fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor een kerstdiner zonder ruzie

Het kerstdinner: lampjes, sneeuw, lachen, gezelligheid en lekker eten. Hoewel de Amerikaanse kerstfilms ons doen denken dat dit het échte kerstgevoel is, pakt het voor veel gezinnen in werkelijkheid anders uit. Uitverkochte ossenhaas, lange rijen bij de kassa, stress om het eten af te krijgen, gedoe met de tafelschikking, een ellenlange dag met familie waar je niet altijd op zit te wachten, kinderen die niks lusten of die foute oom met gênante opmerkingen… Maar hoe houd je het onder al deze omstandigheden nou nog gezellig? Wij geven je 5 tips over hoe je zoveel mogelijk uit het kerstdinner kan halen!

Kerstdinner

1. Hou het intiem

Het idee van ‘kerst met de hele familie’ is leuker dan de uitvoeringen. Hoe meer mensen, hoe meer stress. Probeer het kerstdinner kleinschalig, gezellig en ongedwongen te houden.

2. Eten voor iedereen

Jij en je man kunnen wel dol zijn op kaviaar en oesters, maar als de kinderen vervolgens zitten te zeuren dat ze niks lusten, dan geniet jij ook niet meer! Maak een grote tafel vol met lekkere dingen en laat iedereen zelf kiezen en opscheppen. Zo hebben de kinderen de keuze tussen patatjes, pasta salade, poffertjes en appelmoes en kunnen jij en je man genieten van carpaccio, saltimbocca met truffel en sashimi van zalm. Wedden dat jij stiekem een frietje meepikt?

3. Zorg voor voldoende vermaak

Denk van te voren echt even goed na over hoe je de dag in gaat vullen. Komt het bezoek al rond 15:00 uur of pas rond etenstijd? Is het leuk om even te wandelen of heb je een gezellige film liggen? Kunnen de kinderen makkelijk buitenspelen of kan je ergens in huis een speelhoekje inrichten? Is jouw man een goede gastheer of komen die taken vooral op jou terecht? Bereid je voor en zorg dat mensen zich niet gaan vervelen.

4. Geniet, maar drink met mate

Een paar wijntjes kunnen je stress doen verlichten, je gasten leuker laten lijken en het eten beter doen smaken. Helaas kan een glaasje teveel resulteren in meningsverschillen, misverstanden en soms zelfs ruzie. Houd het gezellig en wissel alcohol af met water of een colaatje.

5. Let it be!

Al je voorbereiding goed gegaan? Iedereen heeft een bord voor zijn neus, wijn in zijn glas en een gezellige plek aan tafel? Je mag trots zijn! Als er nu nog steeds mensen wat te zeuren of te ruziën hebben, blijf dan vooral kalm en trek het je niet persoonlijk aan. Vraag of je iets voor diegene kan doen, haal 10 keer diep adem en geniet van de avond.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook