fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tepel ‘afwijkingen’ die eigenlijk heel normaal zijn

Hoe vaak vergelijk jij jouw tepels met die van een andere vrouw? De meeste vrouwen doen dit zelden en hebben hierdoor dus niet altijd een even goed beeld van wat ‘normaal’ is. In dit artikel kijken we naar vijf tepel ‘afwijkingen’ die eigenlijk heel normaal zijn. In sommige gevallen is het echter wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook dit zullen we in dit artikel benoemen! Lees je mee? 

Kleur

Van bijna dezelfde kleur als de rest van je huid tot tientallen tinten donkerder of lichter: eigenlijk alle kleuren in het bruinspectrum zijn normaal voor tepels. Een moment om wel even naar de huisarts te gaan, is wanneer je tepels plotseling rood kleuren of een andere voor jou niet normale kleur aannemen. Verder is eigenlijk alles meer dan normaal!

Naar binnen

Bij de meeste vrouwen steken de tepels naar buiten, maar bij tien tot twintig procent van de vrouwen steken ze naar binnen. Deze zogeheten ingetrokken tepels zijn volkomen normaal en kunnen in principe geen kwaad. Ook is het bij ingetrokken tepels meestal gewoon mogelijk om borstvoeding te geven. Ondervind je wel hinder van je ingetrokken tepels? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Haar

Haartjes rond de tepels zijn helemaal normaal en onschuldig. Ze worden meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap, je menstruatie of de menopauze. Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan voor haargroei rond je tepels zorgen. Heb je plots veel meer haargroei dan je gewend bent? Neem dan wel even contact op met de huisarts.

Afscheiding

Wanneer je borstvoeding geeft is het niet gek dat je af en toe ‘lekkende’ borsten hebt. Maar wist je dat het ook mogelijk is om op andere momenten tepelafscheiding te hebben? Ook dit hangt vaak samen met hormonen en is in de meeste gevallen onschuldig. Echter kan tepelafscheiding in sommige gevallen ook voorkomen bij schildklieraandoeningen en borstkanker. Ben je niet zwanger en geef je geen borstvoeding? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts in het geval van tepelafscheiding.

Formaat

Van flink aanwezig tot nauwelijks zichtbaar: eigenlijk elk formaat tepel is normaal! Veranderen je tepels ineens flink van formaat? Dan kan je voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts.

Kortom: er zijn zo veel verschillende soorten tepels en bijna alles is volkomen normaal en gezond. Doen jouw tepels pijn, zijn ze erg veranderd of vertrouw je het gewoon niet? Dan is het wel aan te raden om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook