!
Nina Stroo is 23 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl
Frank -
Het leverde me inderdaad heerlijke risotto op, goed recept!
Ik wist niet dat risotto maken zo makkelijk was.
@Frieda, waarom zou de deksel nog op de pan moeten de laatste 10 minuten?