fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 weetjes over Zeus, de god van de bliksem!

 

Wat weet jij van de Griekse mythologie? Niet zo veel? Vandaag bespreek ik graag een hele interessante Griekse god, namelijk Zeus! Hij is de zoon van titanen Cronus en Rhea en de hoogste god in de Griekse mythologie. Daarnaast is hij ook de voornaamste bewoner van de berg Olympus. Maar wie is Zeus? Ik deel 5 weetjes over Zeus, de god van de bliksem!

Zijn vader had hem bijna verslonden

Zeus’ vader, Cronus, werd door een ziener voorspeld dat hij uiteindelijk door zijn eigen zoon van de troon gestoten zou worden en ten val zou worden gebracht. Cronus wilde hier niets van weten en besloot al zijn kinderen direct na hun geboorte te verslinden. Op een dag kon zijn vrouw Rhea dit niet meer aan en bedacht ze een plan om in ieder geval één kind te redden: Zeus. Na zijn geboorte wikkelde ze hem in doeken en verstopte ze hem in een grot op Kreta. Ze gaf haar man een in doeken gewikkelde steen om op te eten, waar hij in trapte.  Toen Cronus erachter kwam dat hij voor de gek gehouden was, begon hij een actieve zoektocht naar zijn zoon. Zeus werd ondertussen verzocht door Amalfeas en jonge krijgers, die als hij huilde met speren en zwaarden sloegen om het geluid te maskeren.

De symbolen van Zeus

Zeus wordt vaak afgebeeld met een bliksemschicht in zijn handen, die hij gebruikte om vijanden te vernietigen. Soms hield hij een scepter of een offerschaal vast. In Dodona waren de symbolen van Zeus een eik en een eikenkrans. De inwoners van Kreta beeldden hem af als een bijl met 2 messen. Ook het symbool van de stier is passend bij Zeus. De Grieken beeldden Zeus af in de vorm van een adelaar.

Veel liefdesrelaties

De god van de donder werd gekenmerkt door zijn vele liefdesrelaties.

-Metida was de eerste geliefde van Zeus, maar zij werd opgeslokt door de god vanwege eenzelfde voorspelling als bij zijn vader Cronus was gedaan.
-Themis was de godin van gerechtigheid uit de generatie van de titanen. Op Olympus diende ze als boodschapper, riep de goden bijeen en onthulde de wil van Zeus aan hen.
-Eurynome was de dochter van de titaan Oceanus en Tethys. Ze schonk Zeus drie godinnen van plezier en vreugde – de Gratiën.
-Mnemosyne was de godin van het geheugen, dochter van Gaia en Uranus. Ze baarde Zeus negen muzen. De god van de donder verleidde haar in de gedaante van een herder en verscheen negen nachten aan haar.
-Leto (Latona) was de dochter van de titanen Coeus en Phoebe. Ze werd beschouwd als de godin van het verborgene, duisternis en het onbekende. Ze kreeg twee kinderen van Zeus – Artemis en Apollo.
-Hera was de laatste officiële vrouw van Zeus. Hij nam de gedaante aan van een koekoek om haar te verleiden, maar zij wees al zijn avances af totdat hij beloofde met haar te trouwen.

Kinderen met eigen zus

Demeter was Zeus’ eigen zus, met wie hij een intieme relatie had. Persephone werd geboren uit hun liefde en werd later ontvoerd door Hades. Demeter had ook een affaire met de sterveling Jason, van wie ze twee zonen kreeg: Plutus en Philomel. Zeus was jaloers en sloef Jason met een vurige donder.

Zeus aanbidden

De belangrijkste plek hiervoor is Olympia in Elida, waar de tempel van Zeus stond. Daar werden ook de Olympische Spelen gehouden. De Arcadiërs aanbaden Zeus op de Lycische berg. Voor hen was hij een bron van licht. De inwoners van Kreta kwamen naar de berg Ida om de god te eren. In Dodona vind je het orakel van Zeus.

Afbeelding: Aleksandra Żmuda – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook