fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips tegen het stelen van je fiets

Sinds ik in Amsterdam woon heb ik al zeker 6 fietsen versleten. Keer op keer worden ze gestolen en ik moet steeds weer een nieuwe kopen. Steeds kocht ik weer een nieuwe fiets, zette hem op dezelfde manier op slot als eerst en elke keer werd hij weer gestolen. Maar na 6 fietsen was ik hier zo klaar mee, dat ik besloot eens aan een politieagent te vragen hoe je het kan voorkomen. Hij gaf mij de volgende tips:

1. Maak gebruik van meerdere sloten van verschillende merken. Veel dieven zijn gespecialiseerd in specifieke merken of modellen. Ga dus bijvoorbeeld voor een beugelslot én een kettingslot, van verschillende merken. Niet alleen is het voor een dief lastiger om verschillende technieken toe te passen, maar het kost ook gewoon veel tijd om meerdere sloten te openen.

2. Laat je fiets graveren of chippen. Dit is een manier van jouw fiets personaliseren waardoor je kan aantonen dat het jouw fiets is. Wordt hij dan toch gestolen en gevonden? Dan kan jij bewijzen dat het jouw fiets is. Ook als je hem ineens ergens ziet staan kan je dan de politie bellen en laten zien dat hij van jou is en als gestolen staat geregistreerd. Veel gemeenten hebben gratis graveer momenten, dit kan je het beste even opzoeken op de website van jouw gemeente.

3. Plaats je fiets op een plek waar de dief niet ongestoord zijn gang kan gaan. Je kunt je wel voorstellen dat een dief in een klein donker steegje veel rustiger zijn gang kan gaan. Maar staat je fiets naast een terras, bushalte of op een plek die je zelf in de gaten kan houden, dan zal een dief jouw fiets veel minder snel als target zien.

4. Zet je fiets bij voorkeur in een bewaakte stalling. Vaak vragen ze hier een kleine vergoeding voor, maar dit valt in het niet bij de kosten die je maakt als je een nieuwe fiets moeten kopen. Kleine investering, groot resultaat!

5. Let bij het vastzetten van je fiets erop dat het slot zowel door het wiel en het frame gaat. Zet hem vervolgens vast aan een paal of een fietsenrek. Staat je fiets ‘los’, dan kunnen dieven hem optillen, meenemen en rustig thuis van het slot ontdoen.

Sinds ik van deze tips gebruik maak, is mijn fiets niet meer gestolen. Een andere anti-diefstal techniek die ik vaak gebruik, is mijn fiets parkeren naast  een fiets die minder goed beveiligd is dan die van mij. Een dief zal dan eerder met mijn ‘buurfiets’ aan de slag gaan dan met mijn fiets. Eén nadeel: je weet natuurlijk niet wanneer de buurfiets wordt opgehaald.

Reageer ook