fb

5 tips waarmee jij het allermooiste fotoboek kunt samenstellen!

Oh, wat is het toch heerlijk: een fotoboek maken! Ik doe het maar al te graag. Mijn volgende fotoboek wordt een boek over het eerste jaar met ons dochtertje Sophia. We hebben al zo veel mooie momenten met haar meegemaakt en ik vind het zonde om deze voor altijd in mijn telefoon te laten staan. Ik ken meer mensen die graag fotoboeken maken, maar het valt me vaak op dat er een aantal dingen zijn waar mensen geen rekening mee houden bij het maken van een boek. Wij hebben hier 5 tips waarmee jij het allermooiste fotoboek kunt samenstellen!

1. Kies een thema

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik zie het maar al te vaak: fotoboeken zonder thema. Mensen bundelen de ski-vakantie, de tweede verjaardag van hun kind en de eindmusical van het leukste neefje in één album. Praktisch is het zeker, maar handig niet. Als je op een later tijdstip een moment terug probeert te zoeken is het alles behalve handig. Maak per gebeurtenis één boek, zoals ’tweede verjaardag Tom’, ‘vakantie Mexico 2017’ of ‘eindmusical Anne 2018’. Wil je toch graag een album waarin je meerdere, losse momenten laat terugkomen? Ga dan voor een jaarboek! Maak jij een jaarboek? Hier delen wij de beste jaarboek quotes!

2. Kies een stijl

Weet je voordat je de foto’s gaat maken al dat je er een boek van wilt maken? Good news: dan kan je heel mooi spelen met de stijl van de foto’s. Natuurlijk kan je ze ook achteraf bewerken, maar door vooraf al na te denken over de look en feel van je album, bespaar je jezelf heel wat photoshop tijd. Benieuwd wat ik bedoel met ‘één stijl’? Kijk maar eens naar het Instagram-account van bijvoorbeeld Queen of Jetlags. Al haar foto’s zijn in dezelfde, dromerige stijl en kleuren. Hoe je dit doet? Kies bijvoorbeeld altijd voor dezelfde filter en/of kies één kleur die in elke foto terugkomt.

Instagram-feed queen of jetlags

Instagram-feed Queen of Jetlags

3. Bekijk op de foto iedereen afzonderlijk

Ik had vroeger een vriendin die bij het terugkijken van een foto “wauw, super leuke foto” kon roepen, terwijl zo goed als iedereen zijn ogen dicht had op de foto. Hoe dat kwam? Ze beoordeelde de foto alleen op hoe zij erop stond. Kijk bij het samenstellen van de foto ook naar de andere mensen op de foto’s. Niet alleen jij wilt er op je best uitzien in het album, dat willen zij net zo graag!

4. De juiste omschrijving bij de foto

Soms kan het leuk zijn om wat uitleg bij een foto te geven. Waar hij is gemaakt en wat jullie daar toen meemaakten. Natuurlijk staat dit moment nog op je netvlies gegrift wanneer je het fotoboek maakt, maar als je hem over 20 jaar nog eens uit de kast trekt is dit waarschijnlijk een stuk minder… Details, details, details! Schrijf erbij hoe het restaurant heette waar jullie die goddelijke cocktail dronken, zet de naam van het vakantievriendje op de foto erbij en vergeet ook zeker niet de locatie ergens te noteren.

5. Klik niet meteen op ‘bestellen’

Ja ja, na het samenstellen van je boek ben je enthousiast. But, hold your horses! Je hebt waarschijnlijk als een maniak aan het album zitten werken en je weet: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Sla het fotoalbum op en kijk er de volgende dag op een rustig moment nog eens kritisch naar. Vraag ook iemand hem nog een keer te controleren op spelfouten. Zonde als de naam van de bruid in haar eigen bruidsalbum verkeerd gespeld is…

Reageer ook