fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tips voor mensen met vliegangst

Wist je dat vliegangst een van de meest voorkomende angsten is? Maar liefst één op de drie volwassenen heeft er last van en stapt dus niet relaxt het vliegtuig in. In sommige gevallen is het zelfs zo erg, dat er helemaal niet meer gevlogen wordt. En dat is jammer, want er gaat een enorme wereld voor je open als je wel in dat vliegtuig stapt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan… We hebben hier 7 tips voor mensen met vliegansgt. Hopelijk helpt het jou!

1. Bereid de reis goed voor

Je angst onder controle houden gaat een stuk makkelijker wanneer je zo ontspannen mogelijk bent. Het vliegen is natuurlijk al spannend, dus helemaal ontspannen zal je niet zijn, maar haal je geen extra spanningsfactoren op de hals. Denk hierbij aan heel laat pas inpakken, geen hotel hebben bij aankomst, je pasport kwijt zijn op de dag van vertrek of drie uur voor vertrek nog geen oppas voor de hond hebben. Regel dit soort dingen op tijd en zorg dat het in ieder geval een week voor vertrek geregeld is. Dit scheelt je heel wat stress.

2. Wees je bewust van het daadwerkelijke risico

Je hoort het vast vaak: ‘vliegen is veel veiliger dan autorijden’. Maar weet je ook de precieze kans op een ongeluk? Die is 1 op 11 miljoen. Dat is zo’n ongelofelijk kleine kans! Ter vergelijking: de kans dat je sterft doordat je wordt getroffen door bliksem is groter (1 op 81.701).

3. Leer het vliegtuig kennen

Door te weten wat je kunt verwachten in het vliegtuig, kan het vliegen zelf al een stuk minder eng zijn. Door je in te lezen, leer je veel weten over het toestel en vliegen. Turbulentie kan erg stressvol zijn voor mensen met vliegangst, maar het is niks om je zorgen over te maken. En gaan de lichten even uit tijdens het opstijgen? No stress, dit is een standaard procedure.

4. Drink geen cafeïnehoudende dranken

Rustig een kopje koffie drinken voor of tijdens de vlucht lijkt heel ontspannen, maar dit is het niet. Koffie bevat cafeïne en heeft een opwekkende werking. Het kan de spanning en onrust enorm verergeren en drink het voor de zekerheid dan ook niet. Let op: in thee zit theïne, wat dezelfde opwekkende werking heeft als de cafeïne in koffie. Kies dus voor water of bijvoorbeeld een warme kruidenmelange.

5. Weet wat jou helpt ontspannen 

Helpt een glas rode wijn jou ontspannen? Neem er lekker een! Of kan je echt tot rust komen van een sigaret? We zeggen het niet snel, maar in dit geval is het niet gek om voor de vlucht een sigaretje op te steken. Alles wat jou kan helpen ontspannen moet je met beide handen aangrijpen (zo lang het wel legaal is natuurlijk;)).

6. Neem genoeg afleiding mee

Maak de vlucht leuk door genoeg afleiding mee te nemen. Niet alleen goed voor je vliegangst, maar ook om verveling tegen te gaan. Denk aan boeken, muziek, een tablet of tijdschriften.

7. Werkt dit niet? Neem contact op met stichting Valk.

Het kan natuurlijk dat al het bovenstaande gewoon niet helpt. Dat is helemaal niet erg, want er zijn andere oplossingen. Neem eens een kijkje op de website van Stichting Valk, zij begeleiden mensen met angsten. En dan met name mensen met vliegangst. De moeite waard.  Stel je toch eens voor dat je volgende zomer wél met het vliegtuig op vakantie durft.

Reageer ook