fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 veelgemaakte fouten bij geld wisselen

Ga je op vakantie naar of kom je terug uit een land waar ze niet met de euro betalen? Dan kun je meestal niet om geld wisselen heen. Veel mensen vinden het handig om alvast wat van de vreemde valuta in hun bezit te hebben voordat ze vertrekken. Daarnaast bestaat de kans dat je bij terugkomst vreemd geld over hebt. Ondanks dat geld wisselen op zich niet lastig is, verloopt het niet altijd even soepel. Omdat wij het je graag makkelijk maken, hebben we hier 5 veelgemaakte fouten bij geld wisselen op een rijtje gezet.

1. Niet naar de wisselkoers kijken

De wisselkoers is iets om op te letten bij geld wisselen. Helaas zijn er genoeg mensen die hier geen oog voor hebben. Zonde, want hierdoor krijg je misschien minder euro’s voor een vreemde valuta of andersom. De wisselkoers drukt namelijk de waarde van de ene munt uit in de andere munt. Wil je de dollar inwisselen, maar ben je niet op de hoogte van de actuele koers? Dan sluit je misschien een slechte deal.

2. Geen rekening houden met kosten

Wisselkantoren moeten geld verdienen om hun deuren open te kunnen houden. Daarom krijg je vaak te maken met kosten als je geld wisselt. Je betaalt in ieder geval transactiekosten, maar er zijn ook wisselkantoren die commissie berekenen. Vraag vooraf daarom altijd naar de kosten van geld wisselen. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bepalen of geld wisselen interessant is.

3. Wisselen op het vliegveld

Reis je met het vliegtuig? Dan kun je geld wisselen op het vliegveld. Op de meeste vliegvelden vind je meerdere wisselkantoren. Ondanks dat veel mensen hier geld wisselen, kun je dit beter niet doen. Op luchthavens is de wisselkoers vaak een stuk minder gunstig dan daarbuiten. Ook worden er vaak hoge(re) kosten in rekening gebracht voor geld wisselen. Wil je de dollar kopen voor je vakantie naar Amerika? Doe dit dan liever bij een wisselkantoor in een stad en wacht niet tot je op de luchthaven bent.

4. Te veel geld wisselen

Veel mensen wisselen geld zonder na te denken hoeveel ze precies nodig hebben. Je verwacht misschien dat alles wel op komt, maar dat is niet het geval. Houd je geld over? Dan kun je dit bij terugkomst weliswaar opnieuw wisselen, maar je krijgt er nooit hetzelfde voor terug. Te veel geld wisselen is daarom niet aan te raden. Wissel liever iets minder en betaal in het vakantieland wat vaker met je pinpas of creditcard.

5. Niet controleren of je het juiste bedrag hebt ontvangen

Sommige mensen hebben er een handje van om direct te vertrekken na het wisselen. Hier valt wat voor te zeggen, want je hebt het geld ontvangen. Toch is het handig om te controleren of je wel het juiste bedrag ontvangen hebt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar fouten maken is menselijk. Hierdoor kan het gebeuren dat een werknemer van een wisselkantoor je per ongeluk te weinig geld heeft gegeven. Tel daarom altijd even na of het bedrag klopt.

Afbeelding: Nick Noel on Unsplash

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook