fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 dingen die manipulators zeggen om hun ware intentie te verhullen

Manipulators zijn echte meesters in bedrog en misleiding. Ze proberen hoe dan ook hun zin door te drijven, en ze gebruiken hun gebektheid om uit de problemen te komen en de mensen om hen heen te misleiden. Wees je er goed van bewust dat dit ook een vorm van mishandeling is, namelijk emotionele mishandeling en emotionele chantage. Boven dit artikel zie je een afbeelding van een duister-uitziende man maar zo zien ze er in het echt natuurlijk niet uit. Het zijn de mensen die het hardste lachen, de grootste praatjes hebben en waarvan andere mensen zeggen dat hij zo attent is en zo leuk. Die persoon die voor de buitenwereld de beste partner lijkt of de leukste vader, maar achter de voordeur wreed en manipulatief zijn sporen van een trauma achterlaat…

Nooit eerlijk

Het probleem met manipulatoren is dat ze eigenlijk nooit eerlijk vechten. Ze gebruiken de emoties, gedachten en persoonlijkheden van anderen tegen hen, zodat ze kunnen ‘winnen’ of krijgen wat ze willen. Met andere woorden, wanneer je oog in oog staat met een manipulator, hebben ze jou waarschijnlijk al lang geanalyseerd en bepaald hoe ze het beste op jouw knoppen kunnen drukken om een ​​bepaald resultaat te bereiken. Bijvoorbeeld: als ik iets zeg over de kinderen, heb ik je meteen op de kast. Of als ik je ervan beschuldig dat je het niet goed genoeg doet, dan raak ik je. Want dat is wat je eigen ego je soms ook vertelt. Soms fungeren ze dus als een soort versterker van het stemmetje van je ego. Maar wat dat stemmetje zegt is niet altijd waar!

Lastig in te schatten

Erger nog, veel manipulators doen hun uiterste best om zelf het slachtoffer te spelen en onschuldig te handelen. Dit kan het nog moeilijker maken om in te schatten of je met iemand spreekt die het goed bedoelt of met iemand die je probeert te misleiden. Want het klinkt vaak ook nog eens heel erg geloofwaardig.

Slachtofferrol

De slachtofferrol klinkt ongeveer zo: Het is toch niet mijn schuld dat ik mijn baan kwijt ben geraakt. Ik kan er toch niks aan doen dat ik gebeld wordt. Ik heb er toch niet om gevraagd om deze klus te doen? Dat is toch niet mijn verantwoordelijkheid. Denk je dat ik het leuk vindt dat ik niet kan werken door mijn ongeluk? Jij wil toch ook vakantie/werken/vrij/… Wanneer heb ik eens tijd voor mezelf? Ik mag toch wel een biertje drinken als ik dat wil?

Het goede nieuws is dat veel manipulators dezelfde tactieken gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Hier zijn enkele uitdrukkingen die manipulators vaak gebruiken, zodat je weet wanneer iemand je probeert te misleiden of te manipuleren, en hoe je daarop positief maar vastberaden kunt reageren.

5 dingen die manipulators zeggen om hun ware intentie te verhullen

 1. “Ik begrijp je standpunt, maar mijn manier is echt het beste voor ons”

Soms zal een manipulator proberen te doen alsof hij zich in je inleeft. Ze zullen zeggen dat ze jouw standpunt volledig begrijpen, terwijl ze herhalen dat zij het het beste weten. Als je een relatie hebt met iemand die zich zo gedraagt, wees hier dan alert op en blijf bij je standpunt!

Wanneer een manipulator zoiets zegt, laten ze zien dat ze zogenaamd al je punten hebben gehoord en begrepen. Dit maakt dat je ze zult geloven en het is bewijs dat ze logisch en rationeel kunnen denken. En daarom dit echt de “beste” optie vinden. Maar meestal is dit gewoon weer een truc om je te overtuigen om de dingen op hun manier te doen.

De meest positieve manier om te reageren op iemand die dit probeert te gebruiken om je te manipuleren, is op dezelfde manier. Geef aan dat het misschien zo is dat wat zij denken het beste voor hen is, maar dat het simpelweg niet is wat het beste voor jou is. Als je meer tijd nodig hebt, zeg dan dat je alle argumenten hebt gehoord en dat je er nog even over na wilt denken. En als je een relatie hebt, een partnerschap hebt of samenwerkt, vertel de andere persoon dan dat het altijd het beste is om als team serieuze beslissingen te nemen.

 1. “Je bent gek, je spoort niet, je bent niet goed wijs”

Dit is de puurste vorm van manipulatie en verwarring creëren. Een manipulator zal altijd proberen je te laten geloven dat jij degene bent die onredelijk is, zelfs als je om heel simpele, fundamentele dingen vraagt, zoals respect.

Een manipulator kan dingen zeggen als:

 • Je bent gek!
 • Het maakt toch niet zoveel uit?
 • Je bent aan het over-analyseren.
 • Je denkt hier veel te hard over na.
 • Gebruik gewoon positief denken.
 • Je bent overdreven gevoelig.
 • Je moet een beetje luchtiger zijn!
 • Dat slaat nergens op.

De reden dat een manipulator zinnen als deze zou kunnen gebruiken, is om jou ervan te overtuigen dat jij irrationeel bent. Dat jij het helemaal mis hebt. Als je dit toelaat, kan het er uiteindelijk toe leiden dat je terugdeinst, ervan overtuigd dat zij wel rationeel zijn. Dit zal alleen maar leiden tot een nieuwe cyclus van vermijden, verwarren, misleiden en manipuleren.

Manipulatoren proberen hun slachtoffers er vaak van te overtuigen dat alles in hun verbeelding zit. Dat je het allemaal bedenkt. Dat het niet waar is. Ze kunnen iets doen wat je erg van streek maakt en je er vervolgens van overtuigen dat jij degene bent die overdreven reageert. Het is een heel gevaarlijk spel om te spelen en kan leiden tot langdurig emotioneel misbruik.

Opkomen voor jezelf. Blijf kalm en spreek duidelijk en op een rationele, evenwichtige toon. Als je aan jezelf begint te twijfelen, neem dan even de tijd om erover na te denken. Klopt het wel wat hij zegt? Of is deze persoon je gewoon aan het manipuleren en verwarren?

 1. “Ik hebt een cadeau voor je gekocht / Ik heb toch sorry gezegd, waarom ben je nog steeds boos?”

Manipulators en misbruikers staan ​​erom bekend dat ze een cyclus van wangedrag, excuses en vergeving in stand houden. Ze doen iets smerigs, iets naars, daarna gaan ze zich verontschuldigen of het op de allerliefste manier goedmaken, willen daarmee weer je vertrouwen winnen om het later helemaal opnieuw doen.

Als een manipulator je een cadeau geeft en een onmiddellijke positieve ommekeer van je verwacht, bedank hem dan beleefd voor het geschenk, maar wees vastberaden dat hij geen vergeving kan kopen. Je kunt ook aanbieden om het geschenk terug te geven als dit een vorm van omkoping voor hen is.

Als een manipulator zijn excuses aanbiedt en eist dat je hem onmiddellijk vergeeft, moet je je mannetje staan. Vaak zijn excuses slechts lege woorden. Ze betekenen zeer waarschijnlijk niet dat er een gedragsverandering zal plaatsvinden. Een “sorry” verandert niks.

Of als een manipulator een cadeau heeft gegeven en goedmaak-seks wil omdat dat toch altijd goed is tussen jullie. Dan manipuleert hij je eigenlijk dubbel…

Vertel een manipulator die zich regelmatig verontschuldigt dat je hem niet vergeeft totdat je een duidelijke verbetering in zijn acties ziet. Want acties zeggen veel meer dan woorden. En praten is juist waar ze zo goed in zijn…

 1. “Ik zou je nooit slaan, ik zou je nooit pijn doen”

Velen van ons trekken de grens bij lichamelijk misbruik, maar zijn ons jammer genoeg minder bewust van emotioneel misbruik. We laten vaak tekenen van emotionele negativiteit langs ons heen glippen en het wordt meestal weggewuifd als ‘niet serieus’.

Manipulatoren weten dit ook. Daarom zouden ze je nooit fysiek slaan. Veel manipulators weten dat fysiek geweld de grens is van de meeste mensen en dus houden ze zich aan die grens. Door te stellen dat ze je nooit lichamelijk pijn zouden doen, weerhouden ze je ervan een verband te leggen tussen hun gedrag en giftigheid of misbruik. Want ze hebben je toch niet geslagen?

Maar iets hoeft niet fysiek te zijn om ongepast te zijn! Als je het gevoel hebt dat je emotioneel wordt misbruikt, dat je emotioneel wordt gechanteerd, dat je beslissingen worden gemanipuleerd, moet je dit net zo serieus nemen als lichamelijk of seksueel misbruik.

Enkele waarschuwingssignalen van emotioneel misbruik door een manipulator zijn:

 • Verbale bedreigingen
 • Vernedering of schaamte
 • Gebrek aan privacy of respect voor de persoonlijke ruimte
 • Controlerend gedrag
 • Overmatig jaloers gedrag
 • Onthouding van genegenheid
 • Beschuldiging en schuld
 • Recht
 • Wrok
 • Negatieve toon of sarcasme

Houd er rekening mee dat deze symptomen op heel, heel subtiele manieren kunnen voorkomen. 

 1. “Ik doe gewoon wat het beste is voor jou/ons/onze familie/het bedrijf/ons land”

Als je een gelijkwaardige partner bent in een relatie – romantisch, vriendelijk, familiaal of professioneel – dan mag je partner nooit proberen alles onder controle te houden. Een manipulator zal echter doen alsof ze het beste met je voor hebben en dit echt voor je doen, maar eigenlijk willen ze alleen hun eigen winst nastreven.

Het is vanuit hen gezien, hun positieve intentie voor bijvoorbeeld meer macht, geld, controle, etc. Ze kunnen proberen en hun uiterste best doen om zichzelf heel erg medelevend of zorgzaam te laten klinken, zodat jij eruitziet als de slechte persoon die ze afwijst.

Om een ​​positief resultaat te bereiken, is het belangrijk om stand te houden – vooral in persoonlijke relaties. Vertel de ander beleefd dat dit niet veel te maken lijkt te hebben met je beste belangen en dat het op erg controlerend gedrag van hun kant lijkt. Zeg dat je het recht hebt om je eigen onafhankelijke keuzes te maken en dat keuzes voor jullie beiden samen moeten worden gemaakt.

Manipulatoren zijn giftige mensen.

Gelukkig zijn degenen die manipulatief gedrag vertonen niet altijd een verloren zaak. Sommige mensen zijn zich niet bewust van hun daden of hebben onderliggende problemen waardoor ze de schuld niet op zich nemen.

Toch blijft een manipulator, ongeacht de reden, in gebreke vanwege zijn bedrieglijke of wrede acties. Het is het gevaarlijkst als je er niet van bewust bent dat je het slachtoffer bent van manipulatie.

Bescherm jezelf en eventueel je kinderen

Als je deze 5 zinnen die manipulators vaak gebruiken in gedachten houdt, kun je misschien deze tactieken gaan herkennen en kun je voorkomen dat je ervoor valt. Door manipulatieve patronen bij anderen op te merken en te leren hoe je daarop kunt reageren, kun je jouw emotionele- en mentale welzijn beschermen. Als manipulators weigeren hun gedrag te veranderen, wacht dan niet tot ze veranderen. En wees je bewust dat jij niet de persoon bent die ze kan (laten) veranderen! Ik ken dat redders-syndroom maar al te goed en het brengt alleen jezelf en anderen in gevaar! Zeker als er ook kinderen in het spel zijn…

Klachten

De sporen van (emotionele) mishandeling kunnen (ook nog op latere leeftijd) klachten geven zoals als een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, geen keuzes durven maken, altijd op je hoede zijn, geen nee kunnen zeggen, slecht grenzen aan kunnen geven, angststoornis, een continu gevoel van schaamte en/of codependency. En wat denk je dan wat voor partner je dan aantrekt?

Eigen vrienden en familie

Een mega rode vlag is het als je sociaal geïsoleerd raakt. Dat je geen vrienden meer over hebt, behalve die van hem. Hij grijpt dat dan weer aan om te zeggen; zie je wel, ze geven niet om je. Wat natuurlijk niet waar is. Als je je familie niet meer ziet, want die deugen volgens hem toch niet. Wat absoluut niet waar is! Als je nergens meer naar toe kunt zonder toestemming of controle van hem. Zoek hulp!

Hulp nodig?

Je hoofd kan je voor de gek houden. Vertrouw op je gevoel: Energy does’nt lie! Wil je leren los te komen? Heb je de behoefte om hierover te praten? Ben je zoekende naar antwoorden? Voel je de drive om dit voor nu en voor altijd te stoppen? Bel of boek direct online een afspraak met mij. Binnen 24 uur heb je een afspraak staan om de volgende stappen te kunnen zetten.

Lees verder

Leef je leven en omring jezelf met mensen die je leven en je positief denken verbeteren! En met hen die je het geluk gunnen! Je bent het waard! Als je nog twijfelt of meer voorbeelden wilt van zinnen die manipulators zeggen, ga dan naar het blog: 15 zinnen die manipulators gebruiken.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. En dat het je heeft geholpen. Deel het gerust! Vind ik leuk 👍🏼 Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen! Meepraten over dit onderwerp? Dat kan in de reacties onder dit artikel of op onze Facebook.

Marga Hogenhuis-Flokstra is een oplossingsgerichte therapeut bij PIT Praktijk. Ze is 49 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Het is haar missie om het dagelijks leven van mensen op een prettige en veilige manier beter, makkelijker en leuker te maken! Marga gebruikt diverse methodes en haar eigen groei- en helingsproces vanuit trauma om anderen te leren ook weer in hun kracht te komen. Kijk ook op: www.margahogenhuis.nl

1 reactie

R -

Ik heb vorig jaar medio januari mijn ex leren kennen via tinder. 15 februari spraken we af en werden verliefd. Hete as liefde op eerste gezicht. Op de eerste date had hij al opmerkingen over vrouwen wat ze droegen dat of ik dat ook had. En 2e en de rest volgende afspraken had hij hele rare opmerkingen zoals alle vrouwen zijn puta’s. Alle mannen kijken naar naakte vrouwen of heb jij een goude kut ofzo. Hij maakte veel fouten en manipuleerde mij dag in dag uit. Als ik bij hem weg ging legde hij een brief op de auto wat erop stond: je maakt het maar 1x mee 10 weken in 10 jaar ik meende alles wat ik zei. Zodoende hebben we van alles meegemaakt ik mocht nooit weg bij hem. In november had hij contact gelegd met islamcoaching. De coach hielp mij erg goed en mocht hem altijd benaderen als er iets was. Mijn ex stond altijd voor de deur als ik zei dat ik het niet meer aankon. Hij mishandelde mij geestelijk, verwaarloosde mij in de liefde en schaadde mijn vertrouwen. Hij is in 2021 april bekeerd tot de islam. Hij was snel boos gefrustreerd loog veel waar ik later ben achter gekomen. Ik ben door hem psychisch en lichamelijk ziek geworden. Slapeloze nachten en begonnen met slaappillen en dergelijke. Ik heb hem iom de coach tot juli de kans gegeven om te veranderen. In mei had hij weer iets gedaan en hadden we een week geen contact en in juni 2weken geen contact hij kwam smeken op zijn knieën om vergiffenis te vragen op advies van de coach. Hij zei dat hij alles zou doen om mijn vertrouwen weer terug te winnen en liefde te geven. Met woorden kon hij dat heel erg goed maar in daden was het 0. Hij chanteerde schold mij uit en sloeg mij in mijn gezicht pakte mij heel vaak stevig vast. Ik belde op dat moment de coach. Hij liep als een bezeten man weg. En zei bij elke ruzie; je komt niet zomaar van me af meissie je hebt zoveel geld van mij. Ipv ik wil hoe niet kwijt. Om een heel lang verhaal kort te maken zijn wij op 8 augustus uit elkaar gegaan. Hij stuurde tot 7 augustus nog hartjes. Veel beloftes naar mij en naar mijn dochter zoals ik trouw met jou ook tegen mijn dochter gezegd en ook tegen de coach ik trouw met haar ze is de ware ze is mijn vrouw. Eind juli begin hij heel raar te doen ik n werd van kwaad tot erger. Overal in mijn kamer schreef hij zijn initialen en dat het mij 1x maar zal overkomen. Over onze initialen met een hartje ertussen. Hij had geboekt voor de villa hotel en vliegtickets in juli. Ik n 8 augustus belde ik hem hoelaat hij naar mij zou komen waarop hij zei nee ik kom niet en ik ga niet mee naar Turkije. Hij zou de operatie betalen wat vooraf was afgesproken tussen hem de coach en mij. De beloftes is hij nooit nagekomen. Ik zei dat het over was wat hem goed uitkwam. Hij zei ow zo ben je dus. Tot 7 augustus stuurde hij lieve berichten met hartjes roosjes etc. Ik n 26 juli zei hij nog dat hij van me houd. Hij heeft het goed gespeeld. Hij wilde alles terug zoals zijn auto wat hij aan mij had gegeven als cadeau kettingen van nep goud, ring, bed en nachtkastjes, airco in n de klerenkast van mijn dochter. Bij hem draaide altijd alles om geld. Nu vallen de puzzel stukjes. Hij heeft mij ook een nep mail van een ander vrouw gegevenste hem vorig jaar mailde. Hij beschuldigde mij van soa terwijl het van hem was. Nooit sorry gezegd of spijt betuigd. Er is nog zoveel meer. 15 augustus kwam hij de auto ophalen en de cadeaus zoals mokjes kaarten fotolijst kleren van hem en veel spieren en kaartjes en gedichtjes waarop stond in 2021 wordt jij van mijn vriendin mijn vrouw want jij bent alles wat ik altijd al wou. Dit heb ik met kerst bij zijn ouders moeten lezen. Kaartjes en briefjes waarop staat je bent de ware van mij mijn liefde ware liefde. Je bent mijn vrouw en alles komt goed mijn lady. Toen hij de auto kwam ophalen hoorde ik de brievenbus klepje. Toen hij weg was keek ik in de brievenbus. Daar lag zijn pen wat ik in de auto had gelegd, pen van defensie en een van de papieren waarop zijn initialen stond en mijn voorletters met de eerste letter van zijn achternaam. Mijn ware liefde ben jij. Dit gooide hij in de brievenbus. Is dit normaal? Ik vind dit heel ziek. 15 augustus zei hij tegen de coach dat hij geen enkel moment aan mij heeft gedacht geen stress heeft gehad goed geslapen en goed getraind had. Hij kon weer ademen zei hij tegen de coach. Ongelofelijk hoe een mens in een dag kan veranderen zo overtuigend alles was bijna geregeld. Hij zou mij dit jaar ten huwelijk vragen. Huwelijksaanzoek had hij met mijn dochter gepland. Ook zei hij tegen de coach dat hij op mij was afgeknapt op mijn gedrag volgens hem wil ik hem onder de duim houden terwijl dat andersom was. Dit zei hij op 8 augustus. Hij z i die dag ook tegen hem dat het klaar was en dat hij de knoop had doorgehakt waarop de coach zei; het was allang klaar zij had jou kans gegeven tot juli. Zo gezegd ging ik met mijn dichter alleen naar Turkije, hij cancelde zijn eigen ticket niet. Maar wilde wel de villa cancelen wat gelukkig niet kon omdat het op mijn naam as gereserveerd. Hij zei dat hij daarheen zou gaan met vrienden om te chillen. Sinds 8 augustus zit hij elke avond uren lang op app. Ik n overdag om de uur. Ik heb hem overal geblokt en verwijderd en mijn dochter ook. Ik sprak hem nog 13 augustus hij vroeg ik waarom hij de auto niet zondag kon komen ophalen. Ik zei dat ik een weekend weg was en maandag avond pas terug ben waarop hij reageerde; heb jij geld achtergehouden voor mij. En noemde mij eerloos. Hij zei tegen de coach dat zijn vrienden hadden gezegd dat hij weg bij mij moest gaan. Hij was de laatste twee weken te vaak en uren lang zat hij met zijn vrienden of dit waar is??? Alleen hoe weet maar alle beloftes zijn niet nagekomen. Ik ben in de ziektewet beland door hem in februari en ben mijn baan kwijt. Mijn eigen auto heeft hij ipv te verkopen naar de sloop gebracht. Ik ben alles kwijt nu en zit zonder rode cent. Moge God hem straffen.

Reageer ook