fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips om Marktplaats oplichting te voorkomen

Koop of verkoop jij ook weleens wat op Marktplaats? Ik doe het heel soms en ben tot nu toe altijd blij met hoe het is gelopen. Jammer genoeg hoor ik ook wel eens andere verhalen, bijvoorbeeld dat het geld nooit wordt overgemaakt, het product niet opgestuurd of dat het geld nep blijkt te zijn. Heel vervelend, want als je iets koopt op verkoopt hoop je dat de andere partij eerlijk is. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat je wordt opgelicht!

1. Reageer alleen op advertenties met zelfgemaakte foto’s

Er worden op marktplaats veel designerproducten aangeboden. Helaas zijn heel veel van producten echte neppers… Oplichters gebruiken in dit soort gevallen vaak foto’s van de website van het echte product. Wanneer mensen zelf foto’s maken, is de kans dat ze het product daadwerkelijk op die manier thuis hebben liggen veel groter.

2. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak ook zo

Een nieuwe PlayStation voor € 100? Ja, je komt ze soms tegen op Marktplaats! Je bent blij, reageert snel en maakt direct het geld over… Alleen die PlayStation? Die zul je nooit ontvangen! Oplichters zijn snel uit op geld en zijn vervolgens bijna nooit meer te traceren. Ook kan het zo zijn dat je een nep-exemplaar ontvangt. Ook dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten.

3. Reageer alleen op pagina’s in het Nederlands

Veel oplichters opereren vanuit het buitenland, zo zijn ze minder goed te traceren. Reageer daarom alleen op Nederlandse pagina’s. Zie je heel veel spel- en stijlfouten? Dan is de kans groot dat ze gebruik hebben gemaakt van een online vertaalmachine om te doen alsof ze wel uit Nederland komen. Twijfel je? Neem dan telefonisch contact op, je hoort dan vrij snel of iemand echt de taal niet spreekt of dat iemand wat moeite met spellen heeft.

4. Spreek persoonlijk af om het product te bekijken

Koop je een wat duurder item waarbij je zeker wil weten dat het goed gaat? Spreek dan persoonlijk af! Vooral als iemand een wat duurder ding wil verkopen, zullen zij echt de moeite wel nemen om af te spreken. Controleer hierbij of het product geen gebreken vertoont, er net zo uitziet als op de foto en dat alles het doet. Het is niet gek om bij een televisie even te vragen of hij aan mag. Bekijk bij het overkopen van desigerkleding en tassen altijd op internet hoe je een nepperd kan herkennen.

5. Controleer of het geld echt is

Verkoop je zelf iets? Spreek ook dan altijd persoonlijk af! Controleer hierbij ook of het geld echt is! Ik hoorde een verhaal van een vriend die alles goed had gedaan: persoonlijk afspreken, telefonisch contact… Helaas bleek toen de koper van de tv weg was dat de € 300 in zijn hand vals geld was! En de koper was met de noorderzon vertrokken.

En tot slot: gebruik je gezonde verstand! Vertrouw je het niet? Kijk dan rustig even verder naar een koper/verkoper die je wel vertrouwt!

Zie ook: Man betrapt vrouw met andere man en reageert extreem goed

 

Reageer ook