fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 fietstypes die je in Amsterdam op elk fietspad tegenkomt

Wie er wel eens door Amsterdam (of een ander drukbevolkt gebied) fietst heeft ze vast wel gezien: fiets typetjes. Hoogst waarschijnlijk val jij zelf ook binnen één van de categorieën. Ik wel in ieder geval. Kan jij hier nog wat aan toevoegen? Wij zijn heel benieuwd!

1. De toerist

Oke oke, Amsterdam draait grotendeels op toeristen, dus écht zeiken mogen we niet. Maar ik ga het toch even doen! Toeristen op de fiets zijn voor mij (en menig mede-Amsterdammer) de hell on earth. Ze letten niet op, snappen de regels niet, vallen zomaar om, gaan vol in de remmen terwijl jij er met 30 kilometer per uur achter rijdt… Ik kan nog wel even doorgaan. Heb je trouwens weleens toeristen op een tandem gezien? Zou verboden moeten worden.

2. De politie agent

Over het algemeen is dit type zo tussen de 40 en 60 jaar oud. Heeft veel levenservaring en kent de verkeersregels als geen ander. Daarbij ziet deze persoon het als belangrijke verantwoordelijkheid om andere fietsers erop te wijzen dat ze netjes twee handen aan het stuur moeten houden, niet mogen bellen, hun richting aan moeten geven en absoluut niet door rood mogen rijden. Let vervolgens hierdoor vaak zelf niet op en valt alsnog over een stoepje.

3. Het vriendinnengroepje

Gezellig in de kroeg, maar op het fietspad kom je ze liever niet tegen: het groepje vriendinnen. Ik snap dat het gezellig is om met vier (!) personen naast elkaar te fietsen, maar voor de mede-fietspadgebruikers is het niet echt praktisch. Lekker in tweetallen en goed opletten of er mensen willen passeren. Deal?

4. De zuipschuit

Haha! Ik denk dat iedereen weleens ‘op dit fietsje’ heeft gezeten. Precies, dronken dus. Ik in ieder geval wel. Nou is het bij mij nooit zo erg dat ik niet meer weet wat links en rechts is, maar die mensen zijn er wel. Gevaar voor zichzelf en de medemens. Met een grote boog omheen fietsen dus! Maar ach, één compliment kan je de zuipschuit wel geven: hij is in ieder geval niet in de auto gestapt.

5. De beller

Bellen op de fiets mag natuurlijk gewoon, maar het zorgt er wel voor dat je minder goed oplet. Ik ben hierdoor zelf ook al vaak bijna de gracht in gereden! Niet alleen heb je dan maar één hand aan het stuur, ook ben je vooral bezig met het gesprek wat je voert. Doe jezelf en je medemens een lol en let even op als je aan de telefoon zit. Ben je niet zo goed in opletten? Maak je gesprek af op de stoep.

6. De hipster

Op zijn racefiets met zijn knotje wapperend door de wind, je herkent de hipster al van ver! Ze zijn niet bijzonder asociaal, maar toch lijken veel mensen iets tegen deze mensen te hebben. Wat het is? Ach ja, ik weet het ook niet precies. Kunnen jullie het mij vertellen?

7. De wielrenner

Oh oh oh… en tot slot: de mannen die denken dat ze Lance Armstrong zijn! NEE, DAT ZIJN JULLIE NIET! Het is dan ook niet nodig mensen weg te duwen (!) op het fietspad (even bellen zou vriendelijker zijn). Ook op de weg fietsen omdat je denkt dat je net zo hard gaat als de auto’s is niet erg sociaal. Schaf een bel aan, houd je aan de verkeersregels en anders moet je je inschrijven voor de Tour de France. Capiche?

Lees ook: 8 oorzaken van kuitkramp

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook