fb
Damespraatjes Damespraatjes

70 briefjes van ‘Bengalees meisje’ in kledingstukken Primark

Een paar jaar geleden was ik groot fan, inmiddels kom ik er nooit meer: Primark. Hoewel we een tijd geleden nog een enorm nieuw filiaal van de mode-discounter hier in Amsterdam kregen, heb ik er geen enkele nieuwsgierigheid naar. Hoe dat komt? Door de onvoorstelbaar lage prijzen.

Ik hoor je denken: houdt Mara niet van goedkope spullen? Natuurlijk houd ik wel van goedkope spullen. Waar ik alleen niet van houd, is het onderbetalen van de mensen die die spullen maken. Nou zeg ik niet dat ik zeker weet dat Primark dit doet (hoewel ik het persoonlijk wel vermoed), maar zo lang ik me er niet goed bij voel, koop ik het niet.

Briefjes in kledingstukken

Wie -net als ik – ook niet bepaald een fan van Primark zijn, is een groepje Tilburgse rechtenstudenten. Gisteren werd ook in hun studentenstad een filiaal geopend en het groepje besloot een stille protestactie in het leven te roepen. Door middel van 70 verstopte briefjes in de kleding van de winkel, willen ze aandacht vragen voor het onderbetalen van de mensen die de kleding maken.

Hello,

This is a message from the sewer of this piece of clothing. I am 9 years old, and thanks to your high demand of clothing I never run out of work, which means that I may spend up to 16h daily in the factory. I don’t need to visit a school, since I learn needlework in a lifetime internship. Thanks to your appropriate price you have paid, I earn about 5ct per hour and just can afford one bowl of rice per day.

Think of me when your stomach rumbles or when you wear this piece of clothing made by children’s hands.

With love from Bangladesh,

Amrita

Wat vind jij?

Hoe denk jij over deze actie? Vind je het goed dat ze dit doen? Of zou jij het anders aanpakken? En denk je dat Primark eerlijke lonen betaalt of niet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

anoniem -

Hoi, iedreen heeft het er wel is over gehad en zijn mening verteld. Maar de andere bekenden winkels in nl zoals h&m, berschka etc. doen dit toch ook? Dus waarom dan nadruk leggen op de primark.

Lina -

Als je ergens anders duurder betaald voor (merk) kleding, heb je dan wel de garantie dat de kleding onder de juiste omstandigheden wordt gemaakt? Het is een beetje naïef dat te geloven. Er wordt dan gewoon meer winst gemaakt. De Primark maakt die winst ook wel omdat de consument daar toch wel meer geld uitgeeft omdat het aanbod zo groot is. Je kan niet weten hoe de kleding wordt gemaakt als je er zelf niet bij bent geweest. En dat geldt ook voor de stoffen. De fabrieken die wel voldoen aan de eisen besteden het werk vaak uit aan mindere fabrieken zodat het toch goedkoper kan. Iedereen in deze maatschappij is erop uit om zoveel mogelijk winst te maken. Vroeger werd in Nederland textiel gemaakt. Dat werd te duur want dat kon in die landen veel goedkoper. Veel mensen raakten werkloos. Je kunt het beste kleding kopen bij de kringloop. Maar wil jij dat? En als we dat met z’n allen doen raken die mensen daar ook werkloos.

Reageer ook