fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor moeders die vanuit huis werken (en hun werk toch af willen hebben)

Altijd die lange files, niet toekomen aan het huishouden, de kinderen te weinig zien. Ben jij ook aan het twijfelen of je misschien één dag of meerdere dagen in de week thuis moet gaan werken? Vraag je jezelf daarbij ook af of thuiswerken wel iets voor jou is, hoe je je thuis nog steeds volledig op je werk kan storten en hoe je thuis kan werken als je man of kinderen ook thuis zijn? Of werk je al thuis, maar kom je dan niet altijd toe aan het werk dat je moet doen? Damespraatjes heeft vijf tips voor je op een rijtje gezet, zodat je met een gerust hart thuis aan de slag kan!

1. Zorg voor structuur

Als je thuis wil gaan werken, dan is structuur aanbrengen één van de belangrijkste middelen. Hierbij gaat het voornamelijk om structuur in werktijden en planning. Thuiswerken vergt discipline en doorzettingsvermogen, aangezien alleen jij weet met welke opdracht je bezig bent. Het is verleidelijk om andere klusjes even tussendoor te doen, zoals de was doen, de hond uitlaten, sporten of met de kinderen spelen. Daarom is het goed om van te voren een gestructureerde planning te maken met wat je gaat doen. Leg daarnaast je werktijden vast. Dit zorgt ervoor dat je planmatig te werk kan gaan en je werk afkrijgt.

2. Creëer en prettige werkruimte

Zorg ervoor dat je een prettige en fijne werkruimte hebt. Heb je een kamertje over in huis? Tover deze om tot een creatieve en inspirerende ruimte, waar je alle plek hebt om goed aan de slag te kunnen. Daarnaast zorgt een aparte ruimte er ook voor dat, als het nodig is, je echt voor jezelf kan werken. Richt het naar jouw eigen stijl in, zodat jij een motiverende en gezellige omgeving voor jezelf creëert.

3. Bereid je voor op mogelijke onderbrekingen

Zorg dat je voorbereid bent op onderbrekingen. Thuiswerken is nu eenmaal anders dan werken op een kantoor met collega’s. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je man of kinderen thuis zijn. Probeer een balans te vinden in de aandacht voor je werk en privé. Maak duidelijke afspraken met elkaar, bijvoorbeeld: ‘Als mama in haar kantoor aan het werk is en de deur is dicht, dan mogen jullie haar even niet storen’. Te veel onderbrekingen tijdens het thuiswerken? Zorg voor een kinderopvang of kinderoppas. Je moet thuis natuurlijk wel echt aan je werk toekomen.

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je thuis aan de slag gaat, is het verstandig om voor een goede voorbereiding te zorgen. Als je thuiswerkt is het natuurlijk erg belangrijk dat je over alle middelen beschikt om thuis te werken. Spreek dit ook af met je baas of leidinggevende. Stel jezelf de vraag: ‘Heb ik alle spullen bij de hand zodat ik thuis ook daadwerkelijk aan de slag kan?’ Denk daarbij bijvoorbeeld aan: een laptop, belangrijke bestanden, programma’s op je laptop en eventueel een gedeelde map met je collega’s. Niets is zo vervelend dat je niet bij een belangrijk bestand of programma kan wanneer je thuis aan de slag wil gaan. Maak eventueel een checklist met je baas of leidinggevende, zodat je niets over het hoofd ziet.

5. Maak goede afspraken met je leidinggevende

Last but not least: maak voordat je begint aan thuiswerken, duidelijke afspraken met je baas of leidinggevende. Doordat jij niet op kantoor aan het werk bent, kunnen je collega’s en je leidinggevende ook minder goed zien met welke opdrachten je bezig bent. Om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over wat je thuis precies doet, is het verstandig om een gesprek met je leidinggevende aan te vragen en daarmee afspraken te maken. Zo zorg je dat jullie op één lijn zitten. Dit werkt voor jezelf ook verhelderend en het zal je rust geven, zodat je thuis ook echt goed door kan werken.

De vijf bovenstaande tips kunnen je wellicht helpen bij het thuiswerken. Het belangrijkste is dat je het uiteindelijk aan moet pakken op de manier zoals jijzelf je daar goed bij voelt. Bekijk hier het hilarische filmpje van Ellen (van de TheEllenShow) over thuiswerken en hoe het niet moet (maar dat laten we natuurlijk graag aan jullie zelf over):

Michelle-de-Gier
Michelle de Gier

Michelle de Gier (21) is dit jaar afgestuurd als communicatieprofessional. Met veel ambitie is ze nu aan het doorstuderen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen volgt. Schrijven is één van haar grootste passies en daarom schrijft ze ook met veel enthousiasme voor Damespraatjes. Naast het studeren en schrijven werkt ze op de contentafdeling van een vakantiehuizenexpert. In de vrije tijd die dan nog over is voetbalt ze fanatiek en is ze graag in de buurt van haar vriendinnen, vriend en familie. 

 

Reageer ook