fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips bij het kiezen van een verloskundige

Hoera, je bent zwanger! De meeste vrouwen ontdekken hun zwangerschap wanneer ze ongeveer vijf of zes weken zwanger zijn. Het is dan direct tijd voor een heel leuk klusje: het zoeken naar een verloskundigenpraktijk. De eerste controle en kennismaking- bijvoorbeeld bij het Geboortecentrum Amsterdam– vindt meestal plaats rond de achtste week, maar het is fijn als je alvast een afspraak hebt staan en contact hebt gelegd. Ook als je in die eerste paar weken vragen hebt, kun je al bij ze terecht. Benieuwd waar je op kunt letten bij het kiezen van een verloskundige? Wij geven 5 tips!

Lekker in de buurt

In het begin van je zwangerschap zie je de verloskundige om de paar weken. Maar als je richting het einde van de zwangerschap gaat, kom je vaker langs voor controles. Het is dan (zeker met je groeiende buik en afnemende energieniveau) wel lekker als de verloskundigenpraktijk zich niet te ver van je huis bevindt. Hoe lekker als je wandelend naar de praktijk kunt? Mijn verloskundigenpraktijk in Amsterdam, zat op loopafstand van ons huis. Zo combineerde ik altijd de controle met een stevige wandeling.

Maken van echo’s

Toen ik voor het eerst zwanger was, dacht ik dat alle verloskundigen echo’s konden maken. Goed om te weten is dat dit niet het geval is! Hiervoor moeten verloskundigen een speciale opleiding volgen en je kunt dan ook niet altijd terecht bij je eigen verloskundige voor een echo. Kan dit niet? Dan word je meestal verwezen naar een speciaal echocentrum of een andere verloskundigenpraktijk. Dat werkt prima, zeker als je alleen de vier standaardecho’s laat maken. Soms willen ze vaker kijken hoe het met de baby gaat. Vind je het niet prettig dat dit op een andere locatie gebeurt? Dan zou je kunnen zoeken naar een verloskundigenpraktijk met een eigen echoscopist.

Groot of klein team

Nog iets waar je rekening mee zou kunnen houden tijdens het zoeken naar een verloskundigenpraktijk: hoe groot is het team? Het voordeel van een klein team van verloskundigen is dat je snel een band kunt opbouwen met allemaal. Bij een groot team zie je in principe vaak alle verloskundigen die mogelijk bij jouw bevalling betrokken gaan zijn, maar zie je ze allemaal wat minder vaak. Ook zijn er éénpitters. Voordeel is de band die je opbouwt. Nadeel is dat als jouw eigen verloskundige vrij is of toevallig een andere bevalling aan het begeleiden is, je mogelijk een vervanger krijgt. Het een is niet beter dan het ander en het is een kwestie van voorkeur.

Na de bevalling

Na de bevalling blijft de verloskundige nog een tijdje bij jou en je kindje betrokken. De kraamzorg helpt je bij het opstarten van de borstvoeding of flesvoeding, weegt het kindje, doet controles bij jou, helpt bij het in bad doen, legt uit hoe je kindje veilig kan slapen, helpt in het huishouden en onderhoudt contact met de verloskundige. In de kraamtijd komt ook de verloskundige bij je langs om te kijken hoe het met jou en het kindje gaat. Zes weken na de bevalling kun je langskomen voor een nacontrole en eindgesprek. Bespreek met jouw verloskundige ook zeker hoe zij er in de weken na jouw bevalling er voor je kan zijn.

Goed gevoel

Alle verloskundigen in Nederland zijn goed opgeleid en kundig. Naast de bovengenoemde punten is daarom vooral het gevoel dat je bij een verloskundige of verloskundigenpraktijk krijgt, heel belangrijk. Een zwangerschap is leuk, maar soms ook best spannend. Als jij je op je gemak voelt bij je verloskundige, is dat van positieve invloed op de beleving van je zwangerschap. Ook ben je eerder bereid contact met ze op te nemen, wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet goed zit. Heel belangrijk dus!

Praat met ons mee

Verwacht jij een kindje? Is het je eerste zwangerschap of ben je al vaker zwanger geweest? En waar let jij op bij het kiezen van een verloskundige? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Kelly Sikkema via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook