fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor je lichaamshouding als je gaat solliciteren

Daar staat ‘ie: de vacature van je dromen. Je naam staat er nog net niet boven, maar hee, die is van jou. Kan niet anders. Je gaat achter je laptop zitten en tikt een brief. Waarin je schrijft dat je de vacature die wordt aangeboden, graag wilt invullen. Want dat kan jij. Jij bent de perfecte kandidaat daarvoor. Je voegt je indrukwekkende cv bij en drukt op ‘send’. Achterover leunen en afwachten. Bingo! Je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Nu wordt het tijd voor je voorbereiding.

Belangrijk is om je te verdiepen in het bedrijf. Google de mensen waarmee je het gesprek gaat hebben. Kijk naar hun visie. Vervolgens ga je voor je kledingkast staan. Wat trek je aan? Kleding waarin je je lekker voelt, is altijd goed. Dat betekent natuurlijk niet dat je in je sportoutfit moet verschijnen. Een mooie broek met een jasje en hakken doet het altijd goed. Een rokje met een blouse is ook prima.

Nog belangrijker is dat je tijdens het sollicitatiegesprek let op je lichaamshouding. Omdat je ongetwijfeld wat nerveus bent, je wilt immers heel graag die baan, denk je daar misschien niet aan.

Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet die ervoor zorgen dat je een goede indruk maakt. Want dat is tenslotte wat je wilt.

  1. Het allereerste dat je doet, is je voorstellen. Dat doe je met een handdruk. En dit gebaar is van groot belang. Want van een slap, zweterig handje wordt niemand blij. De vingers van je gesprekspartner fijn knijpen is ook niet aan te bevelen. Gewoon een stevige hand geven. Kijk daarbij de ander aan. Word je overvallen door klamme handjes? Spoel ze voor het gesprek af onder de koude kraan of spuit wat deoderant in je handpalm.
  1. Let op je spraak. Omdat je zenuwachtig bent, praat je sneller dan je normaal doet. Slow down. Door langzamer te praten dan je normaal doet, heb je waarschijnlijk het goede tempo te pakken. Iemand die aan een stuk kakelt, maakt geen beste indruk.
  1. Glimlach. Als je dat niet doet, maakt dat een norse indruk. Niet dat je gedurende het gesprek moet grijnzen als een malle, maar glimlach zo nu en dan. Daardoor wek je de indruk dat je redelijk op je gemak bent.
  1. Zorg voor een rechte rug. Als een zoutzak in je stoel zitten, werkt tegen je. Een actieve houding met een rechte rug zorgt ervoor dat je een geïnteresseerd overkomt. Je handen leg je losjes in je schoot. Niet je armen over elkaar want dat wekt weerstand op. 
  1. Houd je hoofd stil. Als je te vaak knikt als je het ergens mee eens bent, wordt hilarisch. Zit je als een ja-knikker in je stoel. Een keer is genoeg en duidelijk.

We zijn benieuwd naar jouw sollicitatie-ervaringen en tips. Deel ze in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Nicolas -

Bedankt voor de tips. Ik ben nu bezig met het zoeken naar een baan. Alle tips zijn hierbij welkom.

Reageer ook