fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tekenen dat een open relatie goed voor jullie zou kunnen werken

Volgens heel wat experts is de mens geen monogaam wezen. We zouden er niet voor gemaakt zijn om de rest van ons leven met één partner door te brengen en dit zou direct moeten verklaren waarom er zo veel wordt vreemdgegaan. Er zijn dan ook veel stellen die er voor kiezen om in plaats van een monogame relatie, voor een open relatie te kiezen. En hoewel het misschien heel spannend klinkt, is het niet voor iedereen geschikt. Hoe weet je of het iets voor jullie is? Dit zijn 5 tekenen dat het voor jullie best weleens zou kunnen werken. 

5 tekenen dat een open relatie goed voor jullie zou kunnen werken

1. Jullie zijn allebei oprecht geïnteresseerd in een open relatie

De eerste voorwaarde waar jullie allebei aan moeten voldoen, is dat jullie allebei oprechte interesse in het hebben van een open relatie moeten hebben. Als deze interesse bij één van de twee ontbreekt, werkt het bij voorbaat al niet. Het hebben van een open relatie is een gezamenlijk ding, waar jullie allebei in grote mate op dezelfde manier in moeten staan. Hebben jullie deze interesse en wens allebei, dan is er een basis om op voort te borduren.

2. Jullie communiceren goed met elkaar

Communicatie is in elke relatie belangrijk. Ik zie maar wat vaak stellen die het heel leuk hebben samen, maar waarbij het uiteindelijk toch spaak loopt op communicatie. Kunnen jullie op een rustige manier over lastige onderwerpen praten? Laten jullie elkaar in een discussie uitpraten? Blijven jullie rustig en reageren jullie inhoudelijk op elkaar? En praten jullie een ruzie altijd uit, met het doel er samen beter van te worden in plaats van je gelijk te halen? Ook dat is erg belangrijk als jullie samen aan een open relatie willen beginnen. Er zal heel wat gepraat worden, waarbij er zeker punten zullen ontstaan waarop jullie het (in de eerste of misschien zelfs tweede instantie) niet eens zijn. Hier moeten jullie je samen doorheen zien te praten.

5 tekenen dat een open relatie goed voor jullie zou kunnen werken 3

3. Jullie relatie is gebouwd op eerlijkheid en vertrouwen

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook in open relaties afspraken worden gemaakt. Denk aan afspraken zoals:

  • Hoe vaak mag je een persoon van buiten jullie relatie zien?
  • Mag het iemand zijn die jullie allebei kennen?
  • Wat als één van de twee het niet meer leuk vindt?
  • Is het toegestaan om een ander mee op een date te nemen of gaat het alleen om seks?
  • Mogen we een ander mee naar ons huis nemen?
  • Vertellen we het tegen onze vrienden/kennissen/familie/kinderen?

Natuurlijk zijn er veel meer afspraken die je met elkaar gaat maken. Het is daarin belangrijk dat er vertrouwen is dat deze afspraken nagekomen worden en dat het eerlijk wordt verteld indien er een afspraak niet nagekomen is. Jullie relatie moet op eerlijkheid en vertrouwen gebouwd zijn, anders wordt het maken, behouden en vertrouwen van/op dit soort afspraken onmogelijk.

4. Jullie relatie is stabiel

Het slechtste moment om aan een open relatie te beginnen, is wanneer jullie relatie op springen staat of wanneer jullie relatie nog erg pril is. Er is liefde, vertrouwen, eerlijkheid en aandacht nodig om een open relatie te laten werken. Indien jullie veel problemen hebben in de relatie, is het waarschijnlijk geen goed moment en zeker geen oplossing voor de problemen. Ook in een hele prille relatie waarin jullie elkaar nog aan het ontdekken zijn, is het waarschijnlijk verstandig om elkaar eerst door en door te leren kennen. Vertrouwen is immers een van de sleutelwoorden en dat gaat niet over één nacht ijs.

5 tekenen dat een open relatie goed voor jullie zou kunnen werken 2

5. Jullie kunnen allebei omgaan met jaloezie

Dat in een open relatie alleen geschikt is voor mensen die nooit last hebben van jaloezie, is een misvatting. Er is bijna geen mens dat nooit jaloers is en een beetje jaloezie is ook nodig om een relatie spannend en interessant te houden. Wel is het belangrijk dat jullie goed met jullie jaloezie om kunnen gaan. Erken dat je af en toe jaloers bent, probeer het te relativeren en spreek het naar elkaar uit. Vaak alleen al door er met elkaar over te praten, nemen je negatieve gevoelens bij de jaloezie af. Stimuleer ook jouw partner om aan te geven wanneer hij jaloers is, zodat er over gesproken kan worden.

Grenzen bepalen en bewaken

Het hebben van een open relatie kan heel fijn en leuk zijn! Wel is het echt heel erg belangrijk dat jullie het allebei willen, jullie goed met elkaar communiceren, er een basis van eerlijkheid en vertrouwen is, jullie geen grote relationele problemen hebben en allebei kunnen omgaan met jaloezie. De grenzen bepalen en bewaken jullie samen. Lukt dat goed? Dan zou het wel eens heel erg leuk kunnen worden!

Heb jij ooit nagedacht over het hebben van een open relatie? Waarom besloten jullie er wel of juist niet voor te gaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook