fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 mythen over zonnen waar dermatologen de kriebels van krijgen

Bruine benen zijn voor heel veel vrouwen een échte summer musthave. Ook ik lag vroeger altijd uren in de volle zon om aan mijn kleur te werken, het liefst met een zo laag mogelijke SPF op mijn huidje. Hier ben ik na het lezen van heel veel artikelen over huidkanker toch een beetje op teruggekomen. Ik kijk nu heel anders tegen zonnen aan en wil dit graag met ‘de wereld’ delen. Er gaan heel wat zon-mythes rond waar dermatologen de kriebels van krijgen. En dit zijn ze!

Mythe 1: “Een licht zongebruind laagje beschermt de huid.”

Voor de vakantie even onder de zonnebank of wat extra bikini-uurtjes in de tuin: veel mensen doen het om vast een kleine basis te leggen voor het echte werk. Toch is dit niet waar. “Een kleurtje is letterlijk je lichaam’s reactie op het beschadigen van de huid door blootstelling aan UV-licht” zegt professor dermatologie Darrell Rigel (New York University Medical Center) tegen Reader’s Digest.  Het kleurtje dat je krijgt is een teken van schade en niet een teken van extra bescherming. Je kunt een ‘basis kleurtje’ vergelijken met het smeren van factor 4, een veel te lichte bescherming dus.

Mythe 2: “80 procent van de zon-schade aan je huid ontstaat voor je 18e. Het leed is dus al geschied.” 

Vroeger werd er inderdaad gedacht dat dit zo was. Echter, naar aanleiding van onderzoek is dit percentage nu aangepast naar 25 procent. Experts zeggen dat het hetzelfde is als met het roken van sigaretten: stoppen is altijd beter. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Wat wel klopt, is dat vooral zonneschade in de jonge jaren het risico op een melanoom (de dodelijkste variant van huidkanker) enorm vergroot. Maar de cumulatieve hoeveelheid blootstelling aan de zon wordt gelinkt aan andere soorten kanker. Niet alleen vergroot de zon de kans op verschillende kankersoorten, ook veroorzaakt hij heel wat rimpels.

pexels-photo-300122

Mythe 3: “Ik heb een donkere huidskleur, dus ik hoef me geen zorgen te maken.”

Niet waar! Ook mensen met een donkere huidskleur moeten zich beschermen tegen de zon. Het klopt dat je met een donkere huid minder snel verbrandt en een kleiner risico op huidkanker loopt, maar je bent zeker niet immuun. Wat het nog vervelender maakt, is dat huidkanker bij mensen met een donkere huidskleur vaak later wordt gediagnosticeerd, waardoor de behandeling moeilijker of zelfs onmogelijk wordt. Wist je bijvoorbeeld dat zanger Bob Marley is overleden aan de gevolgen van een melanoom?

Mythe 4: “Zo lang ik mijn gezicht maar insmeer, is het goed.”

Je gezicht is een van de plekken die het meest met de zon in aanraking komt. Het is dan ook slim om hem goed in te smeren, want je gezicht verbrandt vaak sneller dan je voeten (simpelweg doordat hij meer contact heeft met de zon). Toch maakt huidkanker geen onderscheid in lichaamsdelen waar je in aanraking bent gekomen met de zon. Overal smeren dus. Ook op je voeten!

6070427859_ba735b61b3_b

Mythe 5: “Zonnebrand crème boven SPF 15 is zinloos.”

“Als ik meer dan factor 15 smeer wordt ik helemaal niet bruin” hoor ik mensen wel eens zeggen. Het is niet waar en het is vaak nog gevaarlijk ook. Zonnebrand crème wordt vaker verkeerd dan goed gebruikt en het is daarom aan te raden in ieder geval factor 30 te smeren. Zo gebruiken we te weinig zonnebrand en zijn we vaak te laat met het opnieuw smeren. Artsen adviseren factor 30 voor dagelijks gebruik en factor 50 wanneer je lang in de volle zon gaat zitten. Breng de zonnebrand ruim aan, herhaal dit elke twee uur en altijd direct na het zwemmen of intensief zweten.

Wil je meer lezen over mythes en misverstanden rondom zonbescherming? Dan verwijzen we je naar het oorspronkelijke artikel van Reader’s Digest!

Hoe bescherm jij je tegen de zon?

Was jij er al mee bekend dat bovenstaande uitspraken niet waar zijn? Of was jij (net als heel veel mensen trouwens) in de veronderstelling dat dit wél gewoon goed was? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook