fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 dingen waar je een hydrofiele luier voor kan gebruiken!

Elke moeder weet dat er een aantal onmisbare items zijn wanneer je net een kindje hebt. Zo kon ik niet zonder flesjes, spenen en hydrofiele luiers. Alle drie de dingen had ik altijd in mijn tas en werden dagelijks meerdere keren gebruikt. Vooral met de hydrofiele luiers was ik altijd heel blij. Ik was echt verbaasd over de hoeveelheid gebruiksmanieren die de doek met zich meebracht. Ik laat je graag zien waar je hem allemaal voor kunt gebruiken. 

1. Als onderlegger op de verschoontafel

Thuis is onze verschoontafel altijd lekker fris. Ik verwissel elke dag de hoes op het verschoonkussen en maak de tafel regelmatig goed schoon. Het is tenslotte een plek waar urine en ontlasting open en bloot komen te liggen. Urine is steriel en dit kan weinig kwaad. Ontlasting daarentegen, is dat absoluut niet. Sterker nog: wanneer je niet op een hygiënische manier met ontlasting omgaat kunnen jij en je kindje er serieus ziek van worden. Als ik op een vreemde plek verschoon leg ik daarom altijd een schone hydrofiele onder Sophia. Deze gooi ik uiteraard daarna zo snel mogelijk in de was!

2. Als luier

Het is mij al een keer of drie overkomen… We maken een leuk uitstapje en alles duurt wat langer dan gepland. Sophia heeft wat meer volle luiers en we komen er vlak voor het naar huis gaan achter dat ze weer verschoond moet worden. Oeps, alle luiers op! Gelukkig heb ik dan altijd een goede noodoplossing achter de hand: gebruik een hydrofiele luier als luier. Benieuwd hoe dat moet? Bekijk deze video! In deze video gebruiken ze een overbroekje, maar als je dat niet hebt kan je hem (bij hoge nood) ook gewoon zonder ombinden.

3. Als spuugdoek

Kleine baby’tjes geven na een voeding vaak nog wat terug. Dit is helemaal niet vies, maar het is wel prettig om het op te vangen. Kleding met melkvlekken kan in de loop van de dag wat zurig gaan ruiken. Om te voorkomen dat je je baby en jezelf vaak moet verkleden, kan je bij het doen van een boertje een hydrofiele luier over je schouder leggen.

4. Als vaatdoek

Als de chaotische huisvrouw die ik ben, komt het regelmatig voor dat alle vaatdoeken vies in de wasmand liggen. Ik heb deze ’tekortkoming’ in mijn huishouden geaccepteerd en ben er zelf goed op ingespeeld. Ik pak dan ook bijna wekelijks een paar hydrofiele luiers uit de babykamer om de afwas mee af te drogen. Enne, stiekem vind ik ze nog fijner dan gewone vaatdoeken!

5. Als inbakerdoek

De overgang van de baarmoeder naar de ‘grote mensen wereld’ is enorm voor een baby. Waar ze eerst lekker warm en strak in hun mama zaten, is hun nieuwe wereld koud, licht en voelt een stuk minder veilig aan. Veel baby’s vinden het dan ook heerlijk om lekker strak ingebakerd te worden. Hier kan je een dure inbakerslaapzak voor aanschaffen, maar ik gebruikte altijd gewoon een (grote) hydrofiele luier. Hoe je dat doet zie je in deze video!

6. Als handdoek

Mijn zusje zei laatst: “wat is hydrofiel toch een raar woord”. Als je niet weet waar de naam vandaan komt, snap ik dat het raar is. Maar als je het woord ‘hydrofiel’ in tweeën hak, wordt het al duidelijker. ‘Hydro’ komt van het Griekse hydōr, wat ‘water’ betekent. ‘Fiel’ komt van het Griekse fillein, wat ‘houden van’ betekent. Vertaald betekent hydrofiel dus ‘water-lievend’ De doek is enorm absorberend en heerlijk om je kindje na het badderen mee af te drogen. Verder is hij een stuk zachter voor de huid dan een normale handdoek.

7. Als onderlegger in bed

Ook tijdens het slapen kunnen kindjes wat melk teruggeven. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Om te voorkomen dat je het bedje meerdere malen per dag moet verschonen, kan je een hydrofiele luier onder het hoofdje leggen. Deze kan je na elk dutje snel vervangen, zodat je baby weer schoon kan liggen en jij niet het hele bedje hoeft te verschonen.

swaddle-burp-blanket-x-large-little-chums-cat-8-1024x768

8. Als slabbetje

Rond de vier maanden mag je kindje beginnen met oefen-hapjes. Het is voor veel moeders een leuk moment waarop ze voor het eerst zien hoe hun kindje op voedsel reageert. Veel baby’s snappen er weinig van, sabbelen wat op het eten en laten het dan uit hun mond lopen. Een hydrofiele luier is een perfect slabbetje!

9. Als kiekeboe-doek

‘Kiekeboe!’ Sophia legt vaak een hydrofiele luier over mijn hoofd en trekt hem er na een paar seconden weer af. Kiekeboe is een van de eerste woordjes die zij kende en ze kan geen genoeg van het spelletje krijgen. Wanneer we van huis zijn en zij zit er een beetje doorheen, hoef ik maar een hydrofiele luier over mijn hoofd te leggen en alles is weer goed. Aanradertje!

Waar gebruik jij hydrofiele luiers allemaal voor? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! 

Reageer ook