fb
Damespraatjes Damespraatjes

8 tips om Berlijn op een heel andere manier te bekijken

Ik ben een groot fan van eten, drinken, gezelligheid en uitgaan. Het verbaast mensen dan ook ontzettend als ze horen dat ik nog nooit in Berlijn ben geweest. “Huh, ben jij nog nooit in Berlijn geweest? Die stad is echt wat voor jou” is een zin die ik bijna elke maand wel naar mijn hoofd geslingerd krijg. Hoe vaker ik het hoor, hoe meer ik ernaar verlang. Met die reden heb ik dus het besluit genomen om dit jaar nog oostwaarts naar een van de meest veelzijdige steden van Europa te trekken.

Eén van de activiteiten die hoog op mijn lijstje staan is een bezoekje aan de Berghain, een club waar zo ongeveer iedereen die ik ken is geweest, maar die ik alleen van prachtige verhalen ken. Maar, een bezoek aan Berlijn is geen bezoek aan Berlijn als je alleen maar naar de Berghain gaat, dus ging ik ook op zoek naar diverse nevenactiviteiten. Ik kwam deze 10 tips tegen op GoEuro en vond dit wel een mooi lijstje. Wil je meer weten over geweldige locaties? Lees dan de hele blog op GoEuro.

1. Curryworst

De curryworst is een vaste waarde in de culinaire tradities van Berlijn. Een van de bekendste locaties is ongetwijfeld Konnopke’s Imbiss op de Schönhauser Allee, die al sinds 1930 bestaat en ondertussen een plaatsje heeft veroverd in zowat alle gidsen over Berlijn. Nog steeds geen genoeg van curryworst dan kan je er ook alles over leren in het ‘Currywurst Museum’

2. Marktjes in Berlijn

Nog een heerlijke Berlijnse traditie die me aanspreekt: de talloze rommelmarkten. Onze tip:  start je zondag (de beste dan voor rommelmarkten) met een uitgebreid ontbijt en struin daarna rond op een van Berlijns authentieke flöhmarkten.

Berlijn 2

Op zondag vind je talloze vlooienmarkten in de stad – Flickr: tomislav medak

3. Eten en chillen in het park

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar zomers in Berlijn zijn hemels! Er zijn zoveel parken in de stad, en inwoners komen hier maar al te graag naartoe voor verschillende activiteiten.  En de perfecte activiteit in het park op een zwoele zomeravond? Grillen natuurlijk! Pak dekentjes mee, maak een pastasalade thuis en steek de barbecue aan! Niet te vergeten dat je in Berlijn gewoon op straat mag drinken – dus je kan je maaltijd sowieso vergezellen van een pilsje!

4. Kunst van de straat

Wandelen door Berlijn geeft je soms het gevoel dat je je in een openluchtmuseum bevindt. De vele straatkunstwerken zijn een streling voor het oog. Graffiti is in principe verboden, maar sommige murals dienen juist om de muren en gebouwen op te fleuren, en de artiesten worden hier vaak voor ingehuurd. Daardoor hoeven de kunstenaars ook niet snel hun meesterwerk te spuiten, maar krijgen ze vaak de tijd en middelen om hun creaties uit te werken.

Berlijn 4

Kunstwerk door Victor Ash – Flickr: Rae Allen

5. Dé markt van Kreuzberg

De Markthalle IX is een van de voormalige 19 stadsmarkten in Berlijn, en deze is gelegen in het hippe Kreuzberg. De indoor markt werd geopend in 1891 en inwoners konden hier terecht voor hun dagelijkse boodschappen. De jaren 50 waren echter problematisch voor de markt, gezien Berlijners levensmiddelen alleen via distributiebonnen konden kopen, waardoor de handel vrij beperkt bleef.  In 2011 werd de markt echter weer heropend; Hier is op ieder vrijdag en zaterdag een versmarkt te vinden.

Berlijn 5

Markthalle IX – Flickr: Oh-Berlin.com

6. Dansen op Open Airs

Als het lenteseizoen weer begint, is er een activiteit die weer bovenaan het lijstje van de meeste Berlijners komt: dansen op open airs. Het concept van deze feestjes overdag is erg simpel: vindt een open ruimte en voeg hier bier en een dj aan toe, de rest komt vanzelf. De locaties zijn meestal wat afgelegen, naast een spoorweg of op een van de verlaten ruimtes in de stad en worden via mond-tot-mondreclame bekend gemaakt! Om te weten waar je het best terecht kan op een zonnige zondagnamiddag kan je verschillende Facebookpagina’s checken voor een overzicht.

7. Duitse biertjes drinken

De zomer in Berlijn is heerlijk, en iedereen houdt ervan om te genieten van het zonnetje op een terrasje, in het park, of naast het water. Een heerlijke Duitse traditie zijn de Biergartens, grote open ruimtes met tafeltjes, waar je gezellig samen een biertje kan drinken of wat kan eten. Biergartens zijn de ideale locatie om even bij te komen in de drukke stad en de lokale bevolking te ontmoeten.

Berlijn 7

Drink een biertje in een van de Biergartens – Wikimedia Commons

8. Gezonde Döner op de hoek

Een andere typische eetgewoonte in Berlijn: een döner op de hoek van de straat eten. Het is niet zo maar een snelle hap die goed is voor je portemonnee; döners in Berlijn zijn overheerlijk, en bevatten vaak gebakken groentjes, kaas en kruidige sausjes die je zo doen smachten naar de volgende. Bovendien vindt de döner kebab haar oorsprong in Duitsland, en het was Kadir Nurman die de eerst broodjes kebab in Berlijn serveerde. 

Nog meer tips en uitgebreide informatie, kijk dan ook eens hier.

Mara Blikslager (22 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook