fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: “Ik voel me zo ongelukkig en lelijk. Wat moet ik doen?”

“Lieve Vera. Ik voel me zo ongelukkig. Als ik het alleen al opschrijf moet ik huilen. Ik heb altijd het gevoel dat ik niks waard ben, niks kan en dat ik lelijk ben. Vroeger ontkenden mijn vriendinnen dat, die veel mooier en succesvoller zijn dan ik.

Tegenwoordig zeggen ze er niets meer over en dat maakt me onzeker. Dan denk ik: zie je wel, zij vinden het ook. Uit frustratie eet ik veel te veel en natuurlijk niet de meest gezonde dingen. Een vriend heb ik niet, omdat ik dat niet durf. Ik ben nu 34 en heb het idee dat ik mijn leven aan het vergooien ben. Ik weet niet goed hoe ik ervoor kan zorgen dat ik beter in mijn vel kom te zitten. Zo kan het niet langer.

Ik hoop dat jij mij kunt helpen.
Liefs, Klazien.”

“Het is heel akelig als je je zo voelt. Dat je naar calorierijk voedsel grijpt, snap ik. Na een stuk chocola voel je je een stuk beter. Maar dat gevoel ebt langzaam weg. En dan wil je weer dat gevoel bereiken en neem je meer van de reep. Zo beland je in een vicieuze cirkel waar je, vrees ik, alleen niet uit gaat komen.

Je zegt dat je vriendinnen je laten zitten, maar is dat ook zo? Of is dat jouw gevoel? Misschien heb jezelf steeds minder behoefte om ze te zien omdat je je schaamt? Wat niet duidelijk wordt uit je mail is of je dit vroeger ook zo ervoer of dat het iets van de laatste tijd is?

Ik denk dat je er goed aan doet om professionele hulp te zoeken of als je dat nog een stap te ver vindt, met iemand uit je omgeving te praten. Iemand die jij vertrouwt en waarvan je weet dat hij of zij alles wat jij vertelt, voor zich houdt. Ook raad ik je aan om je gedachten te verzetten als je hand in de koekjestrommel verdwijnt. Blader een tijdschrift door waarvan je blij wordt, maak een wandelingetje buiten of doe een huishoudelijk klusje. Maar zorg ervoor dat je je zinnen even verzet.

Ga ook na wat je leuk vindt. Word lid van een sportvereniging of kijk of er leuke activiteiten in het buurtcentrum zijn die je kunt doen. Zo leer je nieuwe mensen kennen. Vrijwilligerswerk zou je, als je daarvoor tijd hebt, ook kunnen overwegen. Vaak maak je andere mensen daar blij mee en dat geeft jou ook een goed gevoel.

Kortom: zoek activiteiten en mensen op waarvan je gelukkig wordt. Mijd mensen die energie vreten maar niet geven. En praat met je vrienden. Beschuldig ze niet, maar vertel hoe jij het ervaart.

Ik wens je veel sterkte en succes,
Liefs,
Vera

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook