fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tips als jij je eigen webshop wilt openen (en tot een succes wil maken!)

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen gaat bloggen of een webshop start. Het is natuurlijk niet helemaal zo dat iedereen het doet, maar dat de markt redelijk verzadigd begint te worden klopt wel. Maar is dat nou een reden om het niet te doen? Nee! Maar het is wel een reden om er nog serieuzer mee om te gaan als je het tot een succes wilt maken. Nou hoef je er niet meteen je huidige baan voor op te zeggen, maar ga er wel vanuit dat een groot deel van je vrije tijd in je nieuwe passie gaat zitten. Hier 7 tips als jij je eigen webshop wilt openen!

1. Zorg voor een steengoede website

Heel regelmatig kom ik in webshops die ik binnen twee seconden al weer wegdruk. Zonder überhaupt gezien te hebben wat ze verkopen! Het is heel belangrijk dat je webshop overzichtelijk is ingedeeld en rustig aandoet. Kijk voordat je zelf een website laat of gaat ontwerpen eens naar ‘grote jongens’ binnen jouw segment. Hoe is de indeling? Welke informatie staat waar? Hoe zijn de foto’s genomen? Hoe omschrijven ze een product?  Het is helemaal niet erg om dit een beetje te kopiëren, dat is heel normaal in website land. Hanteer wel je eigen huisstijl, kleurgebruik en tone of voice.

Dat het wat geld kost om een goede website te laten bouwen, staat buiten kijf. Maar hé, een goed  begin is het halve werk. Laat je hierbij meteen adviseren over een goed SEO-beleid. Wat SEO precies inhoudt lees je hier!

2. Sluit goede deals en wees niet bang om hierom te vragen

Ook dit is heel belangrijk als je een webshop start! Wanneer jij je producten te duur inkoopt zal je nooit veel winst gaan maken. Neem de tijd om uit te zoeken wat dingen écht waard zijn en hoe ze geproduceerd worden, zodat je tijdens een onderhandeling goed beslagen ten ijs komt.

Verder zijn er dingen waar veel webshop ondernemers gewoon teveel voor betalen. Eén van deze dingen is het verzenden van de verkochte producten. Vooral wanneer je meer gaat verkopen is het zonde als je hier de hoofdprijs voor betaald. Er zijn organisaties, zoals bijvoorbeeld PakketMail, die ervoor zorgen dat je voor scherpere tarieven je producten kan versturen. Essentieel als je een webshop start.

3. Investeer in goede social media accounts

Veel mensen zullen een goede website vinden via zoekmachines. Maar wist je dat je ook via social media heel wat klanten kan trekken? Door dagelijks actief te zijn, te werken met mooie foto’s, relevante posts en in contact te blijven met je (potentiële) klanten, ga je zeker meer klanten trekken. Kijk ook hierbij eens naar grote Facebookpagina’s van de concurrent en laat je inspireren op het gebied van foto’s, info die ze geven in de posts, schrijfstijl en manier van reageren op klachten.

4. Zorg voor een duidelijk aanbod

Wees duidelijk en consequent in wat je aanbiedt. Het is voor klanten heel vervelend om de ene dag in een kleding webshop binnen te komen en een paar weken later een interieur webshop aan te treffen. Je kan natuurlijk waterflessen en spijkerbroeken in dezelfde shop verkopen, maar zorg dan voor een duidelijke indeling en zorg ervoor dat klanten weten waarom ze bij jou moeten zijn.

5. Kom je afspraken na

Niet is zo funest voor een webshop als het niet nakomen van je afspraken. Beloof je te leveren binnen 24 uur? Lever dan ook écht binnen 24 uur! Red je het niet? Neem dan contact op met de klant. Een slechte online review is zo geschreven en kan je webshop echt kapot maken.

Dat er dingen mis gaan is helemaal niet erg, maar zorg voor een goede communicatie en maak nieuwe afspraken. Wel zo fijn voor de klant en voor jezelf.

6. Plan budget voor advertenties in

Je kan de bezoekerscijfers en Google-ranking van je website een boost geven door te adverteren op blogs. Veel websites willen een gratis vermelding op blogs, maar dit gebeurt maar zelden. Alleen als jij een product opstuurt is er de kans dat grote bloggers hier gratis aandacht aan besteden. Wanneer je ze actief benadert moet je er rekening mee houden dat hier altijd een vergoeding tegenover staat. Wanneer je hier mee instemt, moet je zorgen dat het NOOIT een simpel reclame tekstje wordt. Spreek af dat het een relevant en inspirerend artikel moet worden. De prijzen hiervan variëren van blog tot blog.

7. Zet door en maak plezier!

Een succesvolle webshop starten is niet iets wat je in één middag doet. Het kan natuurlijk je hobby zijn, maar besef je wel dat het hard werken is. Laat dit je niet uit het veld slaan, maar volg zeker je passie en wees slim. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Zoek eens contact met iemand die al een succesvolle webshop heeft (misschien niet iemand in een concurrerend segment).

Heel veel plezier!

Reageer ook