fb
Damespraatjes Damespraatjes

14-jarige jongen krijgt een zaal stil met zijn gedicht over racisme, seksisme en ongelijkheid

White boy privilege. Wat is dat? Dat is dat je geboren wordt als blanke jongen in een midden- of bovenklasse gezin. Dat er niet zo veel vooroordelen over je bestaan dat mensen je denken te kennen voordat ze je ooit de hand hebben geschud. Dat je elke dag eerder het voordeel dan het nadeel van de twijfel krijgt.

Ik schrijf niet vaak over mijn persoonlijke politieke en maatschappelijke opvattingen, maar vandaag wil ik dat wel doen. Want wat de jongen in de onderstaande video doet, is heel erg moedig. Hij durft toe te geven dat hij met enorme privileges is geboren, puur door de kleur van zijn huid, de hoeveelheid geld van zijn ouders en zijn geslacht. Hij durft toe te geven dat we leven in een wereld die bol staat van de discriminatie: van racisme tot seksisme. Er is volgens mij geen land ter wereld waar dit geen problemen zijn.

Momenteel is de ‘Black lives matter’ beweging enorm. In Nederland horen we er over, maar vooral in de Verenigde Staten is het een ‘hot topic’. Dit vooral door de enorme hoeveelheid incidenten van witte politieagenten tegen onschuldige zwarte burgers. De jongen in het filmpje heet Royce Mann. Hij is jong, pas 14 jaar oud, maar weet in zijn gedicht precies uit te leggen waarom hij blij is dat hij blij is met zijn huidskleur. Het gedicht kwam enorm hard binnen bij mij en ik wil het dan ook graag met jullie delen. Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook