fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 gekke dingen waarvan je minder vruchtbaar kan worden

Wanneer je zwanger probeert te raken is er niks zo vervelend als het uitblijven van een daadwerkelijke zwangerschap. Er kunnen ontzettend veel redenen zijn waarom het niet lukt, maar sommige zijn wel heel opvallend. Hier 7 gekke dingen waarvan je minder vruchtbaar kan worden:

1. Junk food

Wanneer je een baby probeert te krijgen zijn een aantal vitaminen en voedingsstoffen essentieel, denk hierbij aan zink, vitamine D en vitamine B6. Wanneer je veel junkfood eet, breng je de aanmaak van je progesteron, insuline, and testosteron in de war. Af en toe een lekkere burger is helemaal geen probleem, maar probeer hem zelf te maken en voeg er veel verse en gezonde ingrediënten aan toe. Nog veel lekkerder ook!

2. Meeroken

Niet alleen als je zwanger bent, maar ook als je zwanger probeert te raken, is roken de duivel. De American Society for Reproductive Medicine (ASRM) schat dat zo’n 13 procent van de gevallen van onvruchtbaarheid gelinkt is aan roken. Ook door meeroken kan je vruchtbaarheid flink afnemen. Eén lichtpuntje: wanneer je een jaar of meer gestopt bent met (mee)roken, komt je vruchtbaarheid weer terug op haar oude niveau.

3. Overgewicht/ondergewicht

Een ongezond gewicht (d.w.z een BMI onder de 18 of boven de 25) kan je hormoonhuishouding en je ovulatie in de war brengen. Dit is lastig als je probeert zwanger te worden. Een gezond gewicht is dus niet alleen goed voor je eigen gevoel, maar ook als je een baby wilt krijgen.

4. Het geven van borstvoeding

Vroeger ging het verhaal dat je niet zwanger kon raken wanneer je borstvoeding gaf. Hier is niks van waar! Maar, het is wel een stuk moeilijker om zwanger te raken. Wanneer je borstvoeding geeft maakt de voorkwab van de hypofyse  meer Prolactine aan, wat nodig is voor de melkontwikkeling. Prolactine kan echter je ovulatie in de war brengen, waardoor het lastiger is om zwanger te worden.

5. Glijmiddel

Hoewel glijmiddel het proces van een baby maken kan veraangenamen, kan het ook een nadelig effect op de kwaliteit van het sperma hebben. Gelukkig zijn er sperma-vriendelijke glijmiddelen verkrijgbaar, zoals van het merk Pre-Seed of Conseive Plus.

6. Ftalaten

Ftalaten: wat zijn dat nou weer?! Ftalaten zijn chemische stoffen die  onder andere gebruikt worden als weekmakers van plastic. Ook kan je ze terugvinden in geparfumeerde cosmetica en parfums. Hoewel uit veel onderzoeken is gebleken dat ftalaten onschuldig zijn, heeft het bij sommige vrouwen (en mannen!) wel degelijk een invloed op hun vruchtbaarheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel!

7. Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Bij een aantal SOA’s neemt je vruchtbaarheid flink af. Je kan zelfs helemaal onvruchtbaar zijn! Laat je wanneer je zwanger wilt worden echt even testen hierop, het kan namelijk zijn dat je helemaal niet door hebt dat je een SOA hebt. Wanneer je hier te lang mee rondloopt kunnen sommige SOA’s zelfs voor permanente onvruchtbaarheid zorgen.

WAARSCHUWING: GEBRUIK DEZE DINGEN NIET ALS VORM VAN ANTICONCEPTIE! JE KAN NOG WEL ZWANGER RAKEN, MAAR HET KAN ER MOEILIJKER DOOR WORDEN! OOK HET WEGLATEN VAN DEZE DINGEN GARANDEERT GEEN ZWANGERSCHAP!

 

Reageer ook