fb
Damespraatjes Damespraatjes

3 tips om kleding te vinden die echt bij je past

Het is een dilemma waar elke vrouw wel eens mee te maken heeft gehad: wat trek ik aan? Of het nu gaat om welke kleding het beste is voor op kantoor of om welk jurkje de meeste indruk gaat maken tijdens die eerste date, het is een welbekend dilemma. Soms is de kleur van die nieuwe broek heel mooi, maar zit deze toch niet helemaal lekker. En een jurkje dat helemaal te gek stond in de paskamer, staat thuis bij ander licht toch wat minder bij je huidskleur. Hoe creëer je een kledingkast vol met kleding die volledig bij je past? We hebben daar drie tips voor.

Tip 1: Ontdek welk kleurtype je bent

Of een kleur je staat of juist vloekt bij je huidskleur, hangt af van jouw kleurtype. Er zijn drie verschillende types: warm, koel en neutraal. Deze drie types hangen samen met de ondertoon van je huid.

  • Een warm kleurtype houdt in dat je donkerbruin of donkerblond haar hebt. Je aderen hebben een groene kleur, wanneer je ze bij je polsen bekijkt, wat betekent dat je huidskleur een warme ondertoon heeft. De kleuren oranje, rood, warm groen en blauw staan jou het mooiste maar ook neutrale tinten zoals warm bruin of crème wit zullen jou prachtig staan.
  • Een koel kleurtype houdt in dat je of donkerbruin of zwart haar hebt of juist lichtblond. Je aderen zijn blauw, wat betekent dat jouw huidskleur een koele ondertoon heeft. Koele kleuren zoals felblauw en paars of juist roze, grijs of marineblauw staan jou het beste.
  • Een neutraal kleurtype houdt in dat je haarkleur een combinatie is van verschillende kleuren, zoals blond met grijzige tinten. Het is lastig om te zien of je huidskleur een koele of warme ondertoon heeft, omdat je lastig kunt ontdekken welke kleur je aderen precies zijn. Zachtroze en pastelblauw zijn kleuren die jou het mooiste zullen staan.

Vind je het lastig om te bepalen welke kleur je aderen hebben? Dan kun je ook de sieradentest doen: draag een zilver sieraad en een goud sieraad en kijk welke kleur jou het beste staat. Is het zilver, dan heb je een koel kleurtype. Is het goud? Dan heb je juist een warm kleurtype.

Tip 2: Draag de juiste maat voor jouw figuurtype

Vrouwenmaten zijn behoorlijk lastig. Elk kledingmerk houdt er zijn eigen maattabel op na. Heb je in de ene winkel nog een maat M, in een volgende winkel heb je maat 42. Het is daarom extra fijn om je kledingkast te vullen met outfits die goed passend zijn bij jouw figuur. Erachter komen welk figuurtype je bent, helpt enorm om kleding te vinden die jou goed staat.

Hoe kom je erachter welk figuurtype je hebt? Kijk dan naar de verhoudingen tussen je schouders, taille en heupen. Dit kun je het beste doen door goed aansluitende kleding te dragen en jezelf in een grote spiegel te bekijken. Je kunt ook aan een vriendin vragen om mee te kijken. Lukt het nog niet helemaal om jouw figuurtype zo te bepalen? Meet dan je lichaamsmaten op. Meet de omvang van je schouders, borsten en bekken op de breedste punten en van je taille op het smalste punt. Aan de hand van de verhoudingen van deze maten, kun je zien waar je iets smaller en breder bent en daarmee welke kleding jou het beste zal staan.

Tip 3: Kies de juiste stof

Kleding wordt van verschillende stoffen gemaakt: linnen, katoen en polyester zijn daar enkele voorbeelden van. Maar welk type stof is nu het beste? Dat hangt er helemaal van af wat jij het fijnste vindt om te dragen. Hierbij een klein overzicht van de meeste gebruikte stoffen en de plus- en minpunten, zodat jij goed voorbereid kan winkelen:

·       Katoen

Katoen is een stof die je vaak voorbij ziet komen in kledingstukken: van katoenen jasjes tot aan broeken en t-shirts. Het grote voordeel van katoen is dat het prettig aan voelt op je huid als je het draagt. Het nadeel is dat het flink kan kreuken en dat het daarom na iedere wasbeurt gestreken moet worden.

·       Linnen

Linnen is een luchtige, glanzende stof die je ook kan terugvinden in veel verschillende kledingstukken. Net als katoen, heeft linnen het nadeel dat het snel kreukt.

  • Polyester

Polyester komt ook voor in allerlei kledingstukken van shirts tot aan broeken. Polyester is een synthetisch materiaal. Dit houdt in dat het een kunstmatig gemaakt materiaal is en niet vanzelf in de natuur voorkomt. Het nadeel van polyester is dat het niet vocht absorberend is waardoor je sneller gaat zweten.

  • Viscose

Net als polyester is viscose synthetisch. Viscose verschilt echter van polyester in dat het juist goed vocht opneemt en daardoor koeler aanvoelt. Het nadeel is dat het snel kreukt.

De juiste kleding voor jou

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende factoren om rekening mee te houden wanneer je kleding wilt vinden die echt bij jou past. Hopelijk helpen bovenstaande tips daarmee en heb je binnen no-time altijd de perfecte outfit voor iedere gelegenheid.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook