fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor mensen met bel angst

In het verleden heb ik met meerdere mensen met bel angst gewerkt. Het was enorm naar om te zien hoe super spontane en zelfverzekerde mensen door een telefoongesprek in één klap onzeker en introvert worden. Het bang zijn voor het voeren van een telefoongesprek is iets wat heel vaak voorkomt, maar wat je door het uitvoeren van een paar handige tips zeker de baas kunt worden. Wij hebben hier 5 tips voor mensen met bel angst.

1. Weet wat voor soort gesprekken je eng vindt

Het ene gesprek is het andere niet. Weet welke soort gesprekken je eng vindt en welke juist niet. Dikke kans dat het helemaal niet eng is om met je eigen familie te bellen. Je kent ze goed en je weet wat je kunt verwachten. Wat veel mensen wel vaak spannend vinden, is het voeren van zakelijke telefoongesprekken en dan met name gesprekken met onbekenden. Pas zodra je weet welke gesprekken je eng vindt, kan je er wat aan doen.

2. Bespreek je bel angst met een collega of vriendin

Bijna iedereen is wel ergens bang voor. Het is goed om je angsten met andere mensen te bespreken, het liefst iemand die je goed kent er vertrouwt. Spreek uit wat je eng vindt en je zult zien dat dit oplucht. Misschien heeft je gesprekspartner ook wel een angst waar hij/zij over wil praten. Het is fijn om even je hart te luchten en het zou kunnen dat je er nog wat goede tips aan overhoudt!

3. Luister mee naar andermans telefoongesprekken

Vind je het moeilijk om jezelf een houding aan te meten tijdens een telefoongesprek? Luister dan eens naar hoe andere mensen dit doen! Je kan vragen of je met een vriendin of collega mag meeluisteren, maar luister ook eens mee met mensen in de trein of op het terras. Probeer voor jezelf te ontdekken wat fijne en wat minder fijne gesprekstechnieken zijn. Analyseer dit en pas deze kennis toe op jouw eigen gesprekken.

4. Bereid een telefoongesprek goed voor

Je weet nu welke gesprekken je spannend vindt, hebt dit samen met iemand besproken en je hebt geluisterd naar goede en minder goede telefoontechnieken. Het is tijd om zelf aan de slag te gaan! Niet zomaar natuurlijk, bereidt het gesprek eerst goed voor. Schrijf de naam van degene die je gaat bellen op. Schrijf ook op waarom je belt en alle punten die je wilt bespreken. Houd pen en papier bij de hand om eventueel aantekeningen te maken. Het is fijn om hier een rustig plekje voor op te zoeken, zodat je niet gestoord wordt.

5. Blijf oefenen

Tot slot: je moet gewoon blijven oefenen. Het voeren van telefoongesprekken wordt echt minder spannend naarmate je het vaker doet. Je moet er dus echt even doorheen. Bij de een duurt dit wat langer dan bij de ander, maar dat is helemaal niet erg. Blijf deze tips gebruiken en dan is de kans groot dat het helemaal goedkomt!

Werken deze tips niet of heb je het gevoel dat je bel angst je in zulke grote mate beperkt dat je je dagelijkse taken en/of werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een professional die je kan helpen met je angst.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook