fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips om jouw kind verantwoord met vuurwerk om te laten gaan (zonder al te betuttelend over te komen)

Toen ze vijf jaar oud waren, leek het allemaal zo makkelijk. Op oudejaarsavond kunnen ze met veel pijn en moeite hun oogjes openhouden en als het dan eindelijk 12 uur is, vallen ze na drie sterretjes afsteken moe en voldaan in een hele diepe slaap… Oud en nieuw was toen vooral relaxed, gezellig en zorgeloos. Nu, tien jaar later, zijn die kleine jochies flinke pubers geworden die echt niet meer warm worden van drie sterretjes afsteken. Het vuurwerk moet harder, spannender en zeker niet meer samen met je ouders. Hoe zorg je ervoor dat je puberzoon in januari weer met al zijn armen, benen en ogen op school kan verschijnen? Zo dus!

1.  Wees betrokken

Ook al ben jij misschien nog volop met Kerstmis bezig, veel puber jongens beginnen al begin december met het aanschaffen en afsteken van vuurwerk. Ga dus op tijd een gesprek met je kind aan en heb het er samen over! Vraag naar wat hij graag afsteekt en met wie. Dit hoeft niet als een soort kruisverhoor, maar als oprechte interesse. Vertel bijvoorbeeld ook over hoe jij vroeger vuurwerk afstak met jouw vrienden en wat je hier zo leuk aan vond. Laat merken dat je goed snapt dat hij het ook wil en zorg ervoor dat je een veilig aanspreekpunt blijft.

2. Wees op de hoogte

Dikke kans dat jouw zoon een stuk meer weet over vuurwerk dan jij. Dit werkt tijdens een gesprek over de gevaren sterk in je nadeel! Zorg ervoor dat je weet wat er verkocht wordt, wat wel en niet legaal is en wat de straffen voor het overtreden van regels zijn. Heb het hier met je kind over en laat merken dat ook jij best veel van vuurwerkbommen, illegaal vuurwerk en bureau halt weet. Het is tenslotte een stuk minder stoer en spannend als je moeder eigenlijk precies weet wat jij en je vrienden stiekem doen.

3. Help hem de juiste keuzes te maken

Niet al het vuurwerk is hetzelfde. Een legaal verkregen rotje is een stuk onschuldiger dan een illegale mortierbom. Stimuleer je kind om veilige keuzes te maken door samen met hem vuurwerk te kopen. Ga samen opzoek naar vuurwerk wat veilig en leuk is en  laat merken dat hij hier echt van mag genieten. Door de goede keuzes te stimuleren heeft hij een stuk minder behoefte aan gevaarlijke, illegale keuzes waar hij veel meer moeite voor moet doen.

4. Niet straffen maar voorlichten

Je bent zijn moeder, niet zijn persoonlijke politieagent. Als je erachter komt dat je kind vuurwerk afsteekt wanneer dat eigenlijk nog niet mag of illegaal vuurwerk in huis heeft, praat hier dan samen over. Leg uit dat het gevaarlijk is, niet alleen voor hemzelf maar ook voor de mensen om hem heen. Sluit daarentegen je kind niet de rest van de week op in zijn slaapkamer, want dan zal hij daarna een gewoon weer doorgaan (maar dan nog meer in het geniep). Kom je erachter dat hij illegaal, gevaarlijk vuurwerk heeft, pak het af en lever het in bij de politie. Het is zeer gevaarlijk om dit in huis te laten liggen, doe dit dan ook nooit!

5. Wees realistisch

Ga je niet helemaal lopen opvreten als je erachter komt dat je zoon soms stiekem vuurwerk afsteekt. Bijna elke jongen van die leeftijd doet het en dan moet je er het beste van maken. Zorg dat hij veilig en legaal vuurwerk tot zijn beschikking heeft, dat hij er open en eerlijk met je over kan praten en hierdoor geen rare fratsen op rare plekken hoeft uit te halen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook