fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 dingen waar je op moet letten als je een kerstboom koopt

Zwarte zaterdag kenden we al, dat is de dag waarop er in Frankrijk grote files staan omdat iedereen tegelijkertijd op vakantie naar het Zuiden wil. Nu hoorden we laatst ook het begrip Groene Zaterdag. Dat is de dag dat de meeste mensen op pad gaan voor het kopen van een kerstboom. Maar waar moet je op letten om de mooiste boom te bemachtigen?

1. Bepaal vooraf hoe groot de boom moet zijn

Veel mensen kijken naar de hoogte van de boom, maar net zo belangrijk is de breedte. Waaiert je boom anderhalf a twee meter uit in je woonkamer, dan kan die een flinke sta-in-de-weg zijn. Meet voordat je van huis gaat de beschikbare ruimte op. Kijk bij de plek waar je de boom koopt zeker even hoe breed de boom is als die volledig rechtop staat met de takken uitgevouwen.

Lees ook: Trager internet door kerstverlichting

2. Neem je met of zonder kluit

Ook hiervan is het goed om er vooraf over na te denken. Wil je de boom na de kerstdagen in de tuin planten of koop je ‘m met kluit omdat je dan minder naalduitval verwacht? Bij een boom met kluit heb je veel minder kans op naalduitval.

Wil je de boom na de kerst in de tuin zetten, koop dan een boom die al in een pot staat. Koop je ‘m met een zak over de kluit heen, dan moet ‘ie weer verpot worden en later als je ‘m in de tuin zet ook weer. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en de vraag is of de boom dat overleefd.

Wil je heel graag een Nordmann spar? Deze zijn meestal zonder kluit, omdat het nogal ingewikkeld is om deze met kluit en al uit de grond te halen. Wil je toch echt een Nordmann met kluit, houd er dan rekening mee dat je flink in de buidel moet tasten.

3. Naalden en de geur

Grofweg kun je 2 soorten kerstbomen onderscheiden.  De Picea sparren, waaronder ook de fijnsparren, die hebben wat meer spitse, stekelige naalden die sneller uitvallen. Ze geuren over het algemeen heerlijk en geven je het echte kerstgevoel. Deze bomen zijn wat goedkoper.

Dan heb je de zilversparren, de Abies, die hebben mooie, wat meer rechtopstaande, stompe naalden. Ze geuren ook, misschien ietsje minder dan de fijnsparren, maar de naalden vallen minder snel uit en je prikt je er iets minder snel aan.

4. Het testen van de boom

Koop je een boom met een kluit, kijk dan of de kluit zwaar is. Er wordt wel aangegeven dat de kluit net zo zwaar moet zijn als de boom zelf. Je kunt dat even testen door de boom neer te leggen en alleen even de kluit op te tillen.

Ook horen we wel dat de naalden al uit de boom vallen als je thuis komt. Dit kun je voorkomen door de boom bij het kopen te testen. Zet de boom rechtop, pak ‘m bij de stam beet, til ‘m op en tik er een paar keer mee op de grond. Je ziet dan al snel of de naalden er uit vallen en of je met een goede of een slechte boom te maken hebt.

5. Waar ga je je boom kopen en hoe laat?

Tuincentra en bouwmarkten kunnen vaak groot inkopen en daardoor mooie prijzen bedingen. Ook zie je vaak op hoeken van straten plotseling stalletjes verschijnen waar je kunt kopen. Waar je de boom koopt, is niet eens zo belangrijk, maar de inspectie die je verricht wel. Ook het tijdstip van de dag is dan van belang. Ga je op zaterdag middag eind van de dag, dan heb je dik kans dat de mooiste bomen al lang weg zijn.

Via internet kopen is handig, want hij wordt lekker thuisgebracht. Maar je kunt ‘m dan niet vooraf inspecteren. Door de transportkosten die in rekening gebracht moeten worden zijn deze bomen vaak niet goedkoop.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook