fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 manieren hoe je met iedereen een fijn gesprek kunt aangaan

Vanmorgen liep ik met de honden door het park en raakte in gesprek met een vrouw die ik nog nooit eerder had ontmoet. Binnen no-time bespraken we zeer persoonlijke dingen en hadden het heel gezellig. Ze vroeg me of ik dit vaker had en ik moest toegeven dat dit inderdaad het geval was. Ik praat makkelijk met vreemden en vind het zelfs heel erg leuk. Laatst kwam ik een TEDtalk tegen van radio host Malaviya Varadan. Ze geeft 7 manieren hoe je met iedereen een fijn gesprek kunt aangaan. Dit zijn dingen die ik zelf ook graag gebruik en merk dat dit goed werkt. 

1. Laat je niet tegenhouden doordat het lastig vindt om te beginnen met een gesprek. Als je eenmaal begonnen bent, dan loopt het meestal vanzelf wel. En simpele en enthousiaste ‘hi’ of ‘hallo’ kunnen al een geweldig gesprek teweeg brengen.

2. Skip de smalltalk. Sla het eindeloze “He, alles goed?” “Ja, met jou? “Ja, met mij ook” “Oke, wat fijn” “Ja, heel fijn” over en stel meteen een persoonlijke vraag, zoals: waar komt de betekenis van je naam vandaan.

3. Ga op zoek naar gelijkenissen. Ga bij een eerste gesprek meteen op zoek naar raakvlakken. Wanneer jullie een raakvlak hebben gevonden, zal het gesprek meteen een stuk makkelijker verlopen.

4. Geef iemand een uniek compliment. Mensen vergeten wat je doet en zegt, maar ze vergeten nooit wat voor gevoel je ze geeft. Geef dus iemand een mooi en uniek compliment. Dus niet iets logisch, zoals: ‘wat ben je mooi’ tegen een super model. Maar liever iets wat onverwacht is. Oh, en zorg ervoor dat het oprecht is!

5. Vraag om een mening. Laat merken dat je interesse in zijn/haar mening hebt door ernaar te vragen. Iedereen heeft meningen en veel mensen willen ze graag delen. Dit is waar het echte gesprek begint! Pas op: stel niet een al te ingewikkelde vraag, dit kan intimiderend overkomen en het gesprek juist een verkeerde wending laten nemen.

6. Wees aanwezig. Richt je volledig op je gesprekspartner en laat je niet afleiden door je telefoon, andere mensen in de kamer of het haartje op zijn/haar jasje. Maak oogcontact om het gesprek persoonlijk te maken én te laten zien dat je aandacht hebt.

7. Onthoud kleine details over je gesprekspartner. Onthoud hun naam, er is niks vervelenders dan iemands naam vergeten te zijn wanneer je iemand weer tegenkomt. Ook onthouden hoe iemand kinderen heten, wat ze leuk vinden om te doen en waar iemand woont, maakt een band leggen met iemand makkelijker.

Wil je de uitgebreide uitleg bij deze 7 punten horen? Bekijk dan de TEDtalk van Malaviya Varadan!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook