fb
Damespraatjes Damespraatjes

3 overlevings-mythen die je juist NIET helpen overleven

In het weekend vond ik het vroeger geweldig om de overlevingsprogramma’s van Bear Grylls te kijken. Of hij nu nog op tv te zien is weet ik niet, maar in het wild overleven heeft mij altijd geboeid. Hoe zou ik reageren en heb je nou echt wat aan alle tips uit boeken en tv programma’s? Nou, dat schijnt dus niet zo te zijn… Hier 3 overlevings-mythen die je juist NIET helpen overleven

Mythe 1: als je door een slang gebeten wordt, moet je het gif eruit zuigen

Stel: je loopt door een gebied waar gifslangen wonen en je wordt gebeten. “Snel, zuig het gif eruit!” zal iemand hoogst waarschijnlijk tegen je zeggen. Echter, dit is wel het laatste wat je zou moeten doen. Door het gif in je mond te nemen is de kans dat het je sneller vergiftigt juist groter.

Wat moet je wel doen? 

Houd het lichaamsdeel waarin je bent gebeten ter hoogte van je hart. Zo zorg je ervoor dat het gif zich minder snel door je bloedbaan verdeelt en dus minder snel je hart bereikt. Zorg er daarnaast voor dat je zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gebracht.

snake-animal-nature-toxic-46500

Mythe 2: Als je een beer tegenkomt moet je doen alsof je dood bent.

Het lijkt mij een nachtmerrie: tijdens je boswandelingetje een beer tegen het lijf lopen. In Nederland zal het je niet snel gebeuren, maar in landen als Canada hoort het maar zo tot de mogelijkheden. Je hoort weleens dat het slim is om te doen alsof je dood bent, zodat de beer geen interesse in je heeft. Dit is helaas niet altijd waar en bij sommige beren zorgt het er juist voor dat hij je wil pakken.

Wat moet je wel doen? 

Bij een bruine of Grizzly beer: Probeer allereerst rustig weg te lopen. Doe dit zijwaarts, zodat je de beer kunt blijven zien, maar niet snel struikelt (wat kan gebeuren als je achterwaarts zou lopen). Kijk ondertussen wat de beer doet. Komt hij achter je aan? Doe dan alsof je dood bent door op je buik met je gezicht naar beneden op de grond te gaan liggen. Houd je handen in je nek en wacht tot de beer weggaat.

Bij een zwarte beer: Probeer ook nu weer eerst rustig (zijwaarts) weg te lopen. Valt de zwarte beer aan? Ren dan voor je leven om de beer van je af te schudden of vecht hem van je af. Ga je naar een gebied waar ze leven? Neem dan altijd peperspray speciaal voor beren mee.

pexels-photo

Mythe 3: Ben je verdwaald in het wild? Ga dan altijd als eerst op zoek naar eten.

Je hoort het maar al te vaak; mensen die tijdens een wandeling verdwalen en in het wild achterblijven. Er zijn survivalboekjes die je adviseren om meteen op zoek naar eten te gaan, maar dit is wat je juist beter niet kunt doen. Een gezond mens kan tot wel 6 weken zonder eten, dus dit heeft zeker geen prioriteit.

Wat moet je wel doen? 

Ga op zoek naar water en onderdak. Zonder water en een veilige plek houd je het misschien een dag vol. Ga dus eerst op zoek naar water, een slaapplek en steek dan pas energie in het vinden van eten.

pexels-photo-200661

Meer mythen ontdekken?

Bekijk dan deze video van Tech Insider!

Wist jij dit al? Ik eerlijk gezegd niet! Maar goed dat ik het nu weet, anders was ik zeker de mist ingegaan op een moment dat ik juist goed en zorgvuldig had moeten handelen. Heb jij nog meer survival tips? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook