fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor mensen die liever niet staan in de trein

Elke dag reizen miljoenen mensen per trein naar hun werk, school of studie. Dat je niet de enige bent zal je vast niet zijn ontgaan, treinen zijn vaak bom- en bomvol tijdens de spits. Ikzelf heb er nooit zo’n problemen mee. Door lekker een praatje te maken vliegt de tijd én ontmoet je nog eens iemand. Maar, er zijn ook mensen die het gewoon niet zo op drukke treinen en staan hebben. Hier 5 tips voor mensen die liever niet staan in de trein:

1. Pas je reistijden aan

Als je een hekel hebt aan staan in de trein, is het een goed idee om dit eens met je baas te bespreken. Kijk of je vroeger kan beginnen en eerder naar huis mag, zo omzeil je de spitsmomenten in de trein. Is ’s avonds wat langer doorwerken geen probleem voor jou? Begin dan lekker rond 10:00/10:30 uur! Hierdoor kan je een stuk rustiger zitten.

2. Vraag om een plek

Ben je dan toch in een drukke trein beland en heb je een goede reden waarom je liever niet wil staan? Stap dan op een vriendelijk uitziende medereiziger af en vraag of je zijn/haar plek mag overnemen. Leg uit dat je bijvoorbeeld erge rugpijn hebt, zwanger bent of koorts hebt. Veel mensen hebben hier echt wel begrip voor. Eén tip: doe dit alleen als het echt zo is. Niemand zit te wachten op een liegbeest die elke dag weer een ander zijn plek ‘afpakt’.

3. Boek een ‘upgrade’

Heb je een extreme hekel aan staan in de trein en weiger je het te doen? Boek dan gewoon een eerste klas kaartje! Hier is (bijna) altijd plek waardoor je zelfs tijdens de spits lekker kan zitten. Voor wat hoort wat, zullen we maar zeggen.

4. Vraag de conducteur om hulp

Op de een of andere manier weten mensen drukke plekken juist op te zoeken. Loop eens naar de conducteur en vraag of hij/zij weet waar meer plek is. Het gebeurt vaak dat de trein achterin bomvol is, maar er voorin nog genoeg zitplekken zijn. De meeste conducteurs helpen je graag waar mogelijk!

5. Wees pro-actief

Komt er een plek vrij en zie je geen ouderen/zwangere vrouwen staan te wachten op een plek? Ga gewoon zitten! Als jij het niet doet,  doet iemand anders het. Ga niet duwen en trekken, wees niet asociaal en té gehaaid, maar een beetje initiatief en pro-activiteit mag best. Een brutaal mens heeft de halve wereld.

Tot slot: Keep it cool! Iedereen moet weleens staan in de trein, het hoort er nou eenmaal bij. Niet één vervoersmiddel heeft alleen maar voordelen. Zo sta je met de auto vaak in de file, regen je op de fiets regelmatig nat en heeft het vliegtuig soms turbulentie. Accepteer het en ga er op de best mogelijke manier mee om, dan komt het allemaal goed!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook